Wat is een gebruikersinterface of 'user interface'?

Wat is een gebruikersinterface of 'user interface'? Gebruikersinterface of interface zijn termen die veel worden gebruikt in computer- of communicatiewetenschap. Een interface is als het ware een intermediair. Een intermediair kan je vormen tussen twee systemen, een systeem en een mens maar ook tussen twee mensen. Een tolk kan bijvoorbeeld de 'interface' zijn tussen twee mensen. De intermediair tussen mens en computer wordt ook wel de gebruikersinterface genoemd. Het is heel belangrijk goed na te denken over een gebruikersinterface zodat een mens kan communiceren met een computer, en andersom.

Wat is een interface?

Een interface is een intermediair tussen twee entiteiten. Het kan gaan om een intermediair tussen twee computers, maar ook om bijvoorbeeld een tolk als intermediair tussen twee mensen. Interfaces gebruiken geluiden, geschreven tekst, afbeeldingen of een tastbaar voorwerp. Bij interfaces kan het ook gaan om een intermediair tussen mens en computer: de gebruikersinterface. Dat is waar dit artikel op door gaat.

De principes van een 'goede' gebruikersinterface zijn:

 • intuïtief
 • consistent
 • relevant
 • ondersteunend
 • flexibel

De principes van een 'slechte' gebruikersinterface zijn:

 • Interfaces die de gebruiker ervan verwarren. Ze zenden bijvoorbeeld boodschappen via verschillende kanalen of ze zijn inconsequent.
 • Interfaces die mensen verhinderen of het gebruik van de interface vermoeilijken. Ze zijn bijvoorbeeld onnodig gecompliceerd.
 • Interfaces 'that alienate people': met andere woorden interfaces die mensen vervreemden van de werkelijkheid. De gebruiker zal het programma niet meer gebruiken.

En zijn verschillende types interfaces. Je hebt de fysische (hardware): dingen als toetsenborden, muizen, touch screen, lichten en geluiden. Maar ook symbolische: software.
Er zijn ook heel speciale interfaces. Bijvoorbeeld apparaten die de hersenactiviteiten meten, of de bewegingen van het lichaam of oog.

Gebruikersinterface of 'user interface'

Het Engelse woord 'user interface' wordt vertaald in het Nederlands naar 'gebruikersinterface'. En het wordt ook wel gebruikersomgeving genoemd. Zoals bovengenoemd gaat het bij de gebruikersinterface om een intermediair tussen mens en computer. De interface maakt interactie tussen mens en computer mogelijk. Om te schetsen wat een gebruikersinterface precies is, bekijk het volgende schema:
HardwareSoftware
OnzichtbaarGeheugen, processor, moederbord, enzRepresentatie van data en programmacode's
ZichtbaarToetsenbord, muis, monitorGebruikersinterface

De gebruikersinterface is als het ware de brug tussen functionaliteit van een programma en de gebruiker. De gebruikersinterface zorgt ervoor dat de gebruiker geleid wordt. Het zorgt ook voor meer aantrekkelijkheid voor het gebruik van een bepaald programma.
Veel onderzoek wordt er al tijden gedaan naar het begrip gebruiksvriendelijkheid. Een interface moet natuurlijk zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn. Ze zijn immers ontworpen gebruikt te worden. En makers willen graag dat hun programma zo vaak mogelijk gebruikt wordt.

De gebruikersinterface heeft als doel te bieden:

 • Comfort
 • Veiligheid
 • Efficiëntie
© 2011 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je stem of gitaar opnemen met een audio interfaceJe stem of gitaar opnemen met een audio interfaceTegenwoordig is het makkelijker dan ooit om met een hoge kwaliteit je eigen stem, gitaar of ander instrument zelf op te…
Communicatie bij dierenCommunicatie bij dierenCommunicatie is het overbrengen van informatie (gegevens) met een betekenis waarbij er voordeel ontstaat voor dieren in…
Wat is MIDI en hoe werken MIDI-keyboards?Wat is MIDI en hoe werken MIDI-keyboards?Tegenwoordig zijn er veel keyboards op de markt die verbonden kunnen worden met een computer om zo digitale instrumenten…
Computergemedieerde communicatieComputergemedieerde communicatieComputergemedieerde communicatie (van oorsprong uit het Engels: Computer-mediated communication). Computergemedieerde co…

Prezi – een goede vervanger van Microsoft PowerpointPrezi – een goede vervanger van Microsoft PowerpointPrezi wordt gebruikt om presentaties mee te maken. Het is een online software die een prima alternatief is voor Microsof…
(MOSS) Microsoft Office SharePoint Services(MOSS) Microsoft Office SharePoint ServicesMicrosoft heeft ‘iets’ ontwikkelt en op de markt gebracht, de één noemt het een programma, de ander een toepassing en we…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • Computer communication collegemateriaal
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.