Download winRAR + winzip: Gratis downloaden Winrar Windows 7

WinRAR en Winzip zijn bekende programma's om bestanden mee in te pakken of uit te pakken. Of netter gezegd om ze te comprimeren en vervolgens weer te decomprimeren. Hoewel de namen van deze programma's aangeven dat ze zip en rar bestanden kunnen verwerken, kunnen ze in de praktijk veel meer bestandsextensies aan dan alleen de twee bekendste. Heb je beide programma's nodig of alleen Winrar voor Windows 7? Winrar voor Windows gratis downloaden in de Nederlandse versie?

Wat is het doel van Winrar?

WinRAR is een software programma voor Microsoft Windows en Linux dat gratis of tegen kleine vergoeding te downloaden is. Het is een programma dat is bedoeld voor het inpakken en uitpakken van files. Het comprimeert een hoeveelheid files door gebruik te maken van algoritmes. Hierdoor neemt bijvoorbeeld een programma dat is ingepakt met Winrar veel minder ruimte in op een cd-rom dan in uitgepakte vorm. Hierdoor is het geschikt voor het kunnen branden van meer materiaal op een cd maar ook voor het verzenden van files via bijvoorbeeld rapidshare of megaupload.

Winrar is vergelijkbaar met het oudere Winzip maar kan bestanden met meer bestandsextensies (soorten bestanden) inpakken en uitpakken. Zo kan Winrar ook zip files comprimeren en decomprimeren. Je kunt de software bijvoorbeeld ook gebruiken voor het uitpakken van 7z en iso-files.

Waarvoor gebruik je Winzip en heb je dit programma nog nodig nu Winrar beschikbaar is?

Winzip heeft precies hetzelfde doel als Winrar en kan zelfs grotendeels dezelfde bestandsformaten inpakken en uitpakken. Winzip voor Windows kan dus behalve zip files ook rar files aan maar kan daarnaast nog een hele set van soorten en typen files bewerken.

De belangrijkste concurrenten van Winzip zijn Winrar en 7-zip. Over het algemeen kun je zeggen dat Winrar meer geavanceerd is qua functionaliteiten, je kunt bijvoorbeeld files beveiligen met een password, en daarnaast relatief meer bestandstypen ondersteunt ten opzichte van de andere software die er op dit gebied wordt aangeboden.

Je hebt in ieder geval maar één filecompressie/ filedecompressie programma nodig. Winrar is eerder de standaard dan Winzip en is iets moderner. Over het algemeen wordt dan ook aangeraden om Winrar of als alternatief 7-zip te downloaden. Winzip kan geen 7-zip bestanden omzetten, terwijl Winrar dat wel kan. Ook is Winzip echt gericht op het besturingssysteem Windows terwijl Winrar ook goed werkt binnen een Ubuntu Linux omgeving.

Welke bestandstypen of extensies kun je inpakken en uitpakken met Winrar?

Met Winrar kun je de volgende file formats comprimeren en decomprimeren:
 • Zip
 • 7z
 • RAR, Tar en Jar
 • Iso
 • Arj
 • Ace
 • Gzip
 • Lzh
 • Bz2

Voor welke versie van Windows is Winrar geschikt?

Winrar wordt ondersteund door meerdere besturingssystemen van Windows en Linux. Winrar is bruikbaar voor zowel Windows XP, Windows Vista en Windows 7. Ook voor oudere Windows besturingssytemen is er nog software gratis te verkrijgen op Internet.

Winrar is daarnaast te gebruiken op Dos, Linux en Ubuntu Linux. Bovendien is Winrar ook compatible met Pocket PC's en Apple Mac.

Waar vind ik de laatste Nederlandse versie van Winrar voor Windows?

De laatste versie is 3.93 voor alle genoemde besturingssystemen. De Windows versies zijn verkrijgbaar in het Nederlands; de overige Winrar varianten zijn verkrijgbaar in het Engels. De versies voor de verschillende besturingssystemen heten:
 • WinRAR 3.93 (Nederlandse versie)
 • RAR Linux en RAR Linux x64 3.93
 • RAR Pocket PC 3.93
 • RAR MacOs X 3.93
 • RAR MS-DOS 3.93

Hoe en waar kun je Winrar voor Windows XP/ Windows Vista en Windows 7 gratis downloaden in de Nederlandse versie?

Je kunt op veel plaatsen gratis de oudere versies van Winrar downloaden, die prima geschikt zijn voor de meeste Windows besturingssystemen. In principe is Winrar een shareware programma, dat je gratis mag gebruiken als je het niet te intensief gebruikt. Op de officiële Benelux sites voor Winrar in België en Nederland vind je de allernieuwste versies die je als trial gewoon gratis kunt downloaden en gebruiken. Bij erg intensief gebruik wordt er wel verwacht dat je licentiekosten betaalt, die overigens laag zijn. In de praktijk kun je Winrar in een werkende versie voor jouw computer gratis downloaden en gebruiken.
© 2010 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis bestanden in- of uitpakken: 7-ZipGratis bestanden in- of uitpakken: 7-ZipGrote bestanden zoals foto's van hoge kwaliteit, presentaties met veel plaatjes of video's kunnen vaak niet als bijlage…
De LAME Mp3-plugin voor Audacity downloaden en installerenDe LAME Mp3-plugin voor Audacity downloaden en installerenMp3 is een compressiemethode die er voor zorgt dat muziek op een mp3-speler en andere (audio)apparatuur te beluisteren i…
WinZip: comprimeren van bestandenWinZip: comprimeren van bestandenJe hebt een enorm leuk feest achter de rug en wilt de foto's die gemaakt zijn dolgraag delen met je vrienden. Enthousias…
Microtorrent, de torrent downloaderMicrotorrent, de torrent downloaderAls je op zoek bent naar een goede bittorrent client, dus een programma dat torrents download, dan is utorrent de geschi…

Enterprise Resource Planning (ERP): wat houdt het in?Enterprise Resource Planning (ERP): wat houdt het in?Binnen bedrijven wordt vaak gesproken over Enterprise Resource Planning(ERP) software, maar ook op televisie worden gere…
Bronnen en referenties
 • Winrar (Officiële site België en Nederland) voor achtergrondinformatie en software
 • Wikipedia Winzip en Winrar voor technische specificaties en werkzaamheid van de software
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 24-01-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.