Gratis software kan concurrentie aan
Iedereen die een computer koopt krijgt er een bundel programma’s bij. Gratis! Althans dat denk je. In feite betaal je niet alleen voor de computer maar ook een gedeelte voor de programma’s die op de computer in licentie zijn geïnstalleerd. Vaak wil je die programma’s helemaal niet omdat gratis software via open source vaak net zo goed zijn.
Besturingssysteem
Neem nu het besturingssysteem Windows Vista. Je bent uitermate tevreden met Windows XP op je oude computer. De cd-roms heb je zelfs nog in een la liggen. Toch ben je gedwongen Vista er bij te nemen. Of wat moet je met de zeer uitgebreide Office-tekstverwerker Word van Microsoft als je af en toe een briefje tikt.
Dure programma’s
Licentiekosten en pure afhankelijkheid van de producent maken de gevestigde orde zoals Microsoft steeds minder populair. De programma’s zijn te duur want de prijs wordt kunstmatig hoog gehouden. Daar komt eindelijk verandering in. Mini-laptops van bijvoorbeeld Asus worden geleverd met het
gratis besturingssysteem Linux en de prijs van die computers schiet onmiddellijk met 150 euro omlaag dan wanneer er een besturingssysteem van Windows op staat waarvoor betaald moet worden.
Gratis software
Op dit moment is er genoeg gratis software op het internet te vinden die gratis zijn. Het zijn zogenaamde open-source-pakketten die iedereen kan downloaden. De
broncode is niet gesloten met een eigendomsrecht maar voor iedereen toegankelijk zodat het programma alleen maar verbeterd kan worden. En dat gebeurt ook bijna dagelijks. De filosofie is dat je onafhankelijk bent van de leveranciers en met een groot aantal gebruikers een uitstekend programma kunt ontwikkelen. De programma´s zijn niet alleen ontwikkeld voor Windows maar ook Apple en Linux.
Kwaliteit
Je kunt zelf controleren of de software wel doet wat zij belooft omdat de broncode vrij is in te zien. De beoordeling van de kwaliteit vindt plaats door alle betrokkenen bij open source. Vaak zijn dit honderden of zelfs duizenden gebruikers en ontwikkelaars. Bij software met gesloten broncode ben je afhankelijk van de leverancier want die bepaalt wanneer het pakket verbeterd of aangepast moet worden. De kwaliteit loopt daarom altijd achter bij software met het open source-etiket.
Websites
Er zijn een aantal uitstekende websites die uitgebreid informatie verstrekken over de software en waar je de programma’s kunt downloaden. Bevalt een programma niet dan is er geen kind overboord. Je hebt immers niets voor het programma hoeven te betalen.
Gratis Software Site
Actueel en betrouwbaar staat er als subtitel. En dat klopt. Op
Gratis Software Site vind je downloads, tips en nieuws om maar een paar rubrieken te noemen die je een eind op weg helpen. De uitleg is kort maar krachtig en je weet snel wat je met een bepaald programma kunt doen. Er is ook een forum waar je je ervaringen met anderen kunt delen.
Gratis downloads overzicht
Je kunt het bijna zo gek niet noemen of er is wel een open sourceprogramma te vinden die
aan je eisen voldoet op het gebied van anti-virus, kantoorsoftware, branden en rippen, anti spyware, fotobewerking en bestanden delen. Kijk maar eens onder Downloads en een wereld gaat voor je open.
GratisSoftware.nu biedt buiten de bovengenoemde software
gratis games en chatprogramma´s aan. Hier wordt gratis software aangeboden voor website-ontwikkeling. Er is een top-20 met de meest populaire software en FAQ beschikbaar.
Andere uitstekende sites zijn die van Dick Akkerhuis,
http://www.akker-huis.nl/downloads.php en de Belgische website Socius.be
http://handleiding.socius.be/spip.php?rubrique1. Een startpagina ontbreekt evenmin:
http://opensource.startpagina.nl/.
Gratis software doet vandaag de dag beslist niet onder die van duur betaalde.