Photoshop: hoe leer je werken met dit professionele pakket?

Photoshop: hoe leer je werken met dit professionele pakket? Photoshop is hèt programma bij uitstek als het gaat om fotobewerking. Alle professionals gebruiken het. Dat betekent echter ook dat het niet zo eenvoudig is als bijvoorbeeld een programma als Microsoft Paint. Hoe leer je al de fijne kneepjes van Photoshop zodat je ook snel en eenvoudig de mooiste resultaten weet te boeken? Adobe Photoshop bestaat al sinds begin jaren negentig. Ondertussen zijn er al meer dan vijftien versie uitgebracht. Er wordt steeds meer in het programma gestopt en de mogelijkheden worden dus steeds groter en krachtiger. Maar als nieuwkomer betekent dat wel dat er veel op je afkomt. Het is daarom juist belangrijk ervoor te zorgen dat je een goede basis krijgt. Heb je die basis eenmaal, dan kan je van daaruit de gevorderde zaken aanpakken.

Eerst een goede basis

Maar hoe zorg je ervoor dat je die basiskennis krijgt? Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Je kunt natuurlijk ook zelf maar wat gaan proberen en zo al doende leren. Erg efficiënt is dat waarschijnlijk niet. Sommige zaken werken in Photoshop net even anders als in veel andere software. Daar zijn meestal goede redenen voor. Begrijp je die redenen, dan is het ook gemakkelijker op die manier met het pakket te werken. Maar hoe begin je dan met het leren werken met Photoshop?

Een echte cursus volgen

In de tweede plaats kun je ook een echte cursus volgen. Dit is natuurlijk prijziger dan een boek, maar biedt ook meer. Je kunt vragen stellen en je leert echt werken onder toezicht. Meestal wordt er in de cursus ook een of meerdere boeken gebruikt, dus die heb je dan ook meteen. Het kunnen stellen van vragen aan een cursusleider is erg prettig. Waar je ook naar zou kunnen kijken is volgen van een geschikte module van een HBO opleiding. Bij veel thuisopleidingen kun je kiezen om een bepaald vak of module te volgen. Bij bepaalde grafische of multimedia opleidingen zitten daar ook geschikte modules tussen.

Uit een boek

In de eerste plaats kun je natuurlijk een boek kopen. Een boek kun je gemakkelijk doorbladeren om de interessante stukken op te zoeken. Of om later na te kijken hoe het ook alweer zat. Koop je een goed boek, dan kost dat het nodige geld. Maar je krijg dan ook echt wat: Een expert die je aan de hand meeneemt en je volgens een logische opbouw kennis laat maken met Photoshop. Meestal kun je de bestanden die gebruikt worden in het boek ook van het internet downloaden, zodat je alles zelf ook kunt uitvoeren.

Een videocursus volgen

Een derde en erg interessant optie is het volgen van een video-cursus. Er zijn tegenwoordig goede videocursussen te verkrijgen. In zo'n cursus neemt een echte expert je mee door alle belangrijke zaken in Photoshop. Daarbij zie je dus de mogelijkheden, dankzij het videomateriaal. Meestal zijn ook de bestanden die in de training gebruikt worden bijgeleverd, zodat je alles zelf kunt nadoen. Op die manier kun je zelf ook experimenteren om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn. De betere cursussen behandelen alle belangrijke zaken in Photoshop en bestaan uit vele uren videomateriaal. Een mogelijk nadeel is dat de meeste cursussen in het Engels zullen zijn.

Een goede optie voor videotraining zijn de cursussen van Total Training of Lynda. Met elke nieuwe versie van Photoshop wordt er een nieuwe cursus uitgebracht. Een groot deel van de training gaat over zaken die al jaren in Photoshop zitten. Om die reden is het niet absoluut nodig dat de training die je volgt voor exact dezelfde versie van Photoshop is. Maar het helpt natuurlijk wel, omdat je dan zeker weet dat alles precies overeenkomt.

Zelf via internet op zoek

Ook via internet is er veel informatie te vinden. Er zijn veel websites waar over beeld- en fotobewerking geschreven is. Ook zijn er video's te vinden.

Geschreven uitleg

Als je op zoek gaat, zal je veel websites vinden waar van alles over Photoshop te vinden is. Vaak wordt er beschreven hoe je een bepaald effect kunt bereiken. De nadruk ligt dan minder op de uitleg achter de acties die uitgevoerd worden. Ook wordt vaak niet verteld met welke sneltoetsen en andere trucjes je de resultaten snel kunt bereiken. Om die reden zijn veel van deze sites minder geschikt om echt de grondbeginselen van werken met Photoshop te leren. Wel zijn ze uitermate handig om in specifieke situaties te raadplegen als je zelf even niet weet hoe je iets moet bereiken.

Er zijn natuurlijk ook wel een aantal sites te vinden die net als in een cursus op een meer gestructureerde manier het werken met Photoshop uitleggen. Daar zijn er niet zoveel van, maar die zijn wel erg handig, wanneer je met Photoshop begint.

Online video's bekijken

Een andere goede mogelijkheid is instructievideo's op sites als Youtube en Vimeo te gaan bekijken. Daar is enorm veel van te leren, maar je zult zelf op zoek moeten naar de beste video's. Ook bij dit soort video's gaat het meestal om een bepaald effect te bereiken. Veel video's zijn dan niet meer dan het tonen van een bepaald trucje. En dus niet zozeer om je echt gedegen kennis te geven van hoe je het meeste uit Photoshop haalt. Maar omdat je alle stappen visueel kunt volgen, zijn ze toch wel erg leerzaam.

Veel beeldschermruimte

Voor het werken met Photoshop is veel beeldschermruimte erg prettig. Op een klein laptopschermpje zijn je mogelijkheden beperkt. Ook omdat je naast de foto waar je mee werkt ook nog een hele serie extra Photoshop schermen hebt die erg handig zijn om bij de hand te houden. Gelukkig biedt Photoshop je veel mogelijkheden om alles precies in te delen, zoals je zelf wilt. Daarom is een grote monitor en hoge resolutie aan te raden, wanneer je vele met Photoshop wilt gaan werken.

Meerdere beeldschermen
Om diezelfde reden is het ook handig om een tweede monitor te hebben. Je kunt daardoor veel efficiënter werken. Photoshop biedt ook de mogelijkheid om veel van je Photoshop schermen op je tweede monitor te zetten, zodat je hoofdscherm veel ruimte biedt om je foto's weer te geven.

Er is een ander erg praktisch voordeel van een tweede scherm. Je kunt eenvoudig twee programma's naast elkaar zetten. Vooral wanneer je met Photoshop bezig bent en tegelijkertijd instructies van een video of website probeert te volgen. Je kunt dan zelf actief met Photoshop werken, terwijl je tegelijkertijd de instructies in beeld hebt op je tweede scherm. Je hoeft zo niet steeds te wisselen tussen programma's.

Werken met sneltoetsen

Photoshop zilt vol met sneltoetsen. Ze allemaal leren is een behoorlijke uitdaging. En de mate waarin dat zinvol is, is sterk afhankelijk van hoeveel je met het programma werkt en wat je zoal mee doet. Maar bepaalde sneltoetsen zijn zo handig, dat je er goed aandoet ze aan te leren. Een aantal voorbeelden van veelgebruikte sneltoetsen:
  • Spatiebalk: Houdt de spatiebalk ingedrukt, zodat je met de muis de foto heen en weer kunt schuiven.
  • Blokhaken '[' en ']': Hiermee maak verklein en vergroot je de grootte van je penseel, gum, potlood, of waar je ook maar mee bezig bent.
  • Control-toets en '-', '+' of '0': Hiermee zoom je in, zoom je uit en ga je terug naar beeldvullende zoomfactor.
  • 'M': Kies het Selectie-gereedschap
  • 'V': Kies het Verplaats-gereedschap
  • 'C': Kies het Bijsnijd-gereedschap.
  • 'B': Kies het Penseel-gereedschap
In een goede cursus of boek zullen de nuttige sneltoetsen genoemd worden. Een alternatief is op internet te gaan zoeken naar een overzicht van de sneltoetsen en daar de belangrijkste voor jezelf uit te zoeken.

Conclusie

Met Photoshop is van alles mogelijk. Je hebt echter wel de nodige kennis en ervaring nodig om dat te kunnen. Daarom is het aan te raden niet zelf maar wat te gaan proberen, wanneer je echt serieus met het programma aan de slag wilt. Er is een grote kans dat je heel veel tijd verliest door je gebrek aan kennis. Het gevolg naast het tijdverlies is ook nog eens dat je resultaten waarschijnlijk minder goed zijn.
Bovendien kan werken met Photoshop op die manier een onplezierige ervaring worden. Terwijl het pakket juist bedoeld is om snel de meest indrukwekkende resultaten te behalen. De tijd en het geld dat je steekt in het leggen van een degelijke basis verdient zich daarom heel snel weer terug.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manniel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met Photoshop leren werken, tips en tricksMet Photoshop leren werken, tips en tricksPhotoshop is een zeer uitgebreid programma om foto’s te bewerken en om afbeeldingen te creëren. Als Photoshop nieuw voor…
Hoe schilder je zelf heel makkelijk een (zelf)portret?Hoe schilder je zelf heel makkelijk een portret van jezelf of van je kinderen? Volg onderstaand stappenplan en je kunt b…
Goede sites voor fotobewerkingGoede sites voor fotobewerkingIn een grijs verleden was fotobewerking iets dat alleen was weggelegd voor de allerbeste fotografen en bovendien een dur…
Snellezen en sneller lezenSnellezen en sneller lezenSnellezen is een manier om zeer snel teksten en stof op een efficiënte wijze door te nemen, zonder het risico dat de tek…

Hoe werkt snapchat?Hoe werkt snapchat?Soms zijn er grappige of bijzondere foto's en films, die je graag een ander wilt laten zien. Of je wilt een intiem momen…
SPSS: IntroductieHet statistisch computerprogramma dat gebruikt wordt in de sociale wetenschappen is SPSS. Dit is een programma dat het m…
Manniel (221 artikelen)
Laatste update: 16-06-2015
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.