Prezi – een goede vervanger van Microsoft Powerpoint

Prezi – een goede vervanger van Microsoft Powerpoint Prezi wordt gebruikt om presentaties mee te maken. Het is een online software die een prima alternatief is voor Microsoft Powerpoint. De software is makkelijk in gebruik en heeft meer mogelijkheden en flexibiliteit.

Hoe begin je?

Prezi is een online software waarvan de basismogelijkheden gratis zijn. Ga hiervoor naar www.prezi.com. Allereerst moet je een account aanmaken, en je ziet op deze pagina welke opties de verschillende accounts (gratis of niet) je bieden. Om het programma uit te proberen kies je voor de gratis versie. In de gratis versie worden alle presentaties die je aanmaakt bewaard op prezi.com/explore. Hiermee zijn de presentaties dus ook openbaar en door anderen te zien.

Nadat je je account hebt aangemaakt krijg je de optie om instructies te krijgen over de werking in 3 lessen met behulp van een filmpje. Voor je allereerste gebruik is dit aan te raden. Je kunt ook presentaties van anderen gaan bekijken via de "explore" optie om een idee te krijgen wat er zoal mogelijk is. Ook kun je direct beginnen met het creeren van een presentatie. Hierbij zie je dat bovenaan de tabs "learn" en "explore" wederom beschikbaar zijn zodat je op elk moment de hulp kunt zoeken van de instructielessen en de database met presentaties die klaar zijn.

De instructielessen

Je kunt 3 instructielessen volgen waarbij stap voor stap wordt uitgelegd hoe je Prezi moet gebruiken.

Onderdelen van les 1

  • Bewegen, op schaal instellen, draaien
  • In- en uitzoomen
  • Volgorde van je presentatie

Onderdelen van les 2

  • Het maken van kaders
  • Het groeperen van je presentatie
  • tekst of plaatjes naar voren brengen en weer op de achtergrond plaatsen

Onderdelen van les 3

  • Iemand uitnodigen om te bekijken
  • Iemand uitnodigen om de bewerken
  • Publiceren / online zetten van je presentatie

Layout

Prezi heeft goede layout mogelijkheden. De software heeft een eigen kleurenschema zodat je je presentatie een eigen huisstijl kunt geven. De volgorde van de presentatie is makkelijk aan te passen en je kunt eenvoudig foto-en filmmateriaal toevoegen. In de linkerbovenhoek vind je de “bubble”, de gereedschapskist van Prezi. Hierin vindt je alle hulpmiddelen die je nodig hebt om een presentatie te maken. Ook de “zebra”, de gestreepte cursor, is een belangrijk onderdeel van de software. Hiermee kun je bepaalde onderdelen verplaatsen en bewerken. De software bevat ook een aantal standaardopmaken.

Werken met Prezi

Theme Wizard

Hierin kun je je eigen sjabloon maken. Je legt dan eerst je eigen kleurenschema vast. Vervolgens kun je de lettertypes bewerken en ook alle overage onderdelen volledig bewerken.

Frames

Door met frames te werken kun je bepalen hoe de verschillende onderdelen in de presentatie moeten terugkeren. Door frames om de losse elementen te plaatsen, wordt bepaald op welke manier de elementen worden vertoond in de presentatie.

Video en Flash

Je kunt in Prezi makkelijk een YouTube filmpje plaatsen. Hiervoor is het alleen nodig om de URL te kopiëren in de software. Verder kun je ook tekst en afbeeldingen ook prima combineren door ze met de zebra over elkaar te slepen. Ook kun je met Prezi gebruik maken Flash animaties en fragmenten. Voorbeelden hiervan kun je terugvinden op de website van Prezi (www.prezi.com).

Gratis of betaald account

Het gebruik van Prezi is in principe gratis. Je moet wel een account aanmaken en vervolgens kun je een groot deel van de functies in Prezi gebruiken. Mocht je echter veel gebruik maken van het programma dan kun je ook overwegen om een betaald account aan te maken, waardoor je de beschikking krijgt over een aantal extra’s, zoals:
  • Meer privacy om je presentaties af te schermen
  • Meer opslagcapaciteit voor je presentaties
  • Het uploaden van een bedrijfslogo
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Presenteren met Prezi - korte handleidingPrezi is een presentatietool die in zeer korte tijd erg populair geworden is, in tegenstelling tot presentatiesoftware P…
Werken met OfficeWerken met OfficeIedereen kent het programma Office, en ook heel veel mensen gebruik het programma thuis, op school of op het werk. Offic…
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…
Welkom in de wereld van visualisatieWelkom in de wereld van visualisatie. Overal waar je om je heen kijkt zie je visualisaties, of het nu thuis is of op str…

Tim Berners-Lee: 'vader van het web'Tim Berners-Lee: 'vader van het web'De bedenker van het Worldwide Web, is de relatief onbekende Britse natuurkundige Tim Berners-Lee. Eind jaren tachtig ont…
Wat is een gebruikersinterface of 'user interface'?Wat is een gebruikersinterface of 'user interface'?Gebruikersinterface of interface zijn termen die veel worden gebruikt in computer- of communicatiewetenschap. Een interf…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PanJoyCZ, Pixabay
  • www.prezi.com
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 03-11-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.