Goede sites voor fotobewerking

Goede sites voor fotobewerking In een grijs verleden was fotobewerking iets dat alleen was weggelegd voor de allerbeste fotografen en bovendien een dure aangelegenheid. Maar sinds de opkomst van de digitale camera zijn die dagen voorgoed voorbij. Iedereen kan zijn eigen foto’s nu op de computer bewerken en vaak met verbluffende resultaten. Het kostenplaatje? Dat kan helemaal gratis als je de juiste Websites kent. Wij bekijken hier een aantal minder bekende websites die prima mogelijkheden bieden.

Photoshop is niet altijd nodig

Een professionele fotograaf zal, vanwege de hoge eisen die er aan zijn werk worden gesteld, vrijwel altijd bij een programma als Photoshop of Lightroom uitkomen. Daar zit een behoorlijke prijs aan vast, maar de meeste mensen hebben dat absoluut niet nodig. Met een professioneel software programma zoals Photoshop kun je inderdaad alles aan op het gebied van fotobewerking, maar voor iemand die eenvoudige bewerkingen wil toepassen of zoekt naar bijzondere effecten of filters, om die te gebruiken op Facebook of waar dan ook, is een dergelijk programma overweldigend en is het de prijs echt niet waard.

Fotobewerking hoeft niet duur te zijn

Zo is er een groot aanbod van gratis bewerkingsprogramma’s waarmee je relatief gezien, hele goede resultaten kunt boeken en, wat ook belangrijk is, waarmee je heel veel plezier kunt beleven. De programma’s die we hier bespreken zijn Engelstalig, maar erg gebruiksvriendelijk en je hoeft er eigenlijk niets voor te leren. Ook hoeft er niets op de eigen computer geïnstalleerd te worden. Het werk kan online gedaan worden.

Ribbet

Op ribbet.com kun je werkelijk je hart ophalen met een groot scala aan mogelijkheden. Er wordt je gevraagd om een gebruikersaccount te maken, maar daar hoef je niet voor te betalen. Als dat eenmaal gebeurd is kun je via de toolbar een keuze maken en beginnen. Je kunt eerst een demofoto gebruiken om alle mogelijkheden uit te proberen en zult snel zien dat alle gangbare toepassingen, zoals kleur, belichting en verscherpen aanwezig zijn. Maar dat is slechts het begin, want er is ook een groot aanbod aan speciale effecten waarmee je verrassende resultaten kunt boeken. Vooral voor nieuwe foto-enthousiasten is een dergelijke site een waar paradijs om de eerste stappen te zetten op het gebied van creatieve fotobewerking.

Lunapic

Een andere interessante site is lunapic.com. Ook voor deze site hoef je niet te betalen en is het aanbod aan mogelijkheden haast overweldigend. Buiten de ‘gewone standaard bewerkingen’ is er van alles te doen met speciale effecten, filters en bewerkingen. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het hier doen. Als je tevreden bent met de resultaten kun je alles gewoon naar je eigen computer downloaden.

Vermeldenswaardig zijn de speciale filters waarbij je animated (bewegende) effecten kan toepassen. Ook deze kun je op je eigen computer opslaan, alleen moet je dan wel een programma hebben dat dergelijke animaties kan afspelen.

Photofacefun

Interessant is de site van photofacefun.com. Zoals de naam al zegt werkt deze site vooral met de gezichten op jouw eigen foto’s en kun je leuke en verrassende collages maken door gebruik te maken van de door de site aangeboden templates (vormen) Zo lijkt het bijvoorbeeld alsof museumbezoekers naar jouw gezicht kijken op een schilderij, of draagt Superman een T-Shirt met jouw afbeelding. Ook hier is het aanbod enorm en kun je zonder enige kennis, bijzondere resultaten verkrijgen. Ook deze bewerkingen kun je direct downloaden naar je eigen computer.

Viptalisman

Nog zo’n site is viptalisman.com. Ook hier worden je foto’s op bijzonder creatieve manieren gebruikt in verrassende collages. Het is geen site voor eenvoudige bewerkingen zoals belichting en kleur. Dat kun je hier niet vinden, maar vanwege het enorme aanbod van (gratis) effecten is deze site zeer zeker aanbevelenswaardig.

Pixlr

Zeker de moeite waard is de site van pixl (pixlr.com). Hier kun je kiezen uit online of offline bewerken en ofschoon er voor de premium editie betaald moet worden is er een basisversie die gratis is en waarbij je heel erg veel goede fotobewerkingen kunt toepassen. De offline versie vraagt van je dat je het programma zelf installeert. Ook hier is er een enorm aanbod van patronen, omlijstingen en meer.

Er zijn veel bewerkingsprogramma's te vinden en voor de meeste moet je betalen, maar er zijn meer plaatsen op het internet, zoals de bovengenoemde sites. Maar als je geïnteresseerd bent kun je voorlopig heel wat uurtjes kwijt op de bovengenoemde sites.
© 2014 - 2024 Dustbsh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Photoshop: het beste beeldbewerkingsprogramma dat er is?Photoshop: het beste beeldbewerkingsprogramma dat er is?Iedereen heeft weleens van Photoshop gehoord. Fotografen gebruiken het vaak, maar ook mensen in de grafische industrie.…
Met Photoshop leren werken, tips en tricksMet Photoshop leren werken, tips en tricksPhotoshop is een zeer uitgebreid programma om foto’s te bewerken en om afbeeldingen te creëren. Als Photoshop nieuw voor…
Photoshop: hoe leer je werken met dit professionele pakket?Photoshop: hoe leer je werken met dit professionele pakket?Photoshop is hèt programma bij uitstek als het gaat om fotobewerking. Alle professionals gebruiken het. Dat betekent ech…
Filters voor de digitale cameraMet de komst van Photoshop en andere populaire beeldbewerkingsprogramma's is het gebruik van filters steeds minder noodz…
CAT tools: hulp voor vertalersCAT tools: hulp voor vertalersCAT (Computer Aided Translation) tools zijn computerprogramma's die het werk van vertalers een stuk gemakkelijker maken.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • http://www.ribbet.com/
  • http://www.lunapic.com/
  • http://www.photofacefun.com/
  • http://viptalisman.com/
  • http://www.pixlr.com/
Dustbsh (11 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.