De scripttaal PHP
PHP staat voor Hypertext Preprocessor. PHP is een programmeertaal en is bedoeld om dynamische websites mee te maken. In eerste instantie stonden de letters PHP voor Personal Home Page maar sinds een latere versie van PHP is de betekenis gewijzigd. PHP is wat men noemt een server-side scripting taal.
Hoe is PHP ontstaan?
PHP is bedacht door Rasmus Lerdorf, een softwareontwikkelaar van IBM. Het is ontstaan in 1994. PHP is gebaseerd op PERL een andere scripttaal. Het verschil met vele andere programmeertalen is dat het met PHP mogelijk is om objectgeoriënteerd te programmeren. Net zoals in Perl worden variabelen in PHP voorafgegaan door een dollarteken ($).
Wat maakt PHP bijzonder?
Met behulp van PHP is het mogelijk om functie- en objectgeoriënteerd te programmeren. Tegenwoordig verschuift dit steeds meer naar objectgeoriënteerd programmeren. Dit wordt ook wel OOP genoemd. PHP is een server-side-scripting taal, en wordt voornamelijk gebruikt om dynamische webpagina's te maken op een server. Deze is voor de gebruiker dan onzichtbaar, zij kunnen alleen de output zien welke eruit ziet als een eenvoudige HTML-website.
Voordelen van PHP
PHP is opensourcesoftware, (opensourcesoftware is computerprogrammatuur waarvan gebruikers het recht hebben om naast gebruiker ook ontwikkelaar te zijn). Er is veel informatie te vinden op internet over PHP en een verdere bijkomstigheid is dat het leren ervan laagdrempelig is. Mede omdat er zoveel voorbeelden op internet te vinden zijn.
Er zijn veel websites over PHP geschreven. Deze websites voorzien vaak in degelijke informatie maar bevatten meestal ook voorbeelden van goede scripts. PHP wordt vaak gecombineerd met wat men noemt 'relationele databases'. Databases die vaak worden gecombineerd met PHP zijn MySQL maar ook PostgreSQL. Ook zijn er veel tutorials over het leren van PHP te vinden op internet. Mocht je nog meer informatie zoeken dan staan er zelfs op YouTube complete video's waarin de basisfunctionaliteiten worden uitgelegd.
Richting de toekomst
Inmiddels zit PHP op editie 5 (2015), welke sinds 2004 wordt gebruikt. Kenmerken van PHP 5 zijn, het meer object georiënteerde programmeren, een hogere snelheid en mogelijkheden om met XML bibliotheken samen te werken.
PHP is uitermate geschikt om interactieve elementen aan websites toe te voegen. Voorbeelden zijn inlog- en registratiescripts, deze zijn vrij populair. Leuk om te vermelden is wellicht dat het script waarmee Rasmus Lerdorf ooit is begonnen een bezoekersaantalteller-script was. Hierdoor kreeg hij veel vragen hoe hij dit had gedaan en op deze manier is PHP ontstaan.
'All for one …'
Om goed aan te slag te kunnen met PHP is het raadzaam om een AMP-platform te installeren, dat is een pakket van software die softwaredistributiemethodes en programmeerparadigma's gebruiken. Bekende zijn: WAMP, XAMPP of EasyPHP (allen voor Windows).
EasyPHP bevat bijvoorbeeld: PHP, Apache, MySQL, PhpMyAdmin en Xdebug, kortom het hele pakket om mee te beginnen.
Het voordeel is dat je dan lokaal kunt werken, dat betekent dat je kunt testen of de software werkt zonder het eerst naar de hostingservice te uploaden.
Het beheren van de database
PhpMyAdmin is een programma om de databasegegevens mee te beheren. Dus stel je maakt op je website formulieren waarbij klanten hun gegevens achter kunnen laten. Deze worden vervolgens door middel van PHP in de database opgeslagen, maar je wilt na verloop van tijd alleen alle Belgische adressen eens herbekijken, dan kan je "aan de achterkant" de systeemdatabase benaderen en hier selecties op loslaten. Deze geven dan een gefilterde weergave van alle inhoud van de (MySQL of andere) database weer. Het samenstellen van zulke queries is een vak apart omdat je desgewenst heel veel verschillende soorten combinaties kunt laten weergeven. Maar het mooie van PHP en MySQL is dat het heel goed samenwerkt en gecombineerd ook nog eens erg snel is.