Dragon Naturally Speaking: hoe werkt het?

Dragon Naturally Speaking: hoe werkt het? Dragon Naturally Speaking is spraakherkenningssoftware voor de computer. Met Dragon Naturally Speaking kunt u uw computer grotendeels besturen zonder gebruik te maken van uw muis en toetsenbord. Van het schrijven van e-mails tot het surfen op het internet, met Dragon Naturally Speaking kunt u het allemaal. In het begin zal het zeker even wennen zijn, maar hoe vaker u er gebruik van maakt, hoe makkelijker het u af zal gaan wanneer u tekst dicteert. En omdat er verschillende versies zijn ontwikkeld, is het niet alleen thuis te gebruiken maar ook op kantoor en in de auto op uw smartphone.

Inhoud


Voor wie is het?

Dragon Naturally Speaking kan door iedereen gebruikt worden die voor deze manier van werken openstaat. Het is totaal anders werken dan met de muis en het toetsenbord, maar met een beetje oefening zult u het zich al gauw eigen kunnen maken. Zo kan het programma uitkomst bieden aan mensen met dyslexie of RSI-klachten. Ook mensen die niet zo snel kunnen typen, kunnen met behulp van Dragon Naturally Speaking snel grote stukken tekst op papier krijgen. Het gedicteerde wordt namelijk razendsnel omgezet in tekst, met bijna geen grammaticale of typefouten. U hoeft hierbij niet overdreven te articuleren of hard te praten, een gelijkmatig tempo en een normaal volume zorgen ervoor dat Dragon uw gesproken tekst het beste kan omzetten in geschreven tekst. Belangrijk is hierbij wel dat u niet wordt overstemd door (harde) achtergrondgeluiden.

Aanschaf

Voordat u het programma koopt en installeert, is het belangrijk om even te kijken of uw computer over de juiste systeemvereisten beschikt. U hoeft zeker niet over het nieuwste van het nieuwste te beschikken, maar wel over een computer die ruimschoots aan de systeemvereisten van het programma voldoet. Dit zal voorkomen dat het programma niet goed reageert op uw commando's en erg traag is. Bij de aanschaf van het programma ontvangt u ook een koptelefoon met microfoon. Indien u al beschikt over een koptelefoon met microfoon van goede kwaliteit, kunt u die ook gewoon zonder problemen gebruiken.

Verschillende versies

Het bedrijf Nuance heeft verschillende versies van Dragon Naturally Speaking ontwikkeld. Zo is er Dragon home voor thuisgebruik en Dragon premium dat ook uitstekend kan worden gebruikt op kantoor of door een zelfstandige. Dragon education is speciaal ontwikkeld voor leerlingen van het voortgezet onderwijs en voor docenten en studenten van een erkende opleiding. En voor zowel medische specialisten als juristen is er een Dragon versie ontwikkeld: Dragon medical practice en Dragon legal.

Aan de slag

Nadat u het programma hebt geïnstalleerd, is het eerste wat u daarna moet doen een stukje tekst voorlezen om het programma aan uw stem te laten wennen. Het programma leert zo uw stem en spreektempo kennen. Dit zal niet meer dan een paar minuten in beslag nemen. Nadat u dit heeft gedaan kunt u een korte rondleiding door het programma volgen. Tijdens deze rondleiding leert u direct enkele mogelijkheden kennen van het programma. U kunt er ook voor kiezen deze rondleiding over te slaan en direct aan de slag te gaan. Omdat het programma ontzettend accuraat is, kunt u direct beginnen met surfen op internet of het dicteren van tekst in bijvoorbeeld Microsoft Word.

Na de rondleiding kunt u eventueel ook nog een aanvullende leerfase uitvoeren. Het programma beschikt over enkele teksten die u kunt voorlezen. Nadat u een van deze teksten heeft voorgelezen en opgeslagen, kent het programma uw stem en uw spreektempo weer een stukje beter. Ook is het mogelijk om verzonden e-mails en bepaalde documenten te selecteren om Dragon uw schrijfstijl te laten leren kennen.

Welke programma's ondersteunt Dragon?

Dragon kunt u in verschillende veel gebruikte programma's gebruiken zoals Microsoft Word, Microsoft outlook en Internet Explorer. Ook is het mogelijk om bestanden en documenten vanaf het bureaublad te openen.

Het bureaublad gebruiken

Als u het bureaublad voor u heeft kunt u met bepaalde commando's documenten en bestanden openen. Met het commando `start Microsoft Word` opent u bijvoorbeeld Microsoft Word. Of met het commando `start Internet Explorer`, opent u Internet Explorer. Daarnaast is het ook mogelijk om binnen mijn documenten of mijn afbeeldingen bestanden te openen en te sluiten en door de verschillende menu's te gaan.

Met webbrowsers werken

Dragon ondersteunt het gebruik van Internet Explorer en Mozilla Firefox, voor Google Chrome geldt dit in mindere mate. Dragon kunt u anno 2018 nog niet gebruiken in Microsoft Edge en Safari.

Met Dragon kunt u veel dingen doen op het internet die u normaal gesproken met uw muis en toetsenbord doet. U kunt bijvoorbeeld pagina's openen en sluiten, links en afbeeldingen aanklikken, de pagina vernieuwen, wisselen tussen verschillende tabbladen, foto's aanklikken, door een pagina scrollen en nog veel meer. Wanneer u alle opdrachten kent, zult u zien dat de snelheid waarmee u op de juiste pagina komt, niet heel veel verschilt in vergelijking met het gebruik van de muis.

Microsoft Word gebruiken

Dragon kunt u uitstekend gebruiken wanneer u Microsoft Word gebruikt. Het aantal opdrachten dat u kunt geven is erg groot, waardoor u bijna alles binnen Microsoft Word kunt bedienen met uw stem, in plaats van met uw muis en toetsenbord. Uiteraard kunt u tekst dicteren maar ook tekst vet of schuin maken, tekst verwijderen, het lettertype veranderen, door de pagina scrollen, de cursor achter een woord invoeren en tekst verbeteren met uw stem.

E-mailprogramma's

De e-mailprogramma's Gmail, Hotmail en Microsoft Outlook worden ondersteund door Dragon. Vooral binnen Outlook zijn een groot aantal commando's te gebruiken. Binnen Microsoft Outlook is het bijvoorbeeld mogelijk om met Dragon uw agenda te beheren of notities te maken. Het opstellen van e-mails wordt door Dragon ondersteund in zowel Gmail, Hotmail als Microsoft Outlook.
© 2016 - 2024 Mrvriend, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dragon Naturally Speaking. Schrijven met spraakherkenningDragon Naturally Speaking. Schrijven met spraakherkenningSpraakherkenning van Dragon Naturally Speaking maakt het mogelijk om met behulp van spraakherkenning te typen, bijvoorbe…
Tekst dicteren in plaats van typen met spraakherkenningTekst dicteren in plaats van typen met spraakherkenningSpreken gaat sneller dan typen. Zou het daarom niet fijn zijn om tekst die je in een Word document wilt hebben te dicter…
De geneeskracht van dragonOorspronkelijk komt dragon uit Mongolië en Siberië. De plant is gecultiveerd en we eten nu het meeste Duitse dragon, bet…
FCE examen cambridgeHet FCE examen is een engelstalig examen. FCE betekent First Certificate in English. Het is voor mensen die door middel…
Converteer ePub eenvoudig naar Mobi met KindleGen of CalibreConverteer ePub eenvoudig naar Mobi met KindleGen of CalibreNiet alle e-readers kunnen een e-book in het format ePub lezen. Sommige gebruiken een ander format. Kindle van Amazon, b…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dyunin, Pixabay
  • http://www.spraakherkenning.nl/informatie/wat_is_spraakherkenning
  • http://netherlands.nuance.com/index.htm
Mrvriend (23 artikelen)
Laatste update: 16-03-2018
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.