Tips voor een langere levensduur van uw computer

Tips voor een langere levensduur van uw computer Met de snelle technologie van de hedendaagse computers willen we graag dat deze lang meegaat. Dit geld zowel voor de software en het gebruik ervan, maar ook de computer zelf en zijn onderdelen. Door deze jaarlijks eens grondig na te kijken geven we deze al snel een langere levensduur. Hier komen we meer te weten hoe onze hardware goed onderhouden, en hoe we regelmatig onze software kunnen beheren op de harde schijf.

De buitenkant

Wat vele mensen wel eens vergeten is dat een goede pc genoeg zuurstof (lucht) nodig heeft om de elementen binnenin te koelen. Daarom is het belangrijk deze jaarlijks stofvrij te maken door middel van een stofzuiger. We kunnen voorzichtig de vele verluchtingsgaten proper maken en erop letten dat we de computer zelf niet op een stoffige plaats zetten. Bijvoorbeeld, op de grond in een stoffige hoek. Het grootste deel van de computers is ook met enkele vijzen open te maken. Binnenin kunnen we dan ook voorzichtig overtollig vuil verwijderen. En wat ook helpt is een kleine lucht compressor gebruiken om stof weg te blazen.

Toetsenbord

Ook het klavier is snel te reinigen, uit onderzoek blijkt namelijk dat een toetsenbord meer microbe bevat dan een toilet. Vraag in de speciaalzaak een reiniger in spuitbus vorm. Dit is een witte schuim die we op de toetsen spuiten, en later terug te verwijderen met een badstof handdoek. Zonder gevaar voor uw toetsenbord en zeer efficiënt tegen bacteriën.

Het beeldscherm

Ook deze heeft nood aan frisse lucht en ademruimte. Reinig het scherm met een licht vochtige doek zonder bijtende producten of een speciaal reinigingsdoekje voor uw laptop of notebook. Met een droge doek kunnen we krassen maken en het scherm beschadigen.

De muis

Heb je nog een muis met een rubberen bolletje, kan je het plaatje verwijderen om deze schoon te maken. Deze klit meestal vol vuil die de bewegingen van de muis verslechteren. Hebben we een muis met een lazer moeten we ons iets minder zorgen maken. Gebruik een goed uitgewrongen doek om het omhulsel van de muis af te kuisen.

Software

Na een jarenlang gebruik van vele software programma's komt onze computer vol te zitten met zaken die we dikwijls niet meer gebruiken. Deze nutteloze bestanden kunnen we verwijderen door een lijst op te vragen van al je programma's op uw computer, dit geeft een mooi overzicht en we kunnen deze dan ook op de juiste manier verwijderen.

Voor Windows 7 gaan we dan naar Start > Configuratiescherm > Programma's > Een programma verwijderen.

CCleaner

Ook kunnen we door middel van gratis software onze verscholen bestanden terug vinden en verwijderen. Ook overige internet bestanden en cookies kunnen dan verwijderd worden.

Maak deze virusvrij

Ook andere gratis programma's beletten dat er verkeerde bestanden op uw harde schijf terecht komen. Zo denken we aan software zoals AVG Free of Spybot. Deze hebben door de jaren heen al heel wat mensen geholpen aan het dedecteren van steeds nieuwe virussen en het doeltreffend verwijderen ervan. Ook komen er regelmatig nieuwe update's die de laatst besmette bestanden opsporen.

Conclusie

Het goed onderhouden van uw computer heeft dus talloze voordelen. Hij gaat langer mee, en blijft virusvrij. Ook als je het nog niet had gemerkt, zal ook de virusscanner regelmatig bestanden detecteren. Ook regelmatig reinigen aan de buitenkant en binnenin geeft uw computer een betere conditie, en later misschien nog een betere herverkoop waarde.

Nuttige links

CCleaner: www.piriform.com/ccleaner
Spybot: www.safer-networking.org/nl/index.html
AGV Free: http://free.avg.com/ww-en/homepage
© 2011 - 2024 Infotrader, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkom oververhitting van je laptopVoorkom oververhitting van je laptopLaptops of notebooks willen nog al eens uitvallen wegens oververhitting. Ook kun je last hebben van een luidruchtig blaz…
Reinigen: schoonmaken van de computerReinigen: schoonmaken van de computerHet is met enige regelmaat om uw pc te laten schoonmaken. Dit komt omdat zich in een computer snel veel stof kan verzame…
Accu van laptop of notebookAccu van laptop of notebookEen laptop of notebook is voorzien van een accu, zodat je er ook mee kunt werken zonder dat er directe stroomvoorziening…
Computer kopen: desktop of laptop?Computer kopen: desktop of laptop?De technologie van tegenwoordig schiet omhoog. De computers worden steeds beter, kleiner en de oude steeds goedkoper. Je…

Hoe internetgeschiedenis te verwijderenHoe internetgeschiedenis te verwijderenIedere keer je een site bezoekt komt dit in je geschiedenis te staan. Heb je niet graag dat iemand daar in kan zien welk…
Zo maakt u uw computer sneller en stillerZo maakt u uw computer sneller en stillerWellicht kent u het wel, een trage computer die ook nog eens veel geluid produceert. Hier kunnen verschillende oorzaken…
Infotrader (18 artikelen)
Gepubliceerd: 23-01-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Onderhoud
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.