Wat is een interface of gebruikersinterface?

Wat is een interface of gebruikersinterface? Je hoort het woord vaak voorbij komen: gebruikersinterface of interface. Het is dan ook een bekend begrip met betrekking tot computers. Maar wat houdt het precies in?

Wat is een interface?

Een interface is een intermediair tussen twee systemen. Het kan gaan om een intermediair tussen twee computers, maar ook om bijvoorbeeld een tolk als intermediair tussen twee mensen. Interfaces gebruiken geluiden, geschreven tekst, afbeeldingen of een tastbaar voorwerp. Maar bij interfaces kan het ook gaan om een intermediair tussen mens en computer: de gebruikersinterface. Dat is waar dit artikel op door gaat.

De principes van een 'goede' interface zijn:

 • intuïtief
 • consistent
 • relevant
 • ondersteunend
 • flexibel

De principes van een 'slechte' interface zijn:

 • Interfaces die de gebruiker ervan verwarren. Ze zenden bijvoorbeeld boodschappen via verschillende kanalen of ze zijn inconsequent.
 • Interfaces die mensen verhinderen of het gebruik van de interface vermoeilijken. Ze zijn bijvoorbeeld onnodig gecompliceerd.
 • Interfaces 'that alienate people': met andere woorden interfaces die mensen vervreemden van de werkelijkheid. De gebruiker zal het programma niet meer gebruiken.

En zijn verschillende types interfaces. Je hebt de fysische (hardware): dingen als toetsenborden, muizen, touch screen, lichten en geluiden. Maar ook symbolische: software.
Er zijn ook heel speciale interfaces. Bijvoorbeeld apparaten die de hersenactiviteiten meten, of de bewegingen van het lichaam of oog.

Gebruikersinterface of 'user interface'

Het Engelse woord 'user interface' wordt vertaald in het Nederlands naar 'gebruikersinterface'. En het wordt ook wel gebruikersomgeving genoemd. Zoals bovengenoemd gaat het bij de gebruikersinterface om een intermediair tussen mens en computer. De interface maakt interactie tussen mens en computer mogelijk. Om te schetsen wat een gebruikersinterface precies is, bekijk het volgende schema:
HardwareSoftware
OnzichtbaarGeheugen, processor, moederbord, enzRepresentatie van data en programmacode's
ZichtbaarToetsenbord, muis, monitorGebruikersinterface

De gebruikersinterface is als het ware de brug tussen functionaliteit van een programma en de gebruiker. De gebruikersinterface zorgt ervoor dat de gebruiker geleid wordt. Het zorgt ook voor meer aantrekkelijkheid voor het gebruik van een bepaald programma.
Veel onderzoek wordt er al tijden gedaan naar het begrip gebruiksvriendelijkheid. Een interface moet natuurlijk zo gebruiksvriendelijk mogelijk zijn. Ze zijn immers ontworpen gebruikt te worden. En makers willen graag dat hun programma zo vaak mogelijk gebruikt wordt.

De gebruikersinterface heeft als doel te bieden:

 • Comfort
 • Veiligheid
 • Efficiëntie
© 2011 - 2020 Shiny, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Je stem of gitaar opnemen met een audio interfaceJe stem of gitaar opnemen met een audio interfaceTegenwoordig is het makkelijker dan ooit om met een hoge kwaliteit je eigen stem, gitaar of ander instrument zelf op te…
Kodi/XBMC: Wat is het, handleiding, downloadenKodi/XBMC: Wat is het, handleiding, downloadenHeeft u wel eens gehoord van Kodi of XBMC en vraagt u zich af wat u nu eigenlijk kunt met deze applicatie? Met deze appl…
Wat is een Media Center?Wat is een Media Center?De technologie evolueert zo snel dat de meesten onder ons ondertussen wel een LCD/LED TV staan hebben in de huiskamer. G…
Wat is MIDI en hoe werken MIDI-keyboards?Wat is MIDI en hoe werken MIDI-keyboards?Tegenwoordig zijn er veel keyboards op de markt die verbonden kunnen worden met een computer om zo digitale instrumenten…

Prezi – een goede vervanger van Microsoft PowerpointPrezi – een goede vervanger van Microsoft PowerpointPrezi wordt gebruikt om presentaties mee te maken. Het is een online software die een prima alternatief is voor Microsof…
(MOSS) Microsoft Office SharePoint Services(MOSS) Microsoft Office SharePoint ServicesMicrosoft heeft ‘iets’ ontwikkelt en op de markt gebracht, de één noemt het een programma, de ander een toepassing en we…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • Computer communication collegemateriaal

Reageer op het artikel "Wat is een interface of gebruikersinterface?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Shiny
Laatste update: 19-02-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!