Converteer ePub eenvoudig naar Mobi met KindleGen of Calibre

Converteer ePub eenvoudig naar Mobi met KindleGen of Calibre Niet alle e-readers kunnen een e-book in het format ePub lezen. Sommige gebruiken een ander format. Kindle van Amazon, bijv. gebruikt Mobi. Met Calibre kun je heel gemakkelijk ePub naar Mobi te converteren, maar de beste manier is die met behulp van het programma KindleGen dat Amazon speciaal hiervoor heeft ontworpen. Is je e-book eenmaal omgezet in Mobi dan kunnen lezers met een Kindle e-reader jouw boek ook lezen.

Inhoudsopgave


Hoe converteer je jouw ePub boek naar Mobi

Je boek is af, en je hebt er met behulp van bijvoorbeeld het programma Sigil een ePub van gemaakt, zodat iedereen met een e-reader jouw werk kan lezen. Iedereen? Nee, helaas kunnen degenen die een Kindle e-reader hebben het niet lezen, want voor een Kindle wordt een ander format gebruikt: Mobi. Als je wilt dat mensen met een Kindle e-reader jouw boek ook kunnen lezen, zul je jouw boek.epub moeten omzetten in boek.mobi. Je kunt dit eenvoudig en gemakkelijk doen m.b.v. een programma van Amazon: KindleGen, maar ook met Calibre.

Downloaden van KindleGen

KindleGen is een programma ontwikkeld door Amazon om ePub te converteren naar Mobi. Je kunt KindleGen downloaden via de website van Amazon. Kies de versie die je nodig hebt: Windows, Linux of Mac.

Voor Windows (XP en later)

 1. Download de KindleGen zip file naar het bureaublad
 2. Klik met rechter muisknop op de zip file, select Extract All en geef de map de naam: c:\Kindlegen

Voor Linux (2.6 i386 en later)

 1. Download de KindleGen tar.gz naar een locatie als home (~) directory
 2. Extract het naar ~/KindleGen

Voor Mac (OS 10.5 i386 en later)

 1. Download KindleGen zip. Deze wordt vanzelf in de Downloads-map geplaatst.
 2. Dubbelklik de file om hem te unzippen. In Safari gaat dit automatisch.
 3. Schuif de KindleGen map naar je programma's-map.

Het converteren

Voor Windows

Om een boek genaamd boek.epub te converteren gebruik je change directory (cd) om naar de directory te gaan waar je boek zich bevindt, bijvoorbeeld cd bureaublad, en type: c:\KindleGen\kindlegen boek.epub. Is het converteren gelukt, dan zie je een nieuwe file genaamd boek.mobi op je bureaublad.

Voor Linux

Om een file genaamd boek.epub te converteren gebruik je change directory (cd) om naar de directory te gaan waar het boek zich bevindt, bijvoorbeeld cd bureaublad, en type ~/KindleGen/kindlegen boek.epub. Als het converteren is gelukt, dan zie je een nieuwe file genaamd boek.mobi op je bureaublad.

Voor Mac

 1. Om een file, genaamd boek.epub, te converteren kopieer (dus niet klik en sleep!) je boek.epub naar het bureaublad.
 2. Klik en sleep het kindlegen programma naar het terminal venster en laat het los achter de cursor. (De terminal vind je door rechtsboven in het scherm bij het spotlight het woord 'terminal' te typen.) De cursor schuift automatisch naar het eind van de lijn.
 3. Klik en sleep het boek.epub van het bureaublad naar het terminal venster en laat het los achter de cursor. Druk op Enter. Als het converteren gelukt is, zie je op het bureaublad een nieuwe file, genaamd boek.mobi.

Je boek.mobi bekijken

Je kunt je geconverteerde boek bekijken met de Kindle Previewer, die je ook kunt downloaden. Dit programma is alleen beschikbaar voor Windows 7 en later en voor Intel Mac OSX 10.7 en later.

Klaar om te converteren van ePub naar MobiKlaar om te converteren van ePub naar Mobi

Converteren met Calibre

Ook met Calibre kun je heel eenvoudig je boek.epub in boek.mobi converteren. Klik op het boek dat je wilt converteren. Dan zie je aan de rechterkant het boek verschijnen met de format waarin het is opgeslagen. Bijvoorbeeld alleen ePub. Klik dan op het bruine boek in de balk bovenaan, dan verschijnt een venster waar het boek staat met het invoerformaat links (ePub) en het uitvoerformaat rechts. Bij het uitvoerformaat staat ook nog ePub, maar kies daar dan Mobi. Klik vervolgens op OK rechtsonder. Als de conversie klaar is, zie je rechts de beide formaten verschijnen: ePub en Mobi. Als je nu op Mobi klikt, opent een venster waar je het geconverteerde boek kunt lezen.

Welk is te prefereren: KindleGen of Calibre?

J.W. Manus heeft het verschil onderzocht tussen Calibre en KindleGen, en gevonden dat Calibre lang zo goed niet is in het converteren dan KindleGen. Zijn resultaten heeft hij beschreven in zijn blog "Calibre and kindle not a good match". Anderen (in fora) beweren het tegenovergestelde. Of Calibre dan wel KindleGen een beter resultaat geeft schijnt te maken te hebben met hoe de ePub in elkaar zit.
© 2016 - 2024 Vazzie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EPub-bestanden lezen op pc of laptopEPub-bestanden lezen op pc of laptopTegenwoordig is het een trend om ePub-bestanden te lezen op ebooks. Het is zelfs zo populair dat heden ten dage boeken a…
De E-Reader en E-books, wat kost digitaal lezen?De E-Reader en E-books, wat kost digitaal lezen?De E-Reader rukte al eerder op in Engeland en wint nu terrein in Nederland. De E-Reader is er in verschillende prijzen e…

Dragon Naturally Speaking: hoe werkt het?Dragon Naturally Speaking: hoe werkt het?Dragon Naturally Speaking is spraakherkenningssoftware voor de computer. Met Dragon Naturally Speaking kunt u uw compute…
Maak je eigen ePub eenvoudig en snel met SigilMaak je eigen ePub eenvoudig en snel met SigilHeb je een boek, een serie korte verhalen of een serie columns geschreven en zou je die als ePub willen hebben? Misschie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
 • https://kindlegen.s3.amazonaws.com/Readme.txt
 • http://jwmanus.wordpress.com/2013/07/03/calibre-and-kindle-not-a-good-match/
Vazzie (39 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.