Een cd branden in Windows Media Player

Het branden van een cd is niet moeilijk, maar je moet wel weten hoe het moet. Hier een korte beschouwing over downloaden, de te gebruiken cdís en het brandproces. Dit artikel gaat enkel over het branden van cdís met behulp van Windows Media Player.

De benodigdheden

  • Liedjes op je computer
  • Een CD-R of een CD-RW
  • Een geschikte brander op je computer
  • Windows Media Player

Downloaden

Voordat je nummers op een cd kunt zetten, moet je deze eerst op je computer hebben staan. Dit kun je doen door liedjes te downloaden van internet of een officieel download programma op je computer te installeren. Zorg er wel voor dat je niet (per ongeluk) illegaal muziek gaat downloaden. Dit is strafbaar en kan een flinke boete opleveren.
Houdt bij het downloaden in de gaten waar de computer (of jij) de muziekbestanden opslaat, zodat je ze later bij het branden gemakkelijk kan terug vinden. Het beste is vaak om een speciale map voor muziek aan te maken.

Cd

Het branden zal niet lukken zonder een geschikte cd. Je kunt het beste gebruik maken van een CD-R (compact disc recordable) of een CD-RW (compact disc rewritable). Een CD-R kan slechts één keer beschreven worden met data (de nummers), terwijl een CD-RW vaak meerdere keren opnieuw beschreven kan worden. Voor een cd met ongeveer 20 nummers (afhankelijk van de tijdsduur van de nummers), kun je het beste gebruik maken van een CD-R/CD-RW van 80 minuten. Dit staat gelijk aan ongeveer 700 MB (Megabyte). Deze cdís zijn geschikt voor bijna alle soorten branders.

Branden

Als de liedjes gedownload zijn en de cdís gekocht, kan het branden beginnen. Als eerste pak je de gekochte cd uit en stop je hem in de brander. Heb je meerdere cd-laden? Zoek dan van te voren uit welke je moet hebben om te kunnen branden. Als de cd geplaatst is, gaat de computer de cd lezen. Als dit gebeurd is, kun je Windows Media Player opstarten.

Bij het opstarten van Windows Media Player kom je vaak als eerste in de Mediabibliotheek terecht. Hier staan alle nummers die in de Media Player zijn opgeslagen. Dat je in de Mediabibliotheek bent, kun je bovenaan in Windows Media Player zien staan. Twee knopen daarnaast, staat de optie Branden. Als je hierop klikt, zie je in eerste instantie nog steeds een aantal nummers uit je Mediabibliotheek. Aan de rechterkant van je scherm zie je nu echter een optie staan om te branden. Bij deze optie zie je (als je de cd in de brander hebt geplaatst) hoeveel ruimte er op de cd staat. Deze ruimte is vaak uitgedrukt in minuten of in MB.

Onder de tekst met Ďbeschikbare ruimteí staat de volgende tekst: ĎSleep items hiernaartoe om een lijst voor branden te makení. De tekst spreekt al voor zicht. Sleep vanuit de Mediabibliotheek liedjes naar het vak met de bovenstaande tekst. Staan je nummers (nog) niet in de Mediabibliotheek? Dan heb je twee optie. Of je sleept de nummers van je computer naar de Mediabibliotheek, of je sleept de nummers van je computer rechtstreeks naar de lijst voor branden. Dit laatste doe je door de map te openen waarin jij je muziek bewaart. Vervolgens klik je op het nummer van je keuze en sleep je deze naar de lijst voor branden. Geen zorgen, het nummer blijft ook gewoon in de map voor muziek staan!

Vul op deze manier de lijst voor branden aan, totdat Media Player (bovenaan) aangeeft dat de ruimte op de cd vol is. Als je over de limiet van de cd heen zit, zul je een nummer moeten verwijderen. Het is geen ramp als je een paar seconden (of zelfs minuten) aan ruimte op je cd overhoudt. In de lijst kun je de nummers in de volgorde zetten die jij gewenst vindt. Als de cd naar jouw zin goed is, kun je overgaan tot het branden van de cd.

Onder aan je lijst met muziek staat de knop ĎBranden startení (nogmaals, zorg er wel voor dat je een cd in de brander hebt gestopt). Als je de knop indrukt, ga je naar een ander scherm. De nummers staan daar in de door jou gekozen volgorde. Als alles goed is, begint de computer direct met branden. Achter het eerste nummer verschijnt een wit balkje. Deze wordt naar mate het brandproces vordert groen. Eerst wordt het nummer geanalyseerd en daarna wordt deze op de cd gebrand. Dit proces herhaalt zich steeds bij elk nummer. Aan het einde van het brandproces krijg je de melding dat het branden wordt afgesloten. Bij de meeste computers zal de cd-lade vanzelf open gaan als het branden is voltooid. Daarnaast krijg je een melding op je computer. Rest enkel nog het testen van de cd!
© 2010 - 2024 Maria_louise91, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillende mediaspelersVerschillende mediaspelersEr bestaan een groot aantal mediaspelers. Met deze mediaspelers is het mogelijk om geluids- en videobestanden af te spel…
BSPlayer: Perfecte mediaspeler voor filmsVeel mensen downloaden films op het internet. Helaas zijn er hier veel problemen mee. Het formaat wordt niet ondersteund…
Hoe werken .srt ondertitels?Hoe werken .srt ondertitels?Je bent klaar om een digitaal videobestand te bekijken en je ziet in een mapje een .srt-file staan: de ondertiteling. Ma…
Films, muziek en games downloadenFilms, muziek en games downloadenOver de hele wereld downloaden mensen hun muziek, films en games. Het downloaden van films en games word als illegaal be…

Gratis programma's terugkijken (Grey's Anatomy, NCIS etc.)Mis je vaak afleveringen maar kan je ze niet terugvinden op internet, kijk dan online de afleveringen met Watch Series.…
Gratis films en series kijken of downloaden: bezoek China!Gratis films en series kijken of downloaden: bezoek China!Ja, YouTube die kennen we natuurlijk wel. Dit artikel gaat NIET over YouTube: het gaat over andere mogelijkheden om film…
Bronnen en referenties
  • Windows Media Player
Maria_louise91 (153 artikelen)
Gepubliceerd: 12-07-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Download
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.