Wat is HTML of Hypertext Markup Language? (De basis)

Wat is HTML of Hypertext Markup Language? (De basis) Een browser, zoals Google Chrome, Mozilla Firefox of Internet Explorer, heeft gegevens nodig om een website weer te geven. Deze gegevens worden vaak geleverd in de vorm van een HTML-bestand, een bestand met codetaal die kan worden gelezen door browsers. HTML staat voor Hypertext Markup Language, en is opgebouwd uit verschillende tags die staan voor eigenschappen van een website, zoals: kleuren, lettertype, blokken en groottes van deze verschillende elementen.

Taal voor internetbrowsers

Zoals de Nederlandse taal is voor Nederlanders, is HTML voor internetbrowsers. Daarom wordt het ook wel computertaal genoemd. HTML kun je zien als een lange code. De code wordt door de internetbrowser 'gelezen' en vervolgens vertaald in een website. De internetbrowser moet hiervoor de gehele HTML-code lezen. In deze code staan alle elementen die nodig zijn voor de opbouw van een website.

Tags

De HTML-code bestaat uit verschillende 'tags' die door de internetbrowser worden gelezen. Met verschillende tags kun je verschillende eigenschappen bepalen voor je webpagina. Er bestaat een begintag en een eindtag. Alles dat zich tussen deze begin- en eindtag bevindt krijgt de eigenschap waarvoor de tag symbool staat. Veel eigenschappen bestaan er die aan elementen in een webpagina kunnen worden gegeven. Denk aan het bepalen van kleuren, grootte en afstand tot elkaar. Maar ook aan meer complexe eigenschappen zoals welke kleur een link krijgt wanneer je erop klikt en applicaties (bijvoorbeeld video's van YouTube of kaarten van Google Maps) die je aan een website toevoegt.

In de tabel hieronder zie je verschillende eigenschappen met de bijbehorende begin- en eindtag. Dit zijn slechts enkelen van de vele tags die er bestaan in de HTML-code.

EigenschapBegintagEindtag
Een titel of 'heading' maken. Deze tags kunnen lopen van h1 tot en met h6. <h1></h1>
Een paragraaf maken. <p></p>
Een link maken.<a href="http://www.infonu.nl"></a>
De kern van de pagina aangeven.<body></body>

Een tag (met begin- en eindtag) kan zich ook in een andere tag bevinden. Zo komt er uiteindelijk een complexe structuur van verschillende tags die allerlei verschillende eigenschappen van de website aangeven. De tag om een link aan te geven bevindt zich bijvoorbeeld vaak in de kern (of 'body') van de pagina. Zo bijvoorbeeld.
  • <body><a href="http://www.infonu.nl">Dit is een link naar de site InfoNu.nl</a></body>
Er zijn natuurlijk vaak veel meerdere tags in de kern te vinden dan enkel een link naar een webpagina.

Hypertekst

HTML is de afkorting van HyperText Markup Language. Hypertekst staat voor een tekst met aanklikbare links, dit maak je zoals hierboven is aangegeven. Een bekend en overduidelijk voorbeeld van een website met hypertekst is Wikipedia. Binnen elk onderwerp staan vele links naar gerelateerde onderwerpen. Dit maakt dat je niet lineair leest, zoals een boek, maar dat je voortdurend wisselt tussen verschillende webpagina's.

Een deel van de HTML-code / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Een deel van de HTML-code / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)

Uiteindelijke HTML-code

De uiteindelijke HTML-code die alle eigenschappen voor een kloppende website bepaald is erg complex. Een klein voorbeeld hiervan zie je hier. Ook kun je de HTML-code van een website waarop je jezelf bevindt bekijken. In Google Chrome doe je dat bijvoorbeeld door op de rechter muisknop te klikken en vervolgens "Paginabron weergeven". In Internet Explorer doe je dat door te klikken op "Bron weergeven". Misschien leuk om te weten: een HTML-code wordt niet door elke browser hetzelfde gelezen of vertaald. Sommige websites zie je namelijk net even anders in verschillende browsers!
© 2013 - 2024 Shiny, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
HTML: basisbegrippenHTML staat voor HyperText Markup Language. Deze taal wordt gebruikt voor de opmaak voor bijvoorbeeld websites. De basis…
Websites maken voor beginners: HTMLWebsites maken voor beginners: HTMLVrijwel alle websites zijn grotendeels in HTML geschreven. Maar wat is HTML precies en hoe kun je er een website mee mak…
Overzicht HTML tagsOverzicht HTML tagsHTML staat voor Hyper Text Markup Language en wordt gebruikt om bijvoorbeeld een website vorm te geven. Er zijn vele tag…
De rol van PHP (Hypertext Preprocessor)De rol van PHP (Hypertext Preprocessor)De basisprogrammeertaal om websites te maken is HTML. Daarnaast zijn er ook aanvullende programmeertalen, zoals Java, AS…

Werken met big dataWerken met big dataBig data lijkt te zorgen voor een nieuwe revolutie in het digitale tijdperk. Bedrijven die grootschalig gegevens hebben…
Inhuren van een hackerInhuren van een hackerSteeds meer bedrijven huren hackers in. Dat doen ze om hun eigen veiligheidssystemen te laten testen. Een hacker breekt…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • College website ontwikkelen
  • Afbeelding bron 1: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Shiny (132 artikelen)
Laatste update: 02-12-2020
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Programmeren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.