Atraci: Gratis en legaal muziek streamen zonder reclame

Atraci: Gratis en legaal muziek streamen zonder reclame Bijna iedereen luistert muziek tegenwoordig via internet. Weinig mensen kopen nog echt een CD. Bekende streamingsdiensten zijn Spotify, Deezer en Google Play Music. YouTube beschikt echter ook over een ontzettend grote database aan muziekvideo's. Het programma Atraci maakt hier gebruik van. Met dit programma is het mogelijk om gratis muziek van YouTube te streamen, zonder reclame.

Hoe werkt Atraci

Atraci lijkt qua uiterlijk een beetje op Popcorn Time, het bekende programma om gratis films en series te streamen. Atraci heeft net als Popcorn Time een mooie en duidelijke interface, waardoor het gebruik van het programma erg simpel is. Als je het programma opent laat Atraci je de top-nummers van het moment zien. Daarnaast is het mogelijk om de uitgelichte artiesten te bekijken. Je kan in de interface makkelijk een lied kiezen, of er één opzoeken. Vervolgens wordt het gekozen nummer afgepeeld. Onderin het programma zie je een balk waarin je verder of terug kan gaan in het liedje. Ook staan daar de knoppen waarmee je kan pauzeren, het volume kan aanpassen, kan shuffelen, het nummer kan laten herhalen en soortgelijke nummers kan zoeken. Links onderin wordt in het klein de bijbehorende YouTube-video afgespeeld. Je kan deze video ook vergroten, waardoor je de video in groot scherm ziet. Tot slot is het ook mogelijk om afspeellijsten te maken.

Het is niet mogelijk om nummers te downloaden of offline op te slaan. Atraci is een programma dat puur de muziek van YouTube laat streamen, met bijbehorende informatie over het nummer.

Muziekvideo's van YouTube

Atraci gebruikt dus de muziek van YouTube in haar programma. Dit zorgt voor een hele grote database aan muziek, maar het heeft ook een nadeel. Muziekvideo's op YouTube hebben vaak een korte intro waarbij geen muziek te horen is, maar bijvoorbeeld alleen beeld te zien is van de video. Dit kan vervelend zijn als je puur muziek wil luisteren en geen video wil kijken, aangezien er dan steeds stukjes zonder muziek zijn.

Is het gebruik van Atraci legaal?

Atraci speelt dus YouTube-video's af, waardoor je muziek kan luisteren. In principe is het bekijken van YouTube-video's natuurlijk gewoon legaal. Echter kan iedereen video's op YouTube uploaden, waardoor mensen zonder de auteursrechten toch muziek kunnen uploaden die andere artiesten hebben gemaakt. In Atraci kan je vervolgens wel deze illegaal geüploade muziek luisteren. Het luisteren hiervan is dan nog steeds legaal, het is de uploader van het nummer die illegaal bezig is geweest.

Het gebruik van Atraci is dus compleet legaal, echter steun je de artiest natuurlijk niet omdat die op deze manier geen nummer verkoopt, en ook geen reclame-inkomsten krijgt.

Voor welke besturingssystemen is Atraci beschikbaar

Atraci is beschikbaar voor Windows, MAC OSX en Linux. Daarnaast wordt er gewerkt aan een versie voor Android voor smartphones, en een versie voor IOS voor iPhone. De ontwikkelingen zijn open source, wat betekent dat iedereen de codes kan bekijken en aanpassen. Hierdoor is het al mogelijk om de mobiele versies van Atraci te gebruiken.

Voor- en nadelen van Atraci

Voordelen

 • Het gebruik is gratis
 • Het programma is erg makkelijk in gebruik
 • Er is geen reclame
 • Het is legaal
 • Door de ongelooflijk grote database van YouTube, zijn er wel 60 miljoen nummers beschikbaar
 • Atraci is beschikbaar voor vele besturingssystemen

Nadelen

 • Muziekvideo's bevatten vaak een intro zonder muziek, waardoor het even duurt voordat het nummer echt begint
 • Artiesten ontvangen geen geld
 • Er kunnen vaker fouten in de software zitten, aangezien de software wordt ontwikkeld door hobbyisten
 • Fouten worden minder snel opgelost, aangezien dit gedaan moet worden door hobbyisten
 • Nummers kunnen niet gedownload worden
 • Nummers kunnen niet offline opgeslagen worden

Conclusie

Atraci is een mooi programma, met een ontzettend grote database aan nummers. Het programma werkt op vele besturingssystemen, echter kunnen er wel fouten in de software zitten, aangezien het programma onderhouden wordt door hobbyisten. Daarnaast is het programma niet zo goed als de bekende grote diensten als Spotify of Deezer, aangezien de muziekvideo's vaak een intro zonder muziek hebben en het niet mogelijk is om de muziek op te slaan.
© 2015 - 2024 Jelde, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo beluister je podcasts op een Android smartphone of tabletZo beluister je podcasts op een Android smartphone of tabletPodcasts worden steeds populairder. De meeste podcasts worden echter beluisterd via iTunes. Android telefoons zoals de S…
Popcorn time: gratis films kijkenPopcorn time: gratis films kijkenIedereen heeft wel van Netflix gehoord. Netflix is een dienst waarbij je film en tv-series kijkt via het internet. Hierv…

Snapchat: wat is het, verwijderen en downloadenSnapchat: wat is het, verwijderen en downloadenSnapchat wordt veel gebruikt binnen Nederland. Maar wat is Snapchat nu eigenlijk? Snapchat is een applicatie die op zowe…
Werken met Audacity: de gratis audiobewerkingssoftwareWerken met Audacity: de gratis audiobewerkingssoftwareOp het internet staat het vol met allerlei programma's om audio mee te bewerken en op te nemen. Sommige programma's zijn…
Bronnen en referenties
 • https://github.com/Atraci
 • http://atraci.github.io/Atraci-website/
 • http://www.makeuseof.com/tag/atraci-offers-60-millions-songs-free-without-ads/
Jelde (3 artikelen)
Gepubliceerd: 13-04-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.