Een cd, dvd of blu-ray branden

Een cd, dvd of blu-ray branden Data branden lijkt vaak moeilijker dan dat het is. Het zijn vaak even een paar weetjes die je moet weten. Een cd, dvd of blu-ray branden kan op verschillende manieren met verschillende programma's. Om de beste kwaliteit te waarborgen van je cd, dvd of blu-ray moet je weten welk soort disc je gebruikt wanneer je bijvoorbeeld software, muziek of juist een film gaat branden. In dit artikel word uitvoerig uitgelegd hoe je het beste je data kan branden met de beste resultaten.

Welke software gebruiken voor het branden?

Er bestaat enorm veel software om je data te branden. Voordat je kiest welk programma je wil gaan gebruiken, denk dan eerst goed na wat je er allemaal mee wilt doen. Er zijn namelijk programma's die zoveel opties hebben dat het nogal eens wat tijd kan gaan kosten om gewoon even snel iets te branden. Het programma "Nero" is bijvoorbeeld zo uitgebreid dat het niet echt handig is als je alleen eenvoudig even iets wilt branden. Bovendien is het programma "Nero" niet gratis. Wil je naast het branden bijvoorbeeld ook labels ontwerpen die je vervolgens op je gebrande disc kan plakken? Dan kan het programma Nero wel een goede keus zijn. Wanneer je alleen eenvoudig een disc wilt branden en niet veel meer is het slim om het gratis programma "Imageburn" te gebruiken. Hiermee kan je alles branden (cd, dvd, hd dvd en blu-ray) en is ook nog gratis te downloaden. Het programma "Imageburn" werkt erg eenvoudig en kan vrijwel elke beginnende brander mee overweg.

Wat kan je allemaal met Nero doen?

Met het programma "Nero" is ontzettend veel mogelijk. Naast het branden heb je tal van opties om je cd, dvd of blu-ray tot een succes te brengen. Een overzicht wat er naast branden allemaal met Nero kan:
 • Back-up instellingen
 • Videobewerking
 • Branden vanuit Windows bureaublad
 • Muziek bestanden bewerken
 • Digitaliseren van muziek, vinyl platen en cassettebandjes
 • Covers en labels maken
 • Converteren en/of comprimeren van videobestanden
 • Prestaties van de computer verhogen

Het branden van een cd

Het branden van een cd is het meest eenvoudig om te doen. Dit gaat zowel op de PC als op de MAC. Wanneer je het programma Imageburn gebruikt kan je het volgende doen om een cd te branden:
 1. Kies eerst de optie wat je wilt gaan branden, indien dit data/ software/ een back-up is, kies: "Write files/ folders to disc".
 2. Klik vervolgens op het icoontje waarmee je een soort "Windows verkenner" mee opent.
 3. Nu kan je een hele map selecteren die je graag zou willen branden. Eenmaal de map aangeklikt klik op "Map selecteren".
 4. Wanneer je niet zeker bent van de instellingen kan je "Test Mode" aanvinken. De cd word dan nog niet gebrand maar eerst getest of alles goed staat ingesteld.
 5. Voeg vervolgens een lege cd in je brander en je zal zien dat automatisch de grote knop onderaan van grijs naar echte kleuren verschijnt. Wanneer je hierop klikt zal het brand proces meteen beginnen.
Op een cd kan er 650 tot 700MB aan data gebrand worden.

Het branden van een dvd

Het branden bij een dvd komt iets meer bij kijken. Wanneer het hier om data gaat zoals software of files waar je een back-up van wil maken kan je het beste kiezen voor dvd +r of dvd rw +r. Wanneer je kiest om rw dvd's te gebruiken kan je de dvd's iedere keer opnieuw beschrijven, ideaal voor back-ups. Wanneer je films wilt gaan branden kan je het beste kiezen voor dvd -r of dvd rw -r. Bij het branden van een dvd kan bij het programma "Imageburn" dezelfde procedure gevolgd worden als bij het branden van een cd. Op een dvd kan er 4.3GB aan data gebrand worden.

Het branden van een blu-ray

Het branden ven een blu-ray is in principe hetzelfde als het branden van een dvd. Je hebt uiteraard wel een blu-ray brander nodig. Blu-ray discs zijn over het algemeen nog vrij duur en nog niet echt lonend om zelf films op te gaan branden. Op een blu-ray kan er 25 of 50GB aan data gebrand worden.

Je gebrande data testen

Wanneer je de gebrande muziek, films of data wil gaan testen, test dit dan bij films of muziek ook altijd in je dvd speler of playstation 3. Het kan zijn dat je computer of laptop de muziek en films wel goed afspeelt maar je dvd speler of je playstation niet.
© 2011 - 2024 Knowledge4all, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Labelen met LabelTag: de exclusieve technologie van Lite-OnLabelen met LabelTag: de exclusieve technologie van Lite-OnIn 2010 introduceerde het bedrijf Lite-On zijn iHAS524 dvd-brander met exclusieve "LabelTag" technologie. Met LabelTag k…
Wat zijn ISO bestanden? En hoe open ik ISO bestanden?Wat zijn ISO bestanden? En hoe open ik ISO bestanden?Bijna iedereen download wel eens een bestand. Sommige bestanden hebben een bekende extensie zoals: .avi, .jpeg of .exe.…
Films en series downloaden en brandenFilms en series worden door veel mensen bekeken. Vaak beslis je pas op het laatste moment dat je een film wil zien en we…
Film downloaden en op DVD branden (inclusief ondertiteling)Film downloaden en op DVD branden (inclusief ondertiteling)Je hebt van het Internet een film gedownload die je graag op een DVD wilt branden om hem vervolgens te kunnen bekijken m…
Telefoon unlocken en simlock vrij makenTelefoon unlocken en simlock vrij makenJe telefoon unlocken en simlock vrij maken is tegenwoordig heel eenvoudig en kan je gewoon zelf doen. Vroeger werden hie…
Knowledge4all (41 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.