Externe opslagmedia

Er bestaan verschillende oplossingen en standaarden voor het opslagen van bestanden buiten de computer. De ene heeft al wat meer opslagruimte, de andere is dan weer gebruiksvriendelijker. In dit artikel bespreken we in het kort, de soorten opslagmedia die er bestaan.

Verschillende opslagtechnieken

Het opslaan van bestanden en data gebeurt op drie verschillende manieren:

 • data worden magnetisch opgeslagen (harde schijven)
 • via de optische techniek (cd's, dvd's, blu-ray's)
 • via de statische techniek (geheugenkaarten en usb-sticks)

Het opslaan van data via de magnetische methode is vrijwel de goedkoopste techniek per GB. Harde schijven zijn dan ook vrij populair en worden zowel intern als extern gebruikt. Ze hebben dan ook de meest beschikbare hoeveelheid opslagruimte.
Cd's, dvd's en blu-ray's zijn eveneens goedkoop maar zijn zeer gevoelig aan krassen en temperatuursverschillen waardoor ze minder betrouwbaar worden.
De geheugenkaarten en de usb-sticks zijn daarentegen wel schokbestendig omdat er geen mechanische delen aan vast hangen. Deze zijn nog vrij duur maar worden ook steeds goedkoper.

De usb en eSATA connector

Bijna alle apparatuur beschikt over een usb-aansluiting. Toch, indien datatransfer snel dient te gebeuren, is het beter om over een eSATA aansluiting te beschikken. Spijtig genoeg beschikken niet alle computers over deze aansluiting en de pc dient eerst te worden uitgeschakeld vooraleer men de externe harde schijf kan aansluiten.

Harde schijven

De harde schijven kunnen in principe onderverdeeld worden in de desktop-hardeschijf (3,5 inch) en de notebook-hardeschijf (2,5 inch). Er kan wel duidelijk gesproken worden over een prijsverschil tussen de twee opslagmedia. Voor 1 TB betaal je voor de desktopschijf slecht een 80 euro terwijl je voor de notebookschijf al snel 185 euro betaald. Dit komt deels doordat de desktop-hardeschijf een voeding nodig hebben om degelijk te kunnen werken. Ook zijn ze veel gevoeliger aan schokken, kunnen ze lawaai maken en zijn ze groter. Een notebookschijf daarentegen heeft geen extra stroom nodig en is veel compacter en schokbestendiger.

TIP 1: Voor snelle datatransfer kiest men voor een eSATA aansluiting in plaats van usb-aansluiting.

SSD

Nog niet zo bekend, is het nieuwe opslagmedium SSD of Solid State Drive. Deze zal mogelijk na verloop van tijd, de harde schijven die werken via de magnetische methode, vervangen. De SSD werkt via het principe van de flash-kaarten. Toch, deze opslagtechniek is nog veel te duur. Men betaalt voor 1 GB ongeveer 3,50 euro.

NAS

Ook een eenvoudige manier om gegevens en bestanden op te slaan, is via een "netwerk" harde schijf of NAS. Het netwerk is al dan niet draadloos. Het gebruik van NAS is interessant indien u films, muziek en documenten wil opslaan en delen met andere.

De geheugenkaarten

Er zijn verschillende geheugenkaarten op de markt:

 • CompactFlash van IBM (CF)
 • MultMediaCard (MMC)
 • xD-Picture Card (Fujifilm en Olympus)(XD)
 • Memory Stick van Sony (MD)
 • SmartMedia van Fujifilm(SM)
 • Secure Digital (SD)
 • SD High Capacity (SDHC)

Deze kaarten vindt men terug in PSP, PS3, fotocamera's en in camera's van Fujifilm en Olympus. De meest gebruikte geheugenkaart is op dit moment de SD-kaart. Deze vindt men terug in verschillende afmetingen. Ook de prijs kwa prestatieverhouding is zeer aantrekkelijk. Zo vindt men reeds kaarten van 32 GB en hoger (SDXC).

TIP 2: Kies TrueCrypt voor het beveiligen van externe data.

Alternatieve opslagruimte

Ook uw GSM, iPod en mp3-speler kan u gebruiken als externe opslagplaats voor bestanden. Meestal zijn ze in het bezit van een interne en externe opslagruimte (SD-kaartje).

TIP 3: Gebruik de Matroesjka-adapterset indien u met verschillende geheugenkaarten werkt.

Online data opslag

Men dient niet altijd te werken via schijven of geheugenkaarten. Men kan bestanden ook online bewaren. Goede sites die online opslagruimte aanbieden zijn:

 • Dropbox (www.dropbox.com)
 • SkyDrive (http://skydrive.live.com)

USB Wireless en USB 3.0

Deze varianten van USB waarvan USB 2.0 de voorloper is, zijn nog maar weinig verkrijgbaar in de winkels en zijn daarenboven nog zeer duur. Wacht tot de nieuwe computers uitgerust zijn met USB 3.0. vooraleer u USB 3.0 apparatuur aanschaft.

Wat kiezen

De vraag is natuurlijk, waarvoor ga je de opslagruimte gebruiken. De onderstaande tabel geeft weer welk opslagruimte het best bij u past.

grote hoeveelheden data, back-ups, weinig gebruik externe harde schijf (3,5 inch)
films, muziek, grote bestanden, regelmatig gebruikexerne harde schijf (2,5 inch)
enkele GBUSB-stick
simpele, enkelvoudige documentenonline storage
beperkte hoeveelheid muziek, foto'sgeheugenkaart, GSM, mp3-speler
delen van bestanden met anderenetwerk NAS, online storage
© 2010 - 2024 Raphaella, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een NAS?Wat is een NAS?Belangrijke bestanden (zoals contracten, diploma's, foto's, en video's) worden steeds vaker opgeslagen op een memory sti…
XboX One: geheugen uitbreiden met een externe harde schijfXboX One: geheugen uitbreiden met een externe harde schijfOm je voortgang in verschillende games op de XboX One op te slaan heb je voldoende geheugen nodig. Als je veel verschill…
Tips om digitale foto's veilig te bewarenTips om digitale foto's veilig te bewarenHet geheugenkaartje van de digitale camera is net vol op dat unieke moment, een ergernis! Of de digitale camera wordt ge…
Externe harde schijf en aanschafgegevensHet overkomt iedereen wel eens dat door een onhandige manoeuvre plotseling een bestand verloren is gegaan. Als dat bij e…

Laptop of computer verkopen, hoe en waar?Laptop of computer verkopen, hoe en waar?Uw ‘oude’ laptop of gebruikte computer verkopen, hoe doet u dat en waar kunt u computers te koop aanbieden? Een laptop o…
De TI-84+, hét rekentoestel voor de serieuze studentDe TI-84+, hét rekentoestel voor de serieuze studentTegenwoordig wordt er op bijna elke school gevraagd een deftig rekenmachine aan te schaffen. Veelal kiest men dan voor d…
Bronnen en referenties
 • Magazine, Tips en Trucs: Editie 3 maart 2010
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Digitale_opslagmedia
Raphaella (256 artikelen)
Laatste update: 23-05-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.