Zo maakt u uw computer sneller en stiller

Zo maakt u uw computer sneller en stiller Wellicht kent u het wel, een trage computer die ook nog eens veel geluid produceert. Hier kunnen verschillende oorzaken voor zijn, waarvan de meeste snel op te lossen zijn.

Tips voor een snellere computer

Automatisch starten

Er zijn steeds meer programma’s die zichzelf starten wanneer de computer word ingeschakeld. Bij sommige programma’s is dit noodzakelijk, zoals bij beveiligingssoftware. Andere programma’s kunt u gewoon uitschakelen. Een goed voorbeeld hiervan is het programma Skype. Dit programma draait altijd op de achtergrond, ook wanneer u het niet gebruikt. Ditzelfde geld ook voor programma’s voor uw scanner, mobiele telefoon of mp3-speler, muzieksoftware en programma’s die u ooit gedownload heeft om even uit te proberen. Aan de hand van een aantal eenvoudige vragen kunt u besluiten hoe u het opstartbeheer van uw computer aanpast en een programma eventueel verwijderd.

Wanneer u het programma nooit gebruikt, verwijder het dan. Wanneer u het programma regelmatig, tot bijna nooit gebruikt, kunt u kijken of het mogelijk is om het programma handmatig te starten. Wanneer dit mogelijk is kunt u het programma uit de automatische opstartprocedure verwijderen.

Opstartbeheer van Soluto

Solotu biedt een gebruiksvriendelijke manier om het opstartbeheer van uw computer aan te passen. Het programma analyseert de opstarttijd en alle automatisch startende software. Vervolgens wordt er een onderscheid gemaakt tussen noodzakelijke software en optionele software. Hierdoor kunt u bijna geen fouten maken door bijvoorbeeld een essentieel onderdeel van Windows per ongeluk uit te schakelen. Als u een programma niet langer automatisch wilt laten starten, kiest u voor de optie pauze. Deze wijziging is achteraf eenvoudig ongedaan te maken, als mocht blijken dat u een programma toch altijd actief wilt hebben. Soluto meet bovendien de opstarttijd van uw computer, zodat u gelijk kunt zien of er een positieve uitwerking is van uw aanpassingen.

Software verwijderen

Er zijn twee redenen waarom u een programma beter van uw systeem kunt verwijderen als u het niet gebruikt. Ten eerste neemt de software schijfruimte in beslag, wat onnodig is omdat u het niet gebruikt. Al zou dat geen probleem moeten wezen voor een moderne computer. Het probleem is dat er programma’s draaien op de achtergrond, waardoor uw computer vertraagt wordt en het opstartproces ook nog eens dwarsbomen. In uw configuratiescherm vindt u een lijst met alle programma’s die aanwezig zijn op uw computer. Neem deze lijst eens goed door en verwijder vervolgens de programma’s die u nooit gebruikt. Gebruik nooit programma’s waarvan u niet weet waarvoor ze dienen!! Sommige softwares zijn namelijk nodig voor een goede werking van uw computer.

Windows Updates

Windows Updates zijn pleisters die gaten in uw computer dichten. De complete verbandtrommel inclusief alle pleisters heet een service pack. De updates worden automatisch geinstalleerd. Windows Updates kunnen 'te zwaar' zijn voor een oudere computer, waardoor het systeem trager wordt. Vooral op oudere Windows XP-computers kan het niet zomaar installeren van updates snelheidswinst opleveren. Het uitschakelen van deze functie levert wel risico's, omdat lekken in Windows niet meer gedicht worden. Laat dus zeker uw virusscanner draaien!

Tips voor een stillere computer

De voornaamste veroorzaker van een zoemende, of soms zelfs een lawaaierige computer zijn de fans (koelventilators). Erg veel mensen kunnen zich ergeren aan dit geluid, wat ook erg logisch is. Gelukkig voor deze mensen zijn er een aantal dingen om uw computer minder luidruchtig te maken. Door dempingmateriaal en stille fans in te bouwen word uw computer stiller. Ook is het mogelijk om uw ventilators te vervangen door passieve koeling. De eerste stap naar een stille computer bestaat uit het weten waar de herrie vandaan komt. Schroef de kast open en luister welke fans het meeste geluid maken. Bij desktopcomputers is dit makkelijk om zelf te doen. Bij notebooks is dit wat lastiger. Daarom wordt het ook aangeraden om dit te laten doen door een specialist. Onderdelen kunt u in speciaalzaken vinden of op internet bestellen.

Wat kan de oorzaak nog meer zijn?

Het zou ook aan de pc-voeding kunnen liggen. Sommige zijn super stil, terwijl anderen een hard zoem-geluid maken. Er is één manier om dit aan te pakken. De pc-voeding vervangen door een stillere. Hier is wel technische kennis voor vereist en kan dus niet zomaar door iedereen gedaan worden. Het vervangen van een computervoeding is namelijk niet moeilijk, maar het uitzoeken van het juiste model wel. Raadpleeg hiervoor een gespecialiseerde computerwinkel.

Ook zou het probleem bij de harde schijf kunnen liggen. Een harde schijf bevat namelijk beweegbare delen, wat je zou kunnen vergelijken met een wasmachine. De eenvoudigste manier om dit op te lossen is door een speciaal dempingsetje voor de harde schijf in te bouwen. Een andere manier is de schijf vervangen door een stillere of door een SSD (Solid State Drive). Een SSD is duurder, maar heeft geen beweegbare delen en maakt dus geen geluid.
© 2011 - 2024 Melaniewalker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moet je je computer 's-nachts uitzetten of aan laten staan?Moet je je computer 's-nachts uitzetten of aan laten staan?Wanneer je thuis veel met je computer bezig bent, dan kun je je afvragen of je deze 's-nachts gewoon kan laten aanstaan…
Maak je computer snellerMaak je computer snellerWanneer je een computer lang in gebruik hebt kan het gebeuren dat deze traag wordt. Programma's starten minder snel op e…
Computer schoonmakenComputer schoonmakenHet schoonmaken en schoon houden van de computer en dan met name de fysieke hardware, zorgt er voor dat de pc goed blijf…

Tips voor een langere levensduur van uw computerTips voor een langere levensduur van uw computerMet de snelle technologie van de hedendaagse computers willen we graag dat deze lang meegaat. Dit geld zowel voor de sof…
Melaniewalker (43 artikelen)
Laatste update: 20-01-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Onderhoud
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.