Maak een eenvoudige screencast met oCam

Maak een eenvoudige screencast met oCam Er zijn genoeg middelen om tegenwoordig filmpjes te maken. Camcorders, webcams, digitale fototoestellen of mobiele telefoons voorzien ons van allerlei gemakken. Zo nu en dan is het ook handig om een filmpje te maken van wat je op je computer doet. Bijvoorbeeld, om uitleg te geven over een bepaald programma. Maak direct een opname, een screencast, met oCam.

Video maken

Filmpjes maken is niet altijd alleen maar leuk, soms heb je er ook een specifiek doel mee. Bijvoorbeeld, als je een bepaalde les of instructie wilt geven. Je kunt honderd keer beschrijven welke stappen iemand moet doorlopen, maar het wordt vaak pas echt duidelijk als je het gewoon even kunt laten zien. Hoe maak je een video-opname van wat er op je computerscherm gebeurt? Dat is vaak wat lastiger.

Gewone videoapparatuur

Je kunt natuurlijk met een gewoon, ouderwets stukje techniek aan de gang. Zet een camcorder, videocamera of zoiets klaar, en neem je hele verhaal op. Houd de camera gericht op het scherm, zodat elke muisbeweging wordt vastgelegd. Als je een statief gebruikt, blijft het beeld mooi strak en stabiel. Een mobiele telefoon is ook te gebruiken, als je die tenminste stevig en stabiel kunt fixeren. Toch is de beeldkwaliteit niet optimaal. Het zou beter zijn, als de computer rechtstreeks alle bewegingen, muiskliks en andere activiteiten zou kunnen registeren en vastleggen. En dat kan!

Screencast

Met speciale software kunnen alle acties op het scherm worden vastgelegd. Zo’n opname noemen we een screencast. Dit soort opnames zijn strak, stabiel en ogen professioneel. En, gezien het doel van de screencast, dat is vaak heel belangrijk. Wil je allerlei instellingen kunnen doen, dan lopen de kosten voor een screencast-programma vaak flink op. Maar, als je wat minder eisen stelt, en kiest voor eenvoud, dan zijn er freeware-oplossingen.

Freeware

Het kenmerk van freeware is, dat het geen geld kost. Soms wordt een vrijwillige bijdrage overigens wel op prijs gesteld, maar in principe kun je een freeware-programma gratis en voor niets gebruiken. Dat spreekt toch wel aan! Omdat de makers van een freeware-programma toch ergens hun inkomsten vandaan moeten halen, hebben ze vaak afspraken gemaakt met andere leveranciers of met reclamemakers. Tijdens de installatie van het freeware-programma wordt je op allerlei wijzen verleid om aanvullende software, zoekbalken in je browsers te installeren, of de startpagina van je internetbrowser aan te passen. Als je even oplet, kun je al die keuzes gewoon uitzetten, zodat je alleen het gewenste programma binnenkrijgt en installeert.

Een screencast met oCam

Het freeware-programma oCam biedt de mogelijkheid om helemaal gratis een screencast te maken, dus een video-opname van wat er op je scherm gebeurd. Veel instellingen kent het programma niet, maar in veel gevallen is het wel voldoende. OCam is een simpel maar doeltreffend programma, dat uitblinkt in eenvoud en overzicht.

Functies

Na de installatie en het opstarten van oCam, krijg je een groene rechthoek op je scherm te zien. Deze kun je verplaatsen of het formaat ervan aanpassen. De groene rechthoek begrensd het gebied waarvan de acties vastgelegd zullen worden. Ook in beeld is een kleurige knoppenbalk, met heel simpele knoppen:
Het knoppenmenu van oCamHet knoppenmenu van oCam
  • Record: Alle acties binnen de groene rechthoek zullen worden vastgelegd, tot het moment dat je op stop drukt. Het resultaat is een filmpje, standaard in AVI-formaat, maar dat is nog aan te passen.
  • Capture: Er wordt een schermafdruk gemaakt van het gebied binnen de groene rechthoek. Het resultaat is een afbeelding in jpg-formaat.
  • Resize: Pas de grenzen van de groene rechthoek aan. Dat kun je overigens ook gewoon met de muis doen, de knop resize geeft je de keuze uit een aantal vaste, voorgeprogrammeerde maten.
  • Open: Een druk op deze knop opent een Verkenner-venster, met de map in beeld waar oCam de opnames plaatst. Zo kun je meteen bekijken of je opname naar wens is. Standaard worden de opnames geplaatst in C:\users\<je_account_naam>\mijn documenten\oCam
  • Options: Enkele vaste instellingen kun je hier aanpassen.
  • Codecs: hier kun je het type van het uitvoerbestand aanpassen., bijvoorbeeld geen AVI maar mpg.
  • Info: De vanzelfsprekende informatie over het programma, de makers en de licentievoorwaarden.

Video en audio

Niet alleen de bewegingen op je beeldscherm worden geregistreerd, als je wilt worden ook alle geluiden vastgelegd. Dat maakt het uiteindelijke resultaat tot een compleet filmpje, waarmee je een programma uitstekend kunt uitleggen of toelichten. Met oCam heb je een heel eenvoudig, maar toch heel functioneel programma in huis.
© 2014 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
YouTube, filmpjes scherper maken en de kwaliteit verbeterenYouTube, filmpjes scherper maken en de kwaliteit verbeterenHoe verbeter je de kwaliteit van je filmpjes op YouTube of op je Windows computer of Apple? Er zijn heel wat filmpjes di…
Webcam: kenmerken, beeldkwaliteit en gebruikWebcam: kenmerken, beeldkwaliteit en gebruikEen webcam is een kleine camera die beeld en dikwijls ook geluid opneemt en kan doorzenden via de computer. De functie i…
Eenvoudig van tekst naar tekstbeeldEenvoudig van tekst naar tekstbeeldJe kent dat wel. Ben je net bezig met het maken van een webpagina en dan wil je een apart lettertype voor de kop van de…

Flappy Bird: Een merkwaardige hypeFlappy Bird: Een merkwaardige hypeEen van de meest opmerkelijke nieuwtjes begin 2014 was de hype rond het mobiele computerspelletje Flappy bird. Wat was F…
Bronnen en referenties
  • http://ohsoft.net/products.php
  • Computer!Totaal: jan. 2014
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 12-03-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Software
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.