Waar staat de 'i' voor bij Appleproducten?
Het bedrijf Apple is tegenwoordig een van de grootste bedrijven van de wereld. Namen zoals iPhone, iPad en iMac horen we regelmatig voorbij komen. De 'i' die Apple in bijna elke naam van zijn producten stopt, is inmiddels niet meer weg te denken uit vrijwel alle concepten van Apple. Als je voor de eerste keer een naam als bijvoorbeeld iPhone hoort, denk je waarschijnlijk niet meteen aan waar de 'i' voor staat. Maar zodra je de namen van Appleproducten vaker hoort begin je je dat misschien stukje bij beetje af te vragen.
Steve Jobs introduceert de iMac
In het najaar van 1996 kocht Apple het bedrijf NeXT en Steve Jobs keerde terug naar Apple na een 11 jaar lange onderbreking van zijn gedwongen ontslag in 1985. Apple deed dit omdat ze op het punt stonden om failliet te gaan. Ze hadden het vertrouwen in Jobs weer teruggekregen en zijn taak was om Apple er weer bovenop te helpen. Om te beginnen ontsloeg Jobs een groot deel van zijn medewerkers en stopte het produceren van bepaalde producten om de focus alleen te leggen bij het maken van computers. Uiteindelijk bleven er twee projecten over: de PowerPC en de Mac-family.
Mac-family
Jobs koos uiteindelijk voor de Mac-family. Dat was eigenlijk een uitbreiding van de allereerste Macintosh. De computer zag er behoorlijk minimalistisch uit en onderscheidde zich daardoor met de rest van de grote grove computers die toen op de markt waren. Het had ook een nieuwe uitgang gekregen genaamd Universal Serial Bus (USB). In het begin dachten mensen dat er sprake was van een grote inschattingsfout aangezien er geen 3,5 inch floppydrive in zat. In plaats daarvan zat er een cd-romdrive in het midden van de monitor. In die tijd waren cd-roms redelijk duur en niet alle computers hadden een cd-romdrive. Maar zoals gewoonlijk maakte Jobs zich meer druk om het uiterlijk van de computer dan of er nu wel of geen cd-romdrive in moest. Uiteindelijk werd de Mac doorzichtig en kon je hem krijgen in verschillende felle kleuren.
Zoekend naar een geschikte naam
Jobs vond dat het tijd was om de naam Macintosh te veranderen. Jobs kwam eerst met de naam ''MacMan''. Gelukkig was hij niet als enige bij dit proces betrokken. Ken Segall kwam samen met Jobs van het bedrijf NeXT naar Apple. Hij en de andere leden van zijn team waren geschokt bij het horen van die naam. Segall vertelde Jobs zo respectvol en professioneel mogelijk dat die naam volgens hem niet goed genoeg was. Op een gegeven moment kwam Segall tijdens een vergadering met Jobs op de naam iMac. Jobs kon zich ook wel in die naam vinden. Dat was bijzonder aangezien Jobs niet de makkelijkste persoon was om mee samen te werken.
Een lange tijd kwam er maar geen officiële bevestiging vanuit Apple dat iMac ook daadwerkelijk de echte naam zou worden. Pas toen de lanceerdatum naderde werd er bevestigd dat de computer inderdaad iMac zou gaan heten.
De iMac wordt gelanceerd
De iMac werd gelanceerd op 6 mei 1998. Naar aanleiding daarvan werd er een Apple Special Event georganiseerd. In dat zelfde event werd ook de eerste Macintoshlaptop gelanceerd: de PowerBook G3. Rond het einde van het Apple Special Event werd de iMac getoond aan het publiek met een spectaculaire introductievideo.
Betekenis iMac
Mac spreekt eigenlijk voor zich, het is de afkorting van het woord Macintosh. Maar wat betekent nu de 'i' in iMac en andere producten van Apple? Jobs vertelde tijdens de lancering van de iMac dat de 'i' zou staan voor internet, omdat het internet in die tijd in opkomst was. Mensen waren onder de indruk van de naam: het was eenvoudig, duidelijk en het paste bij de slogan van Apple (Think Different). Maar de 'i' heeft nog meer betekenissen. Jobs vertelde dat het ook nog zou staan voor: Information, Individual, Instruct, Inform, en Inspire.