Hoe maak ik een app voor Android?

Elke dag weer is de wereld in zijn greep door een nieuwe app op de markt. Elke dag worden heel wat nieuwe apps ontwikkeld. Zo af en toe ontstaat er dan ook een nieuwe rage in de wereld, een heel leuk spel of een heel erg handige app verovert de tijdsbesteding van de mens. De vraag die dan bij vele mensen heerst is; hoe kan je zo'n app maken?

Wat is Android?

Android is een besturingssysteem dat vooral gebruikt wordt op mobiele telefoons. De laatste tijd is dit besturingssysteem ook te vinden op onder andere tablets en e-readers. Het besturingssysteem is oorspronkelijk ontwikkeld door het bedrijf Android Inc. Dit besturingssysteem wordt door heel wat verschillende telefoonmerken gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan Samsung en HTC, twee grote merken op de telefoonmarkt. Google heeft uiteindelijk in 2005 het bedrijf Android Inc. overgenomen. Google heeft dit bedrijf overgenomen om haar eigen diensten makkelijker te kunnen promoten. Android is bij veel jongeren bekend doordat vele applicaties op de markt gratis zijn. In tegenstelling tot Apple waar je voor heel wat applicaties geld moet betalen is dit bij de Android veel minder het geval. Concluderend kun je zeggen dat Android één van de grootste besturingssystemen ter wereld is.

Wat is een app?

Een applicatie, kortweg een app, is een klein programmetje dat je op bijvoorbeeld je telefoon kunt installeren. Er zijn inmiddels talloze verschillende apps op de wereld. De apps kun je kopen of gratis installeren in een app store. Elk besturingssysteem heeft haar eigen app store, daarom kun jij ook niet apps van bijvoorbeeld iOS (Apple) downloaden als jij zelf een Android toestel hebt. De grootste app stores op dit moment zijn iOS van Apple en de (Google) Play Store waar Android gebruik van maakt. De Google Play Store is laagdrempelig, dat wil zeggen dat jij heel makkelijk een app kan ontwikkelen voor deze store. De Apple store controleert de gemaakte apps veel beter zodat er weinig troep komt in de store, daarom is het makkelijker om een Android app te maken. Daar gaan we het nu over hebben!

Methodes voor het maken van een app

Je hebt verschillende methodes om een applicatie te maken, deze worden hieronder beschreven. Als jij een geschikte methode hebt gevonden kun je deze gebruiken voor het maken van een app.

Programmeren

Deze methode ligt het meest voor de hand, maar is ook het moeilijkst voor mensen die nog nooit een app gemaakt hebben. Door middel van programmeren worden apps gemaakt. Deze manier wordt ook gebruikt door echte app-ontwikkelaars. Deze ontwikkelaars hebben een opleiding gevolgd of zijn al een aantal jaren bezig met het maken van apps. Het is namelijk de bedoeling dat jij de programmeertaal onder de knie gaat krijgen, dit is vaak best wel lastig. Je zou dus eigenlijk een cursus moeten volgen, wil jij deze manier van apps maken gebruiken. Je app zal er wel het meest professioneel uitzien met programmeren en het is van de drie methodes nog wel de goedkoopste.

App maker

Dit is een makkelijke manier voor iemand die nog niet veel met apps gewerkt heeft. Je downloadt een App maker op internet en zelfs een kind kan dan een app maken. Het grote voordeel hieraan is natuurlijk dat je heel erg gemakkelijk een app kan maken. Deze methode heeft helaas ook veel nadelen. Voor een App maker ben je al zo een paar honderden euro's per jaar kwijt. Meestal zijn de apps die je maakt met App maker ook nog eens heel erg amateuristisch. Vaak worden amateuristische apps niet veel gedownload, dus als je echt geld wilt verdienen met apps is dit niet een hele slimme manier. Met het woordje 'vaak' wordt natuurlijk wel bedoeld dat er uitzonderingen zijn. Sommige spelen die er heel amateuristisch uitzien worden toch op één of andere manier een rage.

Laten ontwikkelen

Van de drie methodes de meest eenvoudige, maar ook de duurste methode. Voor deze methode hoef jij namelijk niks te doen. Je laat namelijk de app ontwikkelen door een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Dat is ideaal zou je zeggen, maar schijn bedriegt want je bent hiervoor heel veel geld kwijt. Een basis-app kost al gauw 5000 euro en prijzen kunnen oplopen tot 100.000 euro voor één app. Deze methode wordt dan ook vaak gebruikt voor wat grotere bedrijven die het geld wel kunnen missen. Als jij zelf zoveel geld hebt is deze manier misschien wel het makkelijkst, maar heb jij het geld ervoor over? Aangezien je het geluk moet hebben of je app aanslaat is dit niet een hele slimme methode, de kans is groot dat je je geld investeert in een app die totaal niet gedownload wordt.

Hoe kan ik geld met mijn app verdienen?

Veel mensen maken een app met als doel er veel geld mee te verdienen. Maar hoe kun jij nou geld verdienen met je app? Je kan ervoor kiezen om jou app betaald te laten aanbieden in de Google Play Store. Het is misschien niet het slimste om te doen, mensen zullen niet snel betalen voor een spel dat niemand kent. Het is dus slimmer om je spel gratis aan te bieden en misschien in een later stadium het spel betaald te maken. Op deze manier creëer je eerst marktaandeel van jou app. Je kunt er ook voor kiezen om advertenties in je apps te gebruiken. Dit is een slimme manier omdat je jou spel wel gratis aanbiedt maar toch veel inkomsten kan hebben van de advertenties. Een andere methode die ook veel gebruikt wordt is het in het spel aanbieden van dingen voor geld. Deze methode is duidelijk te maken met een voorbeeld. Je speelt een spel waarbij je een beperkt aantal levens hebt, je levens raken op een gegeven moment op. Het kan dan zo zijn dat de spelmaker in het spel zelf een optie heeft gebouwd die jou bijvoorbeeld vijf levens aanbiedt voor 1 euro. Als mensen het spel leuk vinden en graag die levens willen hebben gaan zij deze kopen. Dit is dan ook een bron van inkomsten voor de maker van het spel.

Conclusie

Het maken van een app voor Android is dus een aardig duur klusje. Het is daarom het slimst om je allereerst te verdiepen in de verschillende methodes voor het maken van een app. Als je dat gedaan hebt kun je een methode kiezen en deze gebruiken. Je gaat aan de slag met het maken van de app en daarna kies jij welk verdienmodel je gaat toepassen. Als je dat gedaan hebt en je app staat in de Google Play Store is het afwachten. Je moet dan geluk hebben, misschien slaat jou app wel aan en kun jij heel veel geld ermee verdienen. Het is dus van groot belang dat je goed nadenkt over een app!
© 2014 - 2024 Gijsiieee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je screenshots op Android tablets en smartphones?Hoe maak je screenshots op Android tablets en smartphones?Tablets en smartphones zijn handige apparaten. Maar het is vaak ook even wennen, vooral als je op zoekt bent naar de ver…
Zo beluister je podcasts op een Android smartphone of tabletZo beluister je podcasts op een Android smartphone of tabletPodcasts worden steeds populairder. De meeste podcasts worden echter beluisterd via iTunes. Android telefoons zoals de S…
Advertenties op je telefoon blokkeren: Adblock PlusAdvertenties op je telefoon blokkeren: Adblock PlusHeb je ook zo'n last van vervelende reclames op je Android-telefoon tijdens het spelen van je favoriete spel of het kijk…

Zo blokkeer je spelletjes verzoeken op FacebookTegenwoordig speelt iedereen wel één of meerdere spelletjes op Facebook. Maar als je helemaal geen spelletjes speelt, of…
De metadata van foto's verwijderen (Windows)De metadata van foto's verwijderen (Windows)Een foto bevat vaak meer informatie dan enkel de afbeelding. Gegevens zoals datum en tijd, maar ook de naam van het toes…
Bronnen en referenties
  • http://www.appmakenonline.nl/
  • http://www.androidplanet.nl/wat-is-android/
Gijsiieee (4 artikelen)
Gepubliceerd: 07-02-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tips en tricks
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.