Met 3D muis tekenen op de computer
3D tekenen is bij steeds meer bedrijven aan de orde. In plaats van 2D op de computer of op een tekenbord, ontwerpen constructeurs tegenwoordig in 3D met behulp van een 3D cad programma. Om nog sneller en efficiënter te werken zijn er 3D muizen ontworpen die de constructeur in staat stellen makkelijker meer handelingen te laten verrichten dan met een gewone muis.
Wat is een 3D muis precies?
Om te beginnen is er de naamsverwarring, want de naam 3D muis suggereert dat de 3D muis lijkt op een normale computermuis. Dit is niet het geval de enige overeenkomsten zijn dat u hem in uw hand heeft en dat er knopjes op zitten. Een groot verschil is dat u de 3D muis níet over uw bureau hoeft te bewegen. Hij werkt namelijk aan de hand van een joystick die we bewegen net zoals bij de joystick’s die gebruikt werden bij oudere spelconsoles en pc’s. De ouderwetse spelletjes joystick’s konden alleen naar voren, achter, links en rechts. De 3D muizen bevatten veel meer bewegingsgraden. Daarom wordt een 3D muis ook wel een ‘3D space navigator’ genoemd.
Een 3D muis hoeft niet perse de ‘gewone’ muis te vervangen. Dit kan wel maar het ligt er maar net aan wat u als constructeur fijn vindt. Voor 3D tekenen kan het erg handig zijn. Wilt u meer weten over 3D tekenen op de computer, dan kunt u hierover meer lezen in artikel
3D tekenen op de computer, hoe werkt dat?.
Soorten 3D muizen
Over het algemeen is er onderscheidt te maken in drie typen 3D muizen. Dit zijn:
- de basic unit
- de standaard unit
- de uitgebreide unit.
Het grote verschil zit hem vooral in het aantal mogelijkheden en functies die op de 3D muis zitten. En natuurlijk de prijs die u ervoor betaald. Deze ligt tussen de 100 euro voor het simpele type tot 600 à 700 euro voor de complexe types. De bekendste producent van 3D space muizen is 3DConnexxion. Zij zijn dan ook marktleider wereldwijd.
Algemene functies van een 3D space muis
De beweging joystick is veruit het belangrijkste onderdeel van de 3D muis. Hiermee kan de constructeur het model laten draaien, in en uit zoomen. Ook kan men desgewenst de muis cursor laten bewegen en alle andere klik handelingen ermee verrichten. Vergeleken met een ouderwetse joystick die alleen links,rechts, naar voren en achter kan. Kan de 3D muis joystick ook ingedrukt en uitgerekt worden voor bijvoorbeeld inzoom en uitzoom functies. Ook kan men de knuppel in de neutrale stand torderen naar links en rechts, dus niet gewoon bewegen naar links of rechts maar met de knuppel in de middenstand draaien net zoals u met een geluidsknop op een stereo harder of zachter zet.
Over het algemeen is het simpele model compact en bevat het maar enkele knoppen. Terwijl de standaard en complexe modellen groter zijn doordat ze bijvoorbeeld rondom de knuppel een vast gedeelte hebben met nog meer knoppen en soms zelfs LCD schermpjes met extra informatie.
Simpel model
De simpele variant kan alleen de basis functies, maar zoals voor veel hulpmiddelen is dit voor de meeste constructeur ruim voldoende. Hij is vooral handig als men hem gebruikt naast de gewone muis. De 3D muis wordt dan specifiek gebruikt voor het draaien en in en uitzoomen van het product waar men mee bezig is. Het simpele model bestaat meestal uit de joystick met een zware ronde voet/ring eronder waardoor hij niet schuift wanneer je de joystick beweegt. Op deze ring zitten dan nog 2 á 4 knoppen die de constructeur naar eigen zin kan instellen.
Standaard & Complexe model
De standaard en complexe modellen zijn vooral anders dan het simpele model omdat ze om de joystick een panel hebben zitten met daarop veel meer knoppen, en dus meer functies. Dit geeft constructeurs die veel gebruik willen maken van de 3D muis meer mogelijkheden. Vooral om de muis en in zekere mate ook het toetsenbord te vervangen.
De complexere modellen bevatten vaak een lcd schermpje boven een aantal knoppen die aangeeft wat de knop voorstelt. En de functie die achter een knop zit kan men zelfs desgewenst veranderen wanneer men in een ander gedeelte van het 3D CAD programma zit. Zo worden er tijdens het ontwerpen van het product andere functies gebruikt dan tijdens het maken van de tekeningen. Het is zelfs mogelijk dat de knoppen veranderen wanneer u wisselt naar andere programma’s zoals Word, Excel, OpenOffice of Windows Verkenner.
De 3D muis en RSI
RSI is de laatste jaren flink toegenomen in het bedrijfsleven, steeds meer mensen hebben er last van. Ook veel constructeurs zijn hier gevoelig voor mede omdat construeren tegenwoordig een echte bureaubaan is geworden. Of de 3D muis goed is tegen RSI of juist niet is moeilijk te zeggen. Er zijn mensen die vinden van wel en er zijn mensen die vinden van niet. Sommige constructeurs stappen over van de muis naar een 3D muis en krijgen daardoor ineens RSI, terwijl andere minder last krijgen of juist aanbevolen krijgen om over te stappen op een 3D muis. Als u de 3D muis tegelijkertijd met uw gewone muis gebruikt, dus met beide handen continu aan het werk, dan lijkt mij de kans op meer RSI ook meer aanwezig. Als u ze beide afwisseld gebruikt u uw spieren telkens weer op een andere manier, daardoor kan de kans op RSI klachten afnemen.
Aanschaffen en overstappen of niet?
Tot nu toe is er nog geen echte noodzaak om over te stappen op een 3D muis, met de gewone muis en het toetsenbord kan men 3D-CAD programma’s ook goed besturen. Maar als ondersteuning kan de 3D muis zeer nuttig en bruikbaar zijn. Ook zijn er constructeurs die een 3D muis aanschaffen en hem na een half jaar weer netjes in de kast zetten. Dit kan komen of omdat ze er niet aan kunnen wennen, het ineens meer RSI oproept of omdat ze er de meerwaarde niet meer van inzien.
Lees verder