Fat32 omzetten naar NTFS

U heeft Windows XP geïnstalleerd maar nu is de tweede schijf beperkt wat opslag betreft, en dat terwijl u een grotere harde schijf heeft dan u werkelijk kwijt kan op de schijf. Dit komt dat het bestandsysteem op FAT32 staat. XP kan ook NTFS aan dus gaan we aan de hand van de volgende tutorial de schijf omzetten van FAT32 naar NTFS. Het converteren zelf is niet zo ingewikkeld
 • Klik op Start
 • Klik op Uitvoeren
 • Typ in dat venster "convert stationsletter: /fs:ntfs" (zonder aanhalingstekens)

Stationsletter dien je te vervangen door de letter van het te converteren station bijvoorbeeld e (convert e /fs:ntfs)
Voorafgaand aan de daadwerkelijke conversie zal Windows slechts nog vragen welke volumenaam je het station wilt geven. Het geven van een volumenaam is overigens optioneel. Je kunt bij deze vraag ook op Enter drukken, zonder een naam in te voeren.

Tweede manier met trouble shoot (Microsoft):

Om een station te converteren volgt u de onderstaande procedure:
 • 1 Klik op Start en klik op Uitvoeren...
 • 2 Typ CMD en druk op <ENTER>.
 • 3 Op de opdrachtprompt, typ CONVERT C:/FS:NTFSen druk op <ENTER>.
  • (In de tekst hierboven kan C: worden vervangen door de stationsletter van uw keuze)
 • 4 Volg de instructies op het scherm om de conversie te voltooien.

Een FAT16- of FAT32-volume converteren naar NTFS

Opmerking Hoewel de kans op gegevensverlies of beschadiging van gegevens tijdens de conversie minimaal is, wordt u aangeraden eerst een reservekopie van uw gegevens op het desbetreffende volume te maken.

Ga als volgt te werk om een bestaand FAT-volume of FAT32-volume naar NTFS te converteren:
 • 1. Klik op Start, wijs achtereenvolgens Alle programma's en Bureau-accessoires aan en klik op Opdrachtprompt.
 • 2. Typ het volgende bij de opdrachtprompt, waarbij stationsletter het station is dat u wilt converteren:
  • convert stationsletter: /fs:ntfs
  • Typ de volgende opdracht als u bijvoorbeeld station E wilt converteren naar NTFS:
  • convert e: /fs:ntfs
  • Opmerking Als het besturingssysteem zich op het station bevindt dat u wilt converteren, wordt u gevraagd de taak te plannen wanneer u de computer opnieuw opstart, omdat de conversie niet kan worden voltooid terwijl het besturingssysteem actief is. Klik op Ja wanneer daarom wordt gevraagd.
 • 3. Als het volgende bericht bij de opdrachtprompt wordt weergegeven, typt u de volumenaam van het desbetreffende station en drukt u op ENTER:
  • Het type bestandssysteem is FAT.
  • Geef de huidige volumenaam op voor station stationsletter.
 • 4. Als de conversie naar NTFS is voltooid, wordt het volgende foutbericht weergegeven bij de opdrachtprompt:
  • Conversie voltooid
 • 5. Sluit de opdrachtprompt af.

Bron: Microsoft

Probleemoplossing

Wanneer u een volume probeert te converteren naar NTFS, wordt het volgende foutbericht bij de opdrachtprompt weergegeven:

Het conversieprogramma kan niet exclusief toegang krijgen tot station stationsletter en kan dus niet met de conversie beginnen. Wilt u dat de conversie plaatsvindt wanneer het systeem opnieuw wordt gestart <(J/N)?>

Dit probleem doet zich voor als het volume dat u wilt converteren in gebruik is, bijvoorbeeld omdat daarop Windows XP wordt uitgevoerd.

U kunt dit probleem oplossen door J te typen bij de opdrachtprompt. Het volume of station wordt geconverteerd naar NTFS zodra u de computer een volgende keer start.

Wanneer u een volume probeert te converteren naar NTFS, wordt het volgende foutbericht bij de opdrachtprompt weergegeven:

Convert kan niet worden uitgevoerd omdat het volume door een ander proces wordt gebruikt. Convert kan wel worden uitgevoerd als dit volume eerst wordt ontkoppeld. ALLE GEOPENDE INGANGEN NAAR DIT VOLUME WORDEN IN DAT GEVAL ONGELDIG. Wilt u een ontkoppeling van dit volume forceren? <(J/N)>

Dit probleem doet zich voor als het volume dat u wilt converteren, bestanden bevat die in gebruik zijn. Dit kunnen ook bestanden zijn die worden gebruikt door andere gebruikers op het netwerk.

U kunt dit probleem op een van de volgende manieren oplossen:
 • Sluit alle programma's die gebruikmaken van de bestanden op het station en typ vervolgens j bij de opdrachtprompt om het station naar NTFS te converteren.
 • Typ J bij de opdrachtprompt.

Het volgende foutbericht wordt weergegeven:
Het conversieprogramma kan niet exclusief toegang krijgen tot station stationsletter en kan dus niet met de conversie beginnen. Wilt u dat de conversie plaatsvindt wanneer het systeem opnieuw wordt gestart <(J/N)?>

Typ J bij de opdrachtprompt. Het volume of station wordt geconverteerd naar NTFS zodra u de computer een volgende keer start.
© 2007 - 2020 Sparrow, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is een Media Center?Wat is een Media Center?De technologie evolueert zo snel dat de meesten onder ons ondertussen wel een LCD/LED TV staan hebben in de huiskamer. G…
Tweedehands verkopen op internet: 10 gouden tips!Tweedehands verkopen op internet: 10 gouden tips!Steeds vaker hoor ik mensen om mij heen zeggen ‘hoe doe je dat toch?’ Ik heb het over verkopen van tweedehands artikelen…

Reageer op het artikel "Fat32 omzetten naar NTFS"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Lowie, 15-02-2013 03:33 #16
Voor alle duidelijkheid >
Als een harde schijf aan een system (windows) geknoopt word heet dat mounting.
Dus op het register zich te melden (mounted)
daarna vind de afhandeling plaats i.v.m. partities zoals C: D: E:
een partitie C is in feite dat gene wat dan weer geformateerd moet zijn met een C letter als root
dus mount is meer voor de pure hardware registratie, daarna format op geven en dan pas partioneren met de gewenste extra naam.
station C (c:) zo staat die bij mij.
en station C is de >>>>>device naam c: de root van de partitie
--------------

Pim, 01-11-2011 23:28 #15
Ik heb de externe hardeschijf omgezet van fat naar ntfs volgens bovenstaande opmerkingen, alleen nu krijg ik de externe hardeschijf niet meer geopend op mijn bluray speler. Weet iemand hier een oplossing voor?

Antoinet, 05-06-2011 11:25 #14
Dank je stefan na de naam te verwijderen is het bij mij ook gelukt!

Stefan, 19-10-2010 17:19 #13
Na deze conversie krijg ik windows xp niet meer aan de praat. Scherm met diverse opstartmogelijkheden maar die werken geen van alle. :-( ideeën?

Djim, 04-08-2010 18:14 #12
Nadat ik de handelingen heb uitgevoerd krijg ik vermeld: het huidige bestuursysteem is FAT32, geef de huidige volumenaam in, bij mij is dat F:/, als ik dit invoer zegt de computer dat dit een ongeldige volumenaam is. Wie kan me helpen?

Vinod, 06-01-2010 16:09 #11
Ook ik ben de hele dag bezig geweest. Ben erg veel geholpen met het laatste bericht van Stefan. Belangrijk is om de naam van de externe schijf bij Eigenschappen te verwijderen. Anders ben je erg lang aan het puzzelen. Dan weer via Start; Uitvoeren enz…

Stefan, 26-11-2009 22:04 #10
Ik had net ook problemen met herkennen van de naam van de schijf. Ik heb de naam van de schijf gewoon weg gehaald bij eigenschappen en daarna nog een keer geprobeerd. Dan herkend hij 'm wel zonder een naam te hoeven invullen. Dit gaat dan over het omzetten van een externe harde schijf…

Paul, 28-04-2009 20:44 #9
PEBO: ja je gegevens gaan verloren bij formateren. Bij mij werkt het converteren wel volgens de huidige manier. Bij volumenaam gewoon de naam van je harde schijf invullen zoals bij mij een (WD) ELEMENTS

Pebo, 09-03-2009 22:56 #8
Gaan de gegevens of bestanden dan ook verloren zoals bij formateren?

Bertus, 02-02-2009 11:02 #7
Ik krijg steeds de melding kan geen toegang tot het opgegeven apperaat, of padbestand krijgen mogelijk hebt u geen toegangsmachtigingen voor het item. Heeft iemand een advies?

Ferdi, 13-11-2008 18:52 #6
Ik heb de error: Kan Bestandssysteem van station c: niet bepalen. Daarna heb ik CHKDSK geprobeerd en dan kreeg ik dit: Kan volume niet ten behoeve van directe toegang openen. Uit google haal ik dat ik service pack 2 moet dl'n, die staat er al lang op. Het lijkt alsof de pc op slot staat. Iemand een idee?

V. Oyen, 30-09-2008 10:13 #5
Na de vereiste handelingen voor het omzetten te hebben uitgevoerd kreeg ik de reactie: "kan bestandssysteem van H niet bepalen". H is dus mijn harde schijf. Wat nu te doen?

Mens, 15-04-2008 09:03 #4
@ E.Timmer: Het is niet conFert maar conVert, dat herkent ie wel.

@ Patrick & Jur: De volumenaam is de naam van de harde schijf. Je kunt het vinden in de windowsverkennen. De naam van de schijf staat vóór de letter. (Bij mij staat er bijvoorbeeld ACER (C:) en ACERDATA (D:) ACER is de volumenaam van schijf C: en ACERDATA is de naam van schijf D:)

E. Timmer, 04-04-2008 15:39 #3
Windows herkent confert niet

Jur, 18-11-2007 16:04 #2
Wat is een Volumenaam?

Patrick, 04-09-2007 23:14 #1
Ik wil ook men ps omzetten maar er wordt gevraagt voer de huidige volumenaam in voor station c:
wat moet ik doen heb alles geprobeerd windowsxp c: en enter maar dan staat er er is een onjuist volumenaam voor dit station ingevoerd. wat kan ik doen ik weet bhet niet meer help:-(

Infoteur: Sparrow
Gepubliceerd: 29-01-2007
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Tutorials
Reacties: 16
Schrijf mee!