Fat32 omzetten naar NTFS

U heeft Windows XP geïnstalleerd maar nu is de tweede schijf beperkt wat opslag betreft, en dat terwijl u een grotere harde schijf heeft dan u werkelijk kwijt kan op de schijf. Dit komt dat het bestandsysteem op FAT32 staat. XP kan ook NTFS aan dus gaan we aan de hand van de volgende tutorial de schijf omzetten van FAT32 naar NTFS. Het converteren zelf is niet zo ingewikkeld
 • Klik op Start
 • Klik op Uitvoeren
 • Typ in dat venster "convert stationsletter: /fs:ntfs" (zonder aanhalingstekens)

Stationsletter dien je te vervangen door de letter van het te converteren station bijvoorbeeld e (convert e /fs:ntfs)
Voorafgaand aan de daadwerkelijke conversie zal Windows slechts nog vragen welke volumenaam je het station wilt geven. Het geven van een volumenaam is overigens optioneel. Je kunt bij deze vraag ook op Enter drukken, zonder een naam in te voeren.

Tweede manier met trouble shoot (Microsoft):

Om een station te converteren volgt u de onderstaande procedure:
 • 1 Klik op Start en klik op Uitvoeren...
 • 2 Typ CMD en druk op <ENTER>.
 • 3 Op de opdrachtprompt, typ CONVERT C:/FS:NTFSen druk op <ENTER>.
  • (In de tekst hierboven kan C: worden vervangen door de stationsletter van uw keuze)
 • 4 Volg de instructies op het scherm om de conversie te voltooien.

Een FAT16- of FAT32-volume converteren naar NTFS

Opmerking Hoewel de kans op gegevensverlies of beschadiging van gegevens tijdens de conversie minimaal is, wordt u aangeraden eerst een reservekopie van uw gegevens op het desbetreffende volume te maken.

Ga als volgt te werk om een bestaand FAT-volume of FAT32-volume naar NTFS te converteren:
 • 1. Klik op Start, wijs achtereenvolgens Alle programma's en Bureau-accessoires aan en klik op Opdrachtprompt.
 • 2. Typ het volgende bij de opdrachtprompt, waarbij stationsletter het station is dat u wilt converteren:
  • convert stationsletter: /fs:ntfs
  • Typ de volgende opdracht als u bijvoorbeeld station E wilt converteren naar NTFS:
  • convert e: /fs:ntfs
  • Opmerking Als het besturingssysteem zich op het station bevindt dat u wilt converteren, wordt u gevraagd de taak te plannen wanneer u de computer opnieuw opstart, omdat de conversie niet kan worden voltooid terwijl het besturingssysteem actief is. Klik op Ja wanneer daarom wordt gevraagd.
 • 3. Als het volgende bericht bij de opdrachtprompt wordt weergegeven, typt u de volumenaam van het desbetreffende station en drukt u op ENTER:
  • Het type bestandssysteem is FAT.
  • Geef de huidige volumenaam op voor station stationsletter.
 • 4. Als de conversie naar NTFS is voltooid, wordt het volgende foutbericht weergegeven bij de opdrachtprompt:
  • Conversie voltooid
 • 5. Sluit de opdrachtprompt af.

Bron: Microsoft

Probleemoplossing

Wanneer u een volume probeert te converteren naar NTFS, wordt het volgende foutbericht bij de opdrachtprompt weergegeven:

Het conversieprogramma kan niet exclusief toegang krijgen tot station stationsletter en kan dus niet met de conversie beginnen. Wilt u dat de conversie plaatsvindt wanneer het systeem opnieuw wordt gestart <(J/N)?>

Dit probleem doet zich voor als het volume dat u wilt converteren in gebruik is, bijvoorbeeld omdat daarop Windows XP wordt uitgevoerd.

U kunt dit probleem oplossen door J te typen bij de opdrachtprompt. Het volume of station wordt geconverteerd naar NTFS zodra u de computer een volgende keer start.

Wanneer u een volume probeert te converteren naar NTFS, wordt het volgende foutbericht bij de opdrachtprompt weergegeven:

Convert kan niet worden uitgevoerd omdat het volume door een ander proces wordt gebruikt. Convert kan wel worden uitgevoerd als dit volume eerst wordt ontkoppeld. ALLE GEOPENDE INGANGEN NAAR DIT VOLUME WORDEN IN DAT GEVAL ONGELDIG. Wilt u een ontkoppeling van dit volume forceren? <(J/N)>

Dit probleem doet zich voor als het volume dat u wilt converteren, bestanden bevat die in gebruik zijn. Dit kunnen ook bestanden zijn die worden gebruikt door andere gebruikers op het netwerk.

U kunt dit probleem op een van de volgende manieren oplossen:
 • Sluit alle programma's die gebruikmaken van de bestanden op het station en typ vervolgens j bij de opdrachtprompt om het station naar NTFS te converteren.
 • Typ J bij de opdrachtprompt.

Het volgende foutbericht wordt weergegeven:
Het conversieprogramma kan niet exclusief toegang krijgen tot station stationsletter en kan dus niet met de conversie beginnen. Wilt u dat de conversie plaatsvindt wanneer het systeem opnieuw wordt gestart <(J/N)?>

Typ J bij de opdrachtprompt. Het volume of station wordt geconverteerd naar NTFS zodra u de computer een volgende keer start.
© 2007 - 2024 Sparrow, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een Media Center?Wat is een Media Center?De technologie evolueert zo snel dat de meesten onder ons ondertussen wel een LCD/LED TV staan hebben in de huiskamer. G…
Tweedehands verkopen op internet: 10 gouden tips!Tweedehands verkopen op internet: 10 gouden tips!Steeds vaker hoor ik mensen om mij heen zeggen ‘hoe doe je dat toch?’ Ik heb het over verkopen van tweedehands artikelen…
Sparrow (2 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2007
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tutorials
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.