Boeken verkopen via bol.com

Iedereen heeft thuis wel een aantal boeken rondslingeren die niemand ooit meer leest. Tegenwoordig kun je deze boeken gemakkelijk via het internet verkopen. Dit artikel gaat over het verkopen van boeken via bol.com.

Bol.com vs. andere websites

Er zijn op het internet zeer veel websites te vinden waar je boeken kan verkopen. Vaak zijn deze sites echter niet heel betrouwbaar. Op sites als marktplaats.nl en dergelijke, kun je boeken direct tweedehands aanbieden. Het probleem hiermee is dat er geen toezicht is op de verschafte informatie door de verkoper. Informatie over de gekochte boeken kan hierdoor fout zijn, en het is voor de verkoper altijd maar de vraag of de koper ook daadwerkelijk het geld betaald. Deze problemen leiden ertoe dat mensen minder snel geneigd zijn om via deze weg boeken te kopen.

Een andere mogelijkheid is om de boeken te verkopen aan een bedrijf dat boeken inkoopt, en vervolgens weer voor een hogere prijs verkoopt. Het voordeel van deze methode is dat je ervan verzekerd bent dat je je geld krijgt, het nadeel is dat je niet zelf de prijs van je boek kan bepalen. Dit wordt door het bedrijf gedaan, en, omdat zij er ook nog winst aan moeten overhouden, is de kans erg groot dat je veel te weinig geld krijgt.

Het grote voordeel van bol.com is dat het een bedrijf is dat als betrouwbaar bekend staat. De verkoop gaat hier niet direct tussen de verkoper en de koper, maar het gaat via bol.com. Dit betekent dat de verkoper een boek te koop zet op de website, tegen een door hem vastgestelde prijs, en dat de koper vervolgens het boek via bol.com koopt. Na de aankoop van het boek betaald de koper het bedrag niet direct aan de verkoper, maar aan bol.com. Van dit bedrag neemt bol.com een bemiddelingsbijdrage (1 euro + 15%, tot 15 euro). De verkoper stuurt dan het boek naar de koper, en krijgt vervolgens via bol.com het geld op zijn rekening gestort. Na deze verkoop krijgt de koper nog de kans om een evaluatieformulier over de verkoper in te vullen. Hierin kan de koper aangeven of hij/zij tevreden was over het product, de informatie over het product, en over de afwerking van de bestelling. Nadat de koper dit heeft ingevuld kan iedereen zien of een verkoper betrouwbaar is, en of je er wel of geen zaken mee wilt doen.

Het aanmaken van een account

Om te beginnen met het (ver)kopen van boeken, moet je eerst een account op bol.com aanmaken. Hiervoor ga je naar de rechter-bovenhoek van het scherm. Hier staat (in grijs) geschreven: Nieuw bij bol.com? Meld je aan ! Klik hier op.

Nu zal er een invulformulier verschijnen. Hierin moet je je algemene gegevens invullen, zodat bol.com met de (ver)koper kan communiceren. Klik op verzenden. Hierna zal er nog een formulier verschijnen over betalingsgegevens. Vul ook dit in. Als u dit gedaan heeft, hebt u een account bij bol.com aangemaakt.

Nu moet u nog een verkoop-account aanmaken. Log in op bol.com, en klik op "verkoop-account aanmaken". U kunt hiervoor dezelfde gegevens gebruiken die u al eerder in heeft gevuld.

Boeken verkopen

Om boeken te verkopen moet u inloggen op uw verkoop-account. Als u ingelogd bent, gaat u naar "artikelen toevoegen". In het volgende scherm kunt u het isbn/ean nummer van het artikel invoeren (dit is het getal onder de streepjescode). Als u de code niet weet, kunt u ook het product op bol.com zelf opzoeken. Bij de informatie over het product staat ook het isbn/ean nummer. Als u de code heeft ingevoerd, drukt u op "ga verder".

Kijk in het volgende scherm of de informatie over het product klopt, en druk weer op "ga verder".

In het volgende scherm kunt u de conditie van het boek aangeven, en daar een eventuele toelichting op geven. Onderaan het scherm ziet u rechts de bol.com prijs, en links daarvan de laagste prijs in de verschillende categorieën. Hiernaast kunt u aangeven hoeveel u voor het boek wil vragen. Vul dat bedrag in het daarvoor bestemde hokje in.
U kunt hier ook meteen zien hoeveel geld u uiteindelijk aan de verkoop over zal houden.

Als u klaar bent, druk dan op "opslaan", en het boek wordt te koop aangeboden op de website.

Bestellingen verwerken

Als u een nieuwe bestelling heeft, ziet u dat rechtsboven in het scherm. Als er een bestelling is, kunt u die accepteren of weigeren. Als u de bestelling weigert, zal de koper een bericht hierover krijgen. Als u de bestelling accepteert, is het de bedoeling dat u de bestelling nog dezelfde dag op de post doet.

Om een bestelling te verzenden, moet je de pakbon uitprinten. Deze verschijnt na enkele minuten rechtsboven in het scherm. Deze pakbon moet op het pakketje worden geplakt, zodat het boek op de juiste plek aankomt. Zorg er ook voor dat je het pakket voldoende frankeert.

Nadat de bestelling is verzonden, moet de koper aan bol.com betalen. Als dit gebeurt is, zal bol.com het bedrag dat u krijgt op uw rekening storten (dit kan 3 tot 4 weken duren).
© 2011 - 2024 Jaspervg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het aanschaffen van studieboeken, dat kan goedkoper!Het aanschaffen van studieboeken, dat kan goedkoper!Of u nu naar het MBO, het HBO of de universiteit gaat, u heeft altijd studieboeken nodig. Vaak kunt u via de school uw s…
Nieuwe studieboeken kopen, of tweedehands?Nieuwe studieboeken kopen, of tweedehands?Studieboeken zijn duur in aanschaf. U kunt geld besparen door deze boeken tweedehands te kopen. Deze boeken zijn kwalita…
Gebruikte boekenGebruikte boekenBoeken zijn over het algemeen niet goedkoop, en zeker voor bepaalde genres en boeken met veel gekleurd fotomateriaal zal…

Het kopen van een sollicitatiebriefHet kopen van een sollicitatiebriefDe sollicitatiebrief en je CV zijn het visitekaartje wat je uitstuurt naar een bedrijf wanneer je solliciteert. Op basis…
Minecraft: het populaire spelMinecraft: het populaire spelMinecraft, het verslavende spel waarin iedereen volledige werelden kan aanmaken, heeft net de kaap van één miljoen verko…
Jaspervg (36 artikelen)
Gepubliceerd: 13-02-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.