Minecraft: het populaire spel

Minecraft: het populaire spel Minecraft, het verslavende spel waarin iedereen volledige werelden kan aanmaken, heeft net de kaap van één miljoen verkochte eenheden overschreden. Het spel is op dit moment nog in ontwikkeling en is alleen te downloaden op de officiële website van Minecraft. Het spel is een echte aanrader waaraan je vele uren spelplezier zult mee beleven.

Wat is Minecraft?

Minecraft is een spel ontworpen door Markus Persson. Hij is al sinds 10 mei 2009 helemaal alleen bezig met het ontwerpen van het spel en zit ondertussen aan een beta versie. In een vrij korte tijd, ongeveer een half jaar nadat het spel was uitgebracht, werd Minecraft al een enorme internethype.

Als je de screenshots ziet van de hoekige uitziende structuren lijkt Minecraft op het eerste zicht een computerspel dat ongeveer 20 jaar te laat is. Maar in werkelijkheid is het een creatie die ongelooflijk leuk is om te spelen en zeer verslavend is. Het beste om Minecraft te omschrijven is als een sanboxspel (Een sandboxspel of openwereldspel is een computerspel waarin de speler vrij kan rondzwerven en spelen). Het is een volledig open-ended game die je een paar simpele tools geeft met daarbij een handvol van doelstellingen en een enorme wereld waarin je vrij bent om te doen wat je wilt.

Hoe werkt Minecraft?

Mine en craft zijn ook de twee basisbegrippen van het hele spel. Mine(graven) wil zeggen dat je gaat graven in je wereld om verschillende materialen te verzamelen. Craften (iets maken/bewerken) wil zeggen dat je uit deze grondstoffen nuttige voorworpen gaat maken die je verder helpen in je spel.

Iedere speler zijn wereld is uniek. Het spel genereert willekeurig het terrein als je speelt, wat betekent dat er geen twee spelers worden gedropt in een dezelfde wereld. Als je je opgeslagen spel verwijdert en je wil opnieuw beginnen zal je wereld dus niet meer hetzelfde zijn.

Alles in deze wereld is gemaakt van blokken. Vuil blokken, steen blokken, zand blokken, enz... Je kan ze vernietigen, ze verzamelen of ze plaatsen. Nieuwe blokken kunnen worden gesmolten om dingen van te maken zoals baksteen of glas. Blokken van erts kunnen worden doorbroken, verzameld en gebruikt worden om meer duurzame gereedschappen te maken.
Wanneer het spel begint vind je jezelf gedropt in het midden van een willekeurige wereld met niets anders dan je blote handen. Je kan bomen neerhalen om wat houten tools van te maken, graven in een berg om stenen te verzamelen om nog sterkere tools te maken of zelfs nog verder graven om de zeldzaamste en sterkste van de materialen te vinden, namelijk diamant.

Vijanden

Nog een van de fijne dingen bij Minecraft is dat er vijanden zijn. Als de zon onder gaat komen er dingen tevoorschijn zoals zombies, skeletten en spinnen. Het probleem is dat ze allemaal achter jou aan zitten. Maar de grootste gevaar van deze monsters zijn de slinkse wezens genaamd de Creepers. Ze zijn boos uitziende groene duim-achtige wezens die alles eraan doen om je stiekem te bekruipen om dingen te laten ontploffen, je te doden en alles te vernietigen in hun weg.

Wanneer je Minecraft speelt op elke moeilijkheidsgraad hoger dan "peaceful" moet je in staat zijn om te kunnen overleven terwijl je graaft en dingen maakt om de nacht te overleven. Overleven wilt zeggen dat je wapens maakt om je te verdedigen, probeert onderdak te bouwen om veilig in te verblijven en verlichting plaatst om meer vijanden te voorkomen want hoe donkerder het is des te meer monsters er zullen komen.

Kies je eigen avontuur

Minecraft heeft geen tijdslimiet en voor het moment geen einde. Naast de voor de hand liggende doelstellingen van mijnbouw en overleven, hebben spelers allerhande manieren gevonden om zich te creatief te uiten met Minecraft. Veel spelers hebben met het plannen en bouwen van massieve, indrukwekkende bouwwerken heuse meesterwerken gemaakt in het spel. Zo vind je onder meer de kathedraal van de notre damme, immens grote piramides, zelfs mensen die hele steden hebben nagebouwd, enz. Je kan bouwen wat je maar wilt, hoe hoog en zo breed als je maar wilt want niets is onmogelijk.

Multiplayer

Minecraft heeft ook nog eens een multiplayer ondersteuning. De belangrijkste vormen van het spelen in multiplayer zijn:
 • Creative: spelers werken samen aan het bouwen van de immense structuren.
 • PvE - Player versus Environment, in principe een multiplayer van overleven
 • PvP - Player versus Player, Spelers die tegen elkaar strijden.

Prijs

Minecraft is geen gratis spel. De prijs bedraagt 14,95 voor een spel waar je urenlang speelplezier aan zult beleven. Wanneer het spel volledig is zal het spel te koop zijn voor 20. Spelers die het voor de beta prijs kochten hoeven dit niet opnieuw of bij te betalen. Meer info vind je op www.Minecraft.net

Tips en tricks

 • Je kan bomen verplanten, na het omhakken van de boom blijven de bladeren altijd een paar minuten in de lucht hangen waarna het meerdere scheuten laat vallen. Je kan deze scheuten planten zodat je terug sneller bomen verkrijgt.
 • De dag duurt 10 minuten, net zoals de nacht.
 • De zon en de maan bewegen altijd in dezelfde richting, dit kan je gebruiken om altijd je weg terug te vinden.
 • Lava kan hout of kolen vervangen in de oven, het blijft ook veel langer warm.
 • Bouw nooit een houten huis, in geval van brand (bv. een zombie dat verbrand in de zon). Het kan je huis afbranden en al je bezittingen. Bouw liever een huis van steen.
 • Door twee blokken van water op elkaar te zetten, kan je vallen van elke hoogte zonder je te kwetsen. Dit is zeer handig wanneer je een zeer groot gebouw aan het bouwen bent.
 • Wees voorzichtig met het gebruik van de juiste tools. Pikhouweel om rotsen te kappen, een schep om aarde te scheppen,... Elk misbruikt gereedschap verslijt rapper als je het niet gebruikt waarvoor het dient.
 • Vergeet niet om je kostbaarste bezittingen te houden in een kluis in je huis, om te verkomen dat je deze verliest.
 • Als je het moeilijk hebt om snachts de monsters te overleven, overweeg dan om de moeilijkheidsgraad lager te zetten tot "peaceful" modus. Monsters komen dan snachts niet meer te voorschijn en je hitpoints regenereren zichzelf. Dit is handig wanneer je start in Minecraft. Je kan dan overschakelen tot de normale modus wanneer je een paar levels omhoog bent.
 • Bouw zeker een hoge uitkijktoren op top van een rotsige gebergte of kort bij je huis. dit zal je helpen om je weg terug te vinden wanneer je verdwaald bent, het licht zal van ver af te zien zijn.
 • Gebruik borden om een pad aan te geven naar belangrijke zaken(bijvoorbeeld: "<---- House ").
 • Fakkels hebben momenteel onbeperkte levensduur, maar dat zal veranderen in de toekomstige versies.
© 2011 - 2024 Krisdeprest, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Minecraft: hoe maak je een onzichtbaar doolhof?Minecraft: hoe maak je een onzichtbaar doolhof?In Minecraft kun je op allerlei manieren een doolhof maken. Bijvoorbeeld door muren te plaatsen. Het kan echter nog spec…
Wat is Minecraft?Wat is Minecraft?Kinderen en volwassenen kunnen urenlang de game Minecraft spelen. Wat is Minecraft? Wie heeft het spel Minecraft bedacht…
Bèta-caroteen of provitamine ABèta-caroteen of provitamine ABèta-caroteen is een veelvoorkomende vitamine die nuttig is voor het lichaam. Wat is beta-caroteen precies, waar vind je…
Minecraft van Microsoft, nu ook voor op schoolMinecraft van Microsoft, nu ook voor op schoolMinecraft is een sandboxspel uit 2011, dat sinds die tijd ongekend populair is. In deze kubistische wereld kan gespeeld…

Boeken verkopen via bol.comIedereen heeft thuis wel een aantal boeken rondslingeren die niemand ooit meer leest. Tegenwoordig kun je deze boeken ge…
Een hotel boeken via Booking.comEen hotel boeken via Booking.comBooking.com is een website waar je terecht kunt voor het maken van reserveringen voor hotels. Het bedrijf richt zich enk…
Reactie

Oenkaboenkabeest, 18-06-2013
Waar is minegraft ontworpen? Reactie infoteur, 18-06-2013
De ontwerper (Markus Persson) is afkomstig uit Zweden, dus veronderstel ik dat daar ook ontworpen is.

Krisdeprest (143 artikelen)
Laatste update: 19-02-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.