Verschil ATX moederbord en MINI-ITX moederbord

Veel thuis gebruikers weten niet dat we meerderen moederborden formaten gebruiken dan dat ze denken. Zoals een Mediacenter, het is klein, compact het weegt niks en tot slot kunt u alles daar op kwijt. Voor dat soort gebruik, gebruiken we in alle gevallen de MINI-ITX moederborden.

Wat is een moederbord

Een moederbord is een personal computer ook wel: systeembord, mainboard of mobo genoemd. Een moederbord is een printplaat met allerlei elektronica waarop andere insteek/printplaten kunnen worden gemonteerd. In de vroege tijden rond 1989 bevatte het moederbord namelijk alleen de processor, werkgeheugen en interrupt voorzieningen, alle overige functies werden met een insteek kaart verzorgd. Anno 2011 treft men een moederbord, vaak een complete pc aan waaronder inclusief geluidskaart en videokaart. De moederborden zijn ook verkrijgbaar in de verschillende formaten. Ieder formaat heeft zijn verschillende maat en de verschillende verwerking. Dat wordt in de volgende hoofdstuk uitgelegd.

Waar moet je op letten als je een moederbord aanschaft? Er zijn paar kleine punten waar je op moet letten om te voorkomen dat de moederbord niet werkt.

1 De proccessor, ieder moederbord heeft zijn eigen socket. Onder andere de Intel’ s LGA 1366 en AMD’ s AM3. Bij het kiezen moet je erop letten dat het moederbord en de processor bij elkaar passen. Daarbij moet je niet alleen maar op het socket letten, want ook al past het wel, het hoeft niet te werken. Bij AMD is het meestal geen probleem, bij Intel helaas wel. Kijk daarom altijd bij het aanschaffen van een moederbord naar het lijstje van ondersteunde processors.

2 De werkgeheugen, in de hedendaagse moederborden vindt de DDR 3 plaats. Dat is namelijk ook veel sneller dan de DDR 2 en de energie verbruik is ook minder dan de overige geheugens. De DDR 2 geheugen beginnen de snelheid vanaf 200Mhz tot 800Mhz terwijl de DDR 3 vanaf de 400Mhz begint en eindigt op 1600Mhz.

Wat is een Mini-Itx moederbord

In de wereld van ict hebben we het te maken met meerdere specificaties dan we denken. Behalve de normale moederbord of te wel ATX genoemd met de formaat van 305mm x 244mm gebruikt men ook de micro-atx en dat heeft een formaat van 244mm x 244mm. Maar een Mini-Itx is veel kleiner dan die overige twee moederborden, het heeft namelijk een formaat van 170mm x 170mm. De Mini-Itx is geproduceerd door VIA Technologies. De Mini-Itx moederborden bevatten inbegrepen processor dus er kan niet worden vervangen als je de pc wilt upgraden. Daarnaast wordt de processor passief gekoeld, dat wilt zeggen dat er geen aparte ventilator hoeft. De grijze blokje zorgt er voor dat de processor wordt gekoeld (kleuren verschillen).
Door dat er passief wordt gekoeld en geen ventilator op zit betekend dat er geen geluid wordt veroorzaakt dus maakt het voor een home theater cinema erg prettig. Naast dat het weinig geluid veroorzaakt, verbruikt de moederbord ook minder stroom. De Mini-Itx heeft meestal één PCI slot en in sommige gevallen bevatten de Mini-Itx ook twee PCI sloten. De Mini-Itx moederborden hebben alles on-board zoals de videokaart, geluidskaart, Lan, Ps2 en usb aansluitingen. Natuurlijk verschillen de on-board poorten en aansluitingen per moederbord, want in een nieuwere boord is er HDMI aansluiting te vinden. De Mini-Itx moederborden is vaak te vinden in een klein pc of een klein server voor in het huis. De mini pc kan makkelijk worden opgeborgen, want er is weinig plek voor nodig.

Wat zijn de verschillen tussen ATX en Mini-Itx

Een van de grootste verschillen zijn namelijk de formaat en de energiezuinig . Daarnaast is de Mini-Itx moederborden completer dan ATX moederborden, enigste wat nog ontbreekt bij de Mini-Itx is de geheugen.

Voordelen & Nadelen

Voordelen

Wat zijn nou de voordelen van de Intel Atom moederborden. Intel Atom borden of te wel de meeste Mini-itx moederborden hebben als voordeel dat ze namelijk goedkoper zijn dan de grotere broers, namelijk de Micro atx en ATX. De begin prijzen zijn ongeveer vanaf €45,- afhankelijk van de winkel zelf. Eerlijk is eerlijk het is geen geld in combinatie met moederbord en processor. Verder is alles on-board, zoals de videokaart geluidskaart, usb en ps2.
De Intel Atom bespaart namelijk ook veel ruimte omdat de Intel Atom in een kleine behuizing gaat waardoor de grote van de systeemkast ook klein is. Dat kan in elke hoek geplaatst worden en het is velen malen lichter dan een grote kast. Een ander voordeel is dat de moederbord maar erg weinig geluid veroorzaakt, dat komt omdat een CPU wordt gekoeld door de koelblok. Is sommige gevallen zoals bij een Gigabyte wordt er een extra ventilator er op geplaatst.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook nadelen bij de mini itx moederborden, zoals dat je geen processor kan vervangen.
Daarnaast is het niet handig om een grafische programma's op te draaien op een Atom bord van Intel. In dat geval zou ik kiezen voor een ION van Nvidia.
De snelheden van de processoren liggen tussen de 800Mhz en 1,6Ghz. En de chipset van ION is meer gebaseerd voor grafische programma's dan de Intel.
Omdat je geen CPU kan vervangen is dus niet mogelijk van een grafische gebruiker naar een server center te gaan. Het is wel mogelijk alleen er zal meer nadelen zijn, omdat de moederbord bedoeld is om grafische programma's te verwerken.
Er is ook een ander nadeel namelijk er zit bijna in elke gevallen één PCI sleuf in, in heel sommige gevallen zijn er maximaal 2 PCI sleuven.

Verschillende gebruik

Voordat je aan een Mini-Itx moederbord begint, moet je weten welke doeleinde de pc heeft. Zo kan je in de toekomst problemen vermijden, omdat de Mini-Itx zijn nadelen kent. Want een Mini-Itx systemen kunnen voor meerdere doelen gebruikt worden onder andere voor een mediacenter of een klein server voor in het huis. Het is niet geschikt om een moederbord te gebruiken voor een mediacenter dat meer voor een server bedoeld is.
De server moederborden hebben andere specificaties dan moederborden dat speciaal is gemaakt voor mediacenter. voor een goede entertainment in je huis wil je wel goede kwaliteit beeld hebben, in dat geval is een Mini-Itx moederbord handig met een HDMI poort zodat je het maximale kunt uithalen voor de beeld kwaliteit.
Daarnaast als je een systeem wilt dat krachtig is in grafisch heb je een moederbord nodig met een krachtigere cpu, want er kan geen processors worden vervangen bij een Mini-Itx, althans in vele moederborden kunnen geen processor worden vervangen. In de nieuwere moederborden kunnen wel de processor vervangen worden maar dat geld niet voor alle moederborden.

Enkele voorbeelden waar men mini itx moederborden gebruiken is:
*Mediaplayer
*DVD player
*TV Box
© 2011 - 2024 Banglajony, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mini-Itx bouwen in Morex T3500 (kleine pc inbouwen)Heeft u een kleine computer behuizing en u weet niet hoe u het in elkaar moet schroeven, of u wilt liever zelf proberen…
Hoe upgrade ik mijn PC?In dit artikel zullen we ons bezig gaan houden met het upgraden van je PC. Als je het artikel 'Help! Mijn PC doet raar!'…
Wat is een webserver?Wat is een webserver?De webserver is een computer die constant verbonden is met internet, hij vormt de basis voor alle websites. De software…
De pizzarette: zelf mini-pizza's bakkenDe pizzarette: zelf mini-pizza's bakkenDe pizzarette wordt steeds populairder. Voor iedereen die het gourmetten en fonduen zat is tijdens de feestdagen of ande…

Uw lege toner is geld waardUw lege toner is geld waardWie een lege toner-cartridge vervangt, kan die maar beter niet in de prullenmand deponeren. Doorgaans kan men er nog gel…
Verantwoord werken met je laptop: houding en instellingenVerantwoord werken met je laptop: houding en instellingenEen laptop is heel praktisch, maar heeft ook bepaalde nadelen. Wanneer je niet de juiste houding aanneemt kun je last kr…
Banglajony (3 artikelen)
Gepubliceerd: 19-07-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.