De voordelen van het ouderwets branden van cd’s
We verzamelen steeds meer en grotere bestanden op de harde schijf en op rondslingerende USB-sticks. Als gevolg van de flink toegenomen capaciteit van diverse digitale opslagmedia is het overzicht op alle opgeslagen bestanden vaak ver te zoeken. En aangezien we vaak ook nog eens meerdere computers in ons bezit hebben is het moeilijk snel te achterhalen waar we ook alweer bepaalde bestanden hebben opgeslagen. Het branden van onze belangrijkste bestanden op cd’s kan dan, hoewel inmiddels wel wat ouderwets, een groot voordeel hebben.
Het eerste voordeel; een cd is tastbaar en zichtbaar
Het grote voordeel van een cd is dat deze altijd zichtbaar en tastbaar is, het is een fysiek product dat altijd ergens op een externe locatie kan worden opgeborgen en waarvan de gegevens niet op de harde schijf van één computer staan (en dus voor een andere computer onbereikbaar zijn). Een gebrande cd kun je er dus altijd makkelijk bij pakken en voor al jouw computers makkelijk gebruiken. Uiteraard kan dit ook met losse externe harde schijven en USB-sticks, maar door het ontbreken van een hoesje of etiket is het bij die dragers veel minder goed te zien welke bestanden er allemaal opstaan.
Het tweede voordeel; een cd heeft een beperkte opslagruimte
Het feit dat er op een cd maar 700 megabyte (700 MB) aan gegevens kan worden opgeslagen lijkt een nadeel, maar het is ook een voordeel. Er kan maar een beperkt aantal bestanden op gezet worden en zo zul je sneller moeten besluiten of een bestand wel echt de moeite waard is om te bewaren. Door het branden van cd’s dwing je jezelf om een goede selectie te maken in al jouw bestanden en wordt je computer dus flink opgeruimd! Ook zul je sneller alleen bestanden in een bepaalde categorie op een enkele cd plaatsen, bijvoorbeeld alleen foto’s, of alleen de beste recent ontdekte gratis software, dit zorgt voor meer overzicht.
Gebrande cd's zijn na het branden niet meer vatbaar voor virussen
Het is niet gezegd dat er op een gebrande cd geen virussen of andere schadelijke bestanden terecht kunnen komen, de bestanden die je op een cd brandt zul je namelijk eerst - voordat je gaat branden - zelf moeten controleren op virussen en andere schadelijke bestanden, maar als je eenmaal hebt gecontroleerd of alle bestanden virusvrij zijn en na het branden de cd zelf ook nog een keer helemaal controleert op virussen kun je ervan uitgaan dat jouw gebrande cd virusvrij is. Een eenmaal gebrande cd kan niet meer worden besmet (tenzij je er later nog bestanden bij gaat branden). Dit is een groot voordeel ten opzichte van USB-sticks die talloze keren van computer naar computer verplaatst worden en beschrijfbaar en dus besmettelijk zijn.
Tip om snel van een A4'tje een cd-hoesje te maken
Gebruik een A4'tje, leg die in landscape-formaat neer. Leg dan de cd links aan de korte zijde, voor de helft over de rand uit stekend en voor de andere helft op het A4'tje, en zó dat het middelpunt van de cd precies op de rand ligt en precies op de horizontale middellijn van het A4'tje. Vouw nu het onderste en bovenste horizontale zijden van het blaadje om de cd heen, als het goed is is dat een strook van ongeveer 5 bij 30 cm. Vervolgens kun je de cd, die nu voor de helft in de omgevouwen zijden steekt, optillen en vouw je de cd plus het papier om door het van links op te tillen en naar rechts om te vouwen. Je hebt nu een cd die met de linkerhelft in omsluitend papier steekt en met de andere helft op het papier rust maar waarvan de bovenzijde van de cd nog zichtbaar is. Vervolgens kun je de hoeken van de rechterkant van het blaadje omvouwen met de punten ongeveer 1 cm van de horizontale middellijn van het A4'tje af. Nu heb je een soort envelop, en de zijde/punt met de omgevouwen hoeken kun je nu van rechts naar links omvouwen, over de cd heen, en vervolgens onder het papier aan de linkerkant steken dat al omsluitend om de cd heen zat. Het papieren hoesje is nu klaar!
Opbouw van digitaal erfgoed
Je bouwt met het regelmatig branden van jouw bestanden en documenten op een cd een soort van eigen chronologisch digitaal erfgoed en bibliotheek op, zo kun je heel mooi zien welke gratis software je tien jaar geleden nog gebruikte en waar toen jouw interesses lagen. Je zult zien dat je dat ene programma van tien jaar oud nog steeds vaak gebruikt want oude software hoeft niet altijd slecht te zijn. Het feit dat je dat programma destijds op een cd hebt gebrand zorgt ervoor dat je het vandaag de dag nog steeds snel bij de hand hebt.
Bestanden worden op een cd veilig opgeslagen
Gebrande cd’s gaan lang mee, vooral als er voor een goed merk wordt gekozen, gegevens die er op gezet worden zijn dus veilig. USB-sticks, daarentegen, willen nog wel eens gebreken gaan vertonen en dan kunnen al je gegevens ineens verdwenen zijn. Een zeer goed alternatief om gegevens nog betrouwbaarder en veiliger op te slaan is de harde schijf, maar die heeft weer niet het voordeel dat deze er snel even bij gepakt kan worden, tenzij je natuurlijk een externe harde schijf gebruikt. Een heel goede combinatie is om belangrijke bestanden én op cd’s te branden, en dan deze cd’s nadat ze gebrand zijn nog een keer op een (externe) back-up harde schijf te zetten die je vervolgens weer ergens los opbergt (dus niet in je computer laat zitten). Dan heb je jouw bestanden op twee verschillende media opgeslagen en dat is doorgaans altijd de beste manier om een back-up te maken. Pas overigens wel op met herschrijfbare (rewritable) cd’s, deze kunnen nog wel eens ongemerkt stuk gaan, deze dragers zijn dus niet echt aan te bevelen voor het veilig opslaan van je gegevens en bestanden.
Nostalgie
Wat is er nou leuker om weer eens net als vroeger, een paar uur te besteden aan het opruimen en reorganiseren en branden van al je bestanden? Ook het maken van hoesjes is typisch zo’n klus waarmee je even ongestoord een regenachtige zondagmiddag kunt vullen. Het gezoem van de cd-brander maakt het weer helemaal compleet en naderhand ben je tevreden met al je opgeruimde digitale bestanden.
Wat kosten brandbare cd’s rond 2017?
De prijs van brandbare of writable cd’s varieert sterk, het loont dus om goed op internet rond te kijken waar de prijzen het laagst zijn. Een A-merk kan ongeveer 30 euro kosten voor 100 stuks op een spindel, hoesjes worden dan dus niet meegeleverd. Voor 50 stuks betaal je dan ongeveer 15 euro en voor 25 stuks misschien zo’n 8 euro. Met doosjes (jewel cases) wordt het een stuk duurder, 10 stuks kosten dan ongeveer 8 euro. Goedkopere budgetmerken kunnen qua prijs richting 25 euro gaan voor 100 stuks op een spindel, en 50 stuks kosten bijvoorbeeld 13 euro. Cd’s met een slimcase (dat is een dun doosje) kunnen voor 10 cd’s circa 6 euro gaan kosten. Nogmaals, dit zijn allemaal voorbeelden van prijzen, deze kunnen sterk variëren.
Dvd's en blue-ray discs
Naast brandbare cd’s kun je natuurlijk ook dvd’s en blue-ray discs gebruiken om al je belangrijke of nuttigste bestanden op te zetten. Dvd’s hebben meestal een opslagcapaciteit van 4,7 GB, en kosten doorgaans zo’n 15 tot 20 euro voor 50 stuks. 100 stuks zijn zelfs al voor ongeveer 30 euro verkrijgbaar. De zogenaamde DL-versie (double layer) heeft een grotere opslagcapaciteit van 8,5 GB en kosten voor tien stuks op een spindel ongeveer 15 euro, 25 stuks kunnen al voor 30 euro verkrijgbaar zijn. Weet je niet zeker of jouw dvd-brander geschikt is voor DL-dvd’s, koop dan gewoon de 4,7 GB versie. Nog meer mogelijkheden zijn er met blue-ray disks, deze hebben een opslagcapaciteit van 25GB en zelfs 50GB bij de DL-versie. De kosten van gewone blue-ray disks kunnen voor 10 stuks 8 euro bedragen en soms voor een budgetmerk zelfs 35 euro voor 50 stuks. De vraag is natuurlijk wel of gegevens op blue-ray disks net zo betrouwbaar worden opgeslagen als op een gewone cd. Voor een blue-ray disc is overigens wel een dure blue-ray brander nodig.