Database voor je cd’s maken
Een database voor je cd’s maken kan handig zijn, omdat je dan precies weet welke cd’s je hebt. Er zijn verschillende manieren om een database te maken. Het beste is om een manier te vinden die voor jou goed werkt. Hoe maak je een database voor je cd’s en waar kun je zoal rekening mee houden wanneer je deze database maakt?
Waarom een database voor je cd’s maken?
Misschien heb je een enorme collectie cd’s, een database is dan een prima manier om precies bij te houden welke cd’s je hebt. Ook kan een database handig zijn wanneer bijvoorbeeld je partner graag een cd wilt kopen. Alles staat netjes in een database, waardoor er minder snel dubbele cd’s gekocht zullen worden. Daarbij kan een database handig zijn voor verzekeringen en in geval van schade of diefstal.
Een database in Excel maken
Je kunt in Excel heel makkelijk een database maken. Je kunt dan zelf bepalen wat je invoert, zoals artiestennaam, naam van het album, aangeven of het een cd of single is en eventuele extra gegevens invoeren. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wil en je kunt heel makkelijk zoeken naar de artiest of de albumnaam. Ook kun je de lijst sorteren op alfabet. Dit maakt het geheel vrij makkelijk wanneer je iets specifieks zoekt.
Microsoft Acces
Je kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van het programma Microsoft Access. Dit programma is speciaal bedoeld voor het bijhouden van databases, zoals cd's. Microsoft Acces kan net als Excel werken met verschillende tabellen, waardoor je hele collectie overzichtelijk is en blijft.
Software voor cd’s
Ook heel handig is speciale software die je kunt kopen om een database mee te maken. Enkele programma’s zijn bijvoorbeeld:
- OrangeCD Catalog
- Music collector
- Music label
Dit soort programma’s zijn erg uitgebreid en bieden enorm veel opties voor je collectie. Denk aan het toevoegen van playlists, informatie over de artiesten en omslagen van de cd’s. De software moet je wel betalen, maar je hebt dan wel een zeer compleet overzicht van je cd’s. Veel software kun je ook downloaden. Je kunt dan kiezen voor een gratis proefversie. Vaak kun je dit een paar dagen uitproberen of zijn niet alle functies beschikbaar. Je kunt dan een betaalde versie nemen wanneer het programma je bevalt. Controleer altijd wel goed of een programma dat je van het net haalt vrij is van virussen. Zorg dus voor een goede virusscanner voordat je een database gaat downloaden.
Een database online bijhouden
Je kunt er ook voor kiezen om online een database te maken van je cd’s. Maak bijvoorbeeld een website waar je al je cd’s op zet. Ook kun je kiezen voor Google docs. Je kunt dan online een document bijwerken, dat bijvoorbeeld lijkt op Excel. Het voordeel van een database online bijhouden, is dat je document veilig is voor eventuele schade in huis. Stel je voor, je hebt brand. Je hebt dan online nog een document staan met alle cd’s, wat je bijvoorbeeld aan een verzekeraar kunt tonen wanneer je veel schade hebt. Besluit je toch bepaalde cd's weg te doen? Haal ze dan ook uit je database.
Lees verder