PHP Hypertext Preprocessor

PHP Hypertext Preprocessor PHP Hypertext Preprocessor, beter bekend als PHP, is een scripttaal die voornamelijk wordt gebruikt voor het programmeren van dynamische websites. Oorspronkelijk heette het Personal Home Page Tools, maar door het grote succes heeft er een naamswijziging plaatsgevonden.

Geschiedenis

PHP is in 1994 bedacht en ontwikkeld door Rasmus Lerdorf. Hij ontwikkelde een script waarmee hij kon zien wie er allemaal op zijn site langs kwam. De scripts waren gebaseerd op Perl CGI-technologie. In 1995 werd de eerste publieke versie van PHP uitgegeven. In dat zelfde jaar werd ook versie 2 uitgegeven. Een jaar later kwam versie 3 uit. Versie 4 werd in 2000 uitgebracht en de daaropvolgende versie, versie 5 werd uitgebracht in 2004. In 1997 werd naar schatting op meer dan 50.000 websites PHP gebruikt. Doordat het ontwikkelen van PHP te veel werd voor Ramsus Lerdorf zelf, gingen verschillende mensen zich er mee bezig houden. Het werd een georganiseerd team.

Gebruik

PHP wordt voornamelijk gebruikt voor het programmeren van dynamische websites. Als een een PHP-document wordt opgeroepen, worden de HTML-opdrachten zonder bewerkingen verstuurd. De PHP opdrachten worden door de PHP-software verwerkt voordat ze naar de afzender worden doorgestuurd. Alleen de uitvoer wordt door de webserver naar de webbrowser gestuurd tijdens de verwerking van PHP-opdrachten. De PHP-opdrachten worden niet aan de uitvoer voor de browser toegevoegd zodat de PHP-code beveiligd en transparant voor de gebruiker is.

PHP wordt vaak gebruikt in combinatie met Linux, Apache en MySQL ofwel LAMP. Het komt echter ook voor dat Linux wordt vervangen door Windows. WAMP is dan de variant op LAMP. Met deze pakketten is het mogelijk Apache, MySQL, Perl en PHP allemaal tegelijk te installeren en op elkaar af te stemmen.

De opbouw van een PHP document

Bij een PHP document word de PHP-code aan de html-code toegevoegd. De PHP code komt dus tussen de HTML tags te staan, net zoals de HTML-opdrachten.
Een voorbeeld:
<html>
<body>
<?php
echo "Hallo Wereld";
?>
</body>
</html>
De eerste tag in het voorbeeld is <?php. Deze tag vertelt de browser dat dit het begin is van een PHP-document. De laatste tag in het voorbeeld is ?>. Deze tag vertelt de browser dat dit het eind van het PHP-document is. De PHP-opdracht echo laat PHP weten dat wat volgt, Hallo Wereld in dit geval, de uitvoer is. Het script zorgt er dus voor dat Hallo Wereld wordt weergegeven in een browser.

Kenmerken van PHP

  • PHP is erg snel doordat het in de HTML-code is ingekapseld.
  • PHP is gratis te gebruiken.
  • PHP is eenvoudig te gebruiken.
  • PHP is voor veel besturingssystemen geschikt zoals Windows, Linux, Unix, Mac Os.
  • Doordat PHP erg populair is, is er ook een brede ondersteuning.
  • Het is veilig doordat de eindgebruiker de PHP-code niet te zien krijgt.
  • PHP ondersteund grote databases.
  • Doordat PHP onder de open source licentie valt is de PHP-software aan eigen specifieke omgeving aan te passen.

Zelf PHP schrijven

Een PHP-document kan gemaakt worden in een simpele textverwerken zoals ‘Kladblok’ of ‘Wordpad’. Op Internet zijn veel handleidingen te vinden over het maken PHP-documenten. Daarnaast zijn er op Internet ook veel gratis programma’s te vinden die je helpen bij het schrijven van PHP.
© 2007 - 2024 Bartw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De rol van PHP (Hypertext Preprocessor)De rol van PHP (Hypertext Preprocessor)De basisprogrammeertaal om websites te maken is HTML. Daarnaast zijn er ook aanvullende programmeertalen, zoals Java, AS…
Wat is HTML of Hypertext Markup Language? (De basis)Wat is HTML of Hypertext Markup Language? (De basis)Een browser, zoals Google Chrome, Mozilla Firefox of Internet Explorer, heeft gegevens nodig om een website weer te geve…
De scripttaal PHPDe scripttaal PHPPHP staat voor Hypertext Preprocessor. PHP is een programmeertaal en is bedoeld om dynamische websites mee te maken. In…
HTML: basisbegrippenHTML staat voor HyperText Markup Language. Deze taal wordt gebruikt voor de opmaak voor bijvoorbeeld websites. De basis…

SQL-query’s via verborgen knop in Microsoft AccessSQL-query’s via verborgen knop in Microsoft AccessSQL toepassen via Microsoft Access, ja dat kan, maar zit die verborgen knop dan eigenlijk? Doe nu ervaring op met je eer…
TI-Basic: Programma voor vierkantsvergelijking en uitbreidenWat is een vierkantsvergelijking? Als leerling zal je het wel geweten hebben. Je kan heel makkelijk een programma maken…
Bartw (118 artikelen)
Gepubliceerd: 24-02-2007
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Programmeren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.