Help! Mijn PC doet raar!

Help! Mijn PC doet raar! Tegenwoordig heeft iedereen wel een PC, tablet of notebook in huis. Leuke dingen, zolang ze het doen. Helaas lopen we allemaal wel eens tegen vervelende problemen aan. Trage PC, lang opstarten, vastlopers, rare meldingen op het scherm en noem maar op. Dit artikel beschrijft de belangrijkste problemen en wat eraan is te doen. Na het lezen van dit artikel en het opvolgen van de tips, zou een ieder een vlotter werkende PC moeten kunnen hebben.

Software en hardware

In grote lijnen kun je het probleem van een trage PC verdelen in twee groepen: software en hardware. In verreweg de meeste gevallen ligt het probleem niet zozeer aan de PC zelf (de hardware), maar aan de software. Dat wil zeggen Windows en de gebruikte programma’s. Op de hardware kom ik in een ander artikel nog terug.

Voor het gemak heb ik me beperkt tot systemen, die draaien op Windows. De meeste mensen werken nu met Windows XP of Windows 7.

Spyware/malware

Een van de belangrijkste oorzaken van een trage PC is het binnenhalen van schadelijke software via internet. Met het downloaden van programma’s komt veel zgn. spyware en malware binnen. Spyware verzamelt gegevens van de gebruiker om dit vervolgens door te spelen aan belanghebbenden met als doel er geld aan te verdienen. Malware kan de computer infecteren met schadelijke software en zo je systeem enorm vertragen. Ook kan het oorzaak zijn van rare meldingen op je scherm.

Virussen

Uiteraard is het belangrijk een goede virusscanner op de achtergrond te hebben draaien. Veel virusscanners maken de PC traag, omdat ze zo zwaar zijn. Ze gebruiken simpelweg te veel systeemgeheugen. Een zeer goede en vrij lichte virusscanner is het gratis te downloaden Avira. Neem de Avira free. Kijk op www.avira.com.

Veel programma’s op de achtergrond

Een andere belangrijke oorzaak van een trage PC is het aantal programma’s dat op de achtergrond draait en het systeem onnodig belast. Als deze programma’s zoveel systeemgeheugen innemen dat er weinig overblijft, zal de PC proberen extra geheugen vrij te maken. Dit kost veel tijd en maakt de PC dus onnodig traag. Vaak hoor je dan dat de harddisk veel ‘rammelt’, wat duidt op krap RAM geheugen. Het is dus zaak minder programma’s tegelijk te laten draaien.

Gefragmenteerde harddisk

In de loop van de tijd zal de harddisk gefragmenteerd raken. Gegevens staan dan niet meer netjes bij elkaar, maar over de hele harde schijf verspreid. Als een programma dan wil starten, moet het eerst alle deeltjes bij elkaar zoeken, wat veel tijd kost. Defragmenteren is dan de oplossing.

Onnodig veel tijdelijke (internet) bestanden

In de loop van de tijd slipt Windows behoorlijk dicht met allerlei bestanden, die tijdelijk worden opgeslagen. Van het internetgebruik tot en met tijdelijke opslag van installeerbestanden en dergelijke. Het is raadzaam dit eens per week op te schonen om de PC fris te houden.

Vervuilde Windows

Soms kan het nuttig zijn Windows eens lekker op te schonen, of liever nog: vers te installeren. Het is dan wel raadzaam een back-up van alle belangrijke zaken als foto’s en documenten te maken. Ook moet je even kijken of de originele CD met drivers van de PC nog aanwezig is. Zo niet, kijk dan even op internet bij de fabrikant van jouw PC of moederbord voor de benodigde drivers.

Oplossingen

Voor het oplossen van alle problemen, die ik hierboven heb beschreven, is het nodig enkele programma’s te downloaden. Doe dit altijd van een vertrouwde website als www.download.com.
  • Het probleem van de spyware en de malware gaan we te lijf met het gratis programma Malwarebytes. Dit kun je veilig downloaden van de website www.download.com. Daarna gewoon installeren, updaten en een volledige scan laten uitvoeren. Na afloop kun je dan de gevonden problemen verwijderen. Soms is het nodig de PC opnieuw op te starten om de laatste restjes op te ruimen.
  • Zoals al is genoemd, kan de gratis virusscanner Avira free je PC uitstekend beschermen tegen virussen en trojans. Het belast je systeem minimaal en kost je niets! Even downloaden van de Avira website en installeren. De scanner zal zich automatisch updaten en een scan uitvoeren op je systeem. Heb je een andere virusscanner draaien? Dan is het beter deze te verwijderen!
  • Het probleem van teveel programma’s die op achtergrond draaien, los je op de volgende wijze simpel op. Bij Windows XP ga je in het start menu naar ‘uitvoeren’, typ je msconfig en druk je op enter. Bij Windows 7 typ je in de zoekbalk msconfig. In het nieuwe windowtje ga je naar het tabblad ‘opstarten’ Hier zie je alle programma’s die automatisch opstarten bij het aanzetten van je PC. Dat zijn er best nog veel. Je kunt ze eigenlijk allemaal wel uitschakelen. Aanzetten van bepaalde programma’s kan altijd nog. Wel even de PC opnieuw opstarten.
  • Eens in de zoveel tijd dien je de harddisk te defragmenteren. Een prima programma daarvoor is Auslogics disk defrag. Gewoon even intikken in Google en bij het zoekresultaat de website kiezen van www.download.com. Het installeren en uitvoeren van dit programma spreekt voor zich. Kies vervolgens voor defragmenteren en optimaliseren.
  • Om onnodige (tijdelijke) bestanden veilig en snel te verwijderen, is het programma Wipe een goede oplossing. Dit is te downloaden van de website www.privacyroot.com. Dit programma kun je in de eenvoudige modus uitvoeren. Alle tijdelijke (internet) bestanden (inclusief de inhoud van de prullenbak) worden dan verwijderd.
  • Tenslotte kun je altijd Windows weer opnieuw installeren. Je zult zien hoeveel sneller alles weer draait. Maar maak dan in ieder geval een goede back-up van de bestanden. Zet foto’s, films, documenten en andere data op een USB stick. Vergeet ook de data van e-mail programma’s als Outlook en Outlook express niet te back-uppen! In een ander artikel leg ik uit hoe dat moet.

Als je alle dingen hebt gedaan die hierboven staan beschreven, dan zou je PC het weer beter moeten doen. Gebruik de programma’s regelmatig, liefst één keer per week.

Maar er kan natuurlijk altijd meer aan de hand zijn. Bijvoorbeeld in de hardware. Misschien is de harddisk aan vervanging toe en werkt traag. Misschien is het RAM geheugen aan de krappe kant of is het gebruikte besturingssysteem te zwaar voor de PC. Deze zaken komen aan de orde in het artikel ‘Hoe upgrade ik mijn PC’
© 2012 - 2024 Molenland, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Opgepast voor spyware striker proSpyware striker pro is een anti-spyware programma. Dat willen de makers ervan je althans wijsmaken. Lees hier wat je moe…
Het verschil tussen Adware, Spyware en VirussenHet verschil tussen Adware, Spyware en VirussenAdware, spyware en virussen hebben het een en ander gemeenschappelijk, één ding is dat ze alle drie schadelijk zijn voor…
Wat is een Trojan Horse?Wat is een Trojan Horse?De Trojan Horse is vernoemd naar het Trojaanse paard wat de stadsport van de stad Troje werd binnengehaald. Het paard za…
Mijn internet is traag: wat kan er mis zijn?Niets is vervelender dan een slome internetverbinding. Als je aan het surfen bent op het internet wil je gewoon een snel…

Repareren van een kapotte USB-stickRepareren van een kapotte USB-stickHet komt regelmatig voor dat een USB-stick kapot gaat en dat mensen bang zijn dat de informatie die op de stick staat ve…
Hoe upgrade ik mijn PC?In dit artikel zullen we ons bezig gaan houden met het upgraden van je PC. Als je het artikel 'Help! Mijn PC doet raar!'…
Molenland (2 artikelen)
Gepubliceerd: 10-04-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Onderhoud
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.