Hoe valse zoekertjes te herkennen?

Hoe valse zoekertjes te herkennen? Oplichters, tweedehandssites zitten er vol van, wie zich laat oplichten is meestal een heleboel geld kwijt. Het is niet altijd evident voor een beginner om de valse zoekertjes te onderscheiden van de echte. Iemand die regelmatig op zoekertjessites vertoeft zal dat soort advertenties gemakkelijker herkennen maar enkelen onder hen laten zich alsnog vangen. Gelukkig maken oplichters dezelfde fouten. Een gezonde dosis paranoia is nodig om oplichters te herkennen.

Foute zoekertjes.

Valse advertenties zijn te herkennen aan een combinatie van factoren. Meestal bieden oplichters populaire producten aan (bijvoorbeeld: Ipod, GSM, auto's, ...) tegen een onmogelijk lage prijs. Veelal is de beschrijving van het product gemaakt in een gebrekkig en onduidelijk Nederlands. De aanbieder bezit zijn account slechts enkele dagen en heeft zodoende geen enkele beoordeling. Meestal bied de oplichter slechts één artikel aan. Duidelijke contactinformatie of woonplaats ontbreken of zijn vals. Indien men deze louche figuren wil contacteren merkt men al snel dat ze een neutraal e-mailadres gebruiken. Fraudeurs worden helaas elke dag een beetje slimmer en enkele van deze peilers zijn niet altijd goed meer te herkennen. Tegenwoordig ziet men vaak dat fraudeurs echte namen gebruiken van mensen die op sociale netwerksites te vinden zijn.

Contact met een fraudeur.

Indien men per ongeluk toch reageert op een zoekertje krijgt met vrij snel reactie terug. De reacties zijn meestal geschreven in het Engels, Frans of gebrekkig Nederlands. Men vraagt de koper persoonlijke informatie. Bijvoorbeeld naam, adres en telefoonnummer. Deze informatie wordt later gebruikt om de verkoper onder druk te zetten. Meestal kan het product niet bekeken worden bij de verkoper maar dient deze aan het te laten brengen door een koerier of met de boot mits een voorschot of het ganse bedrag betaald wordt. Als wijze van betaling wordt veelvuldig Western Union gebruikt. Soms kan een derde onbekende persoon ingeschakeld worden die het bedrag op gaat halen bij de koper thuis. Hap niet toe want voor dit soort praktijken dien je te veel persoonlijke informatie vrij te geven waarna een fraudeur je met gemak thuis kan lastig vallen, stalken of onder druk zetten. Krijg je als koper zo'n email, negeer deze dan. Er is een grote kans dat de verkoper opdringerige mails begint te sturen. Negeer deze net zo lang tot ze stoppen. Stoppen de mails niet, contacteer de Internetprovider, deze kan het mailadres blokkeren.

Wat te doen in geval van fraude?

Zoekertjes sites bieden de mogelijkheid om verdachte verkopers aan te geven. Aarzel niet om dit te doen want hierdoor kunnen slecht ingelichte medekopers veel leed en geld bespaard worden. Indien mogelijk plaats een reactie bij het artikel met de verwijzing naar mogelijke fraude. Let wel op dat je hiervoor een neutraal mailadres gebruikt, de fraudeurs kunnen dit namelijk ook zien. Wordt je ongewild toch slachtoffer van fraude, doe aangifte bij de politie. Er is een kleine kans dat ze er iets aan kunnen doen maar de kans is bestaande. Praat erover met je omgeving zodat anderen ook gewaarschuwd zijn voor dit soort praktijken,

Hoe verloopt de gemiddelde tweedehandsverkoop.

Er zijn natuurlijk ook een hoop eerlijke verkopers. Een eerlijke verkoper bezit een account die enige tijd actief is. Deze bezit tevens enkele beoordelingen die lopen over die periode. Het kan zijn dat er weinig persoonlijke informatie te vinden is of enkel contact mogelijk is via email. Niet iedereen loopt met zijn persoonlijke gegevens open en bloot op het internet. Indien een verkoper gecontacteerd word zal deze mogelijke vragen beantwoorden of een bod aanvaarden. Indien de aankoop verstuurd moet worden zal de persoon je zijn persoonlijke bankrekeningnummer geven. Deze zal dan ook vragen naar het adres van de koper om de waren op te sturen. Voor de koop van zaken bij een verkoper thuis zal de verkoperde koper tegemoet komen met zijn telefoonnummer of vragen om het nummer van de koper. Soms wordt een adres ook gestuurd via email. De koper en verkoper maken een afspraak voor bezichtigen van het product. De koper gaat ter plekke en koopt het product of doet een aanbetaling. Vraag hiervoor altijd een bewijsstuk van. Best met naam en handtekening van de verkoper. Dit om latere geschillen te vermijden. Als de koop rond is, is het netjes als de koper en verkoper elkaar beoordelen. Dit systeem is namelijk een betrouwbaarheidsbarometer


De belangrijkste zaken op een rijtje.

  • Populaire producten;
  • Onmogelijk lage prijzen;
  • Fout taalgebruik;
  • Geen beoordelingen van de verkoper;
  • Onduidelijke woonplaats;
  • Nieuwe accounts;
  • Enkel email als contactinformatie, meestal een gratis mailadres zoals Hotmail of Gmail;
  • Erg neutrale foto's;
  • Vraag van voorschotten of volledige bedrag;
  • Western Union of bankdiposito als betaalwijze;
  • Geen mogelijkheid tot ophalen van het product;
  • Geef nooit persoonlijke informatie in een eerste mail;
  • Bij twijfel zoek informatie over de verkoper via Google of Facebook meestal zal de woonplaats op Facebook 1000 kilometer of meer vandaan liggen van de plaats waar de fraudeur claimt te wonen.

Als het te mooi is om te kopen, dan is het dat ook!
© 2010 - 2024 Waxje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor het verkopen op een tweedehands websiteDe laatste jaren zijn de producten die je op een tweedehands website vind enorm uitgebreid. Voor elk wat wils en bijna a…
Wie zijn de grootste oplichters?Sommige oplichters hebben zulke grote oplichtingspraktijken op hun naam staan, dan ze er wereldberoemd door zijn geworde…
Fraude met valse verkeersboetesFraude met valse verkeersboetesIn 2014 werd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) bij justitie aangifte gedaan van fraude met valse verkeer…
Vals geld en de echtheidskenmerken van eurobankbiljettenVals geld en de echtheidskenmerken van eurobankbiljettenHet aantal valse eurobiljetten in Nederland is hoog, in 2019 werden 60.000 valse biljetten onderschept in Nederland. Hoe…

Spelletjes op facebook: Farmville, Café World en Zynga PokerFacebook staat op sommige viewcountingsites gerangschikt als de tweede meest bezochte site ter wereld. Waarschijnlijk za…
Wat is Spotify en wat kun je er mee?Spotify is sinds mei 2010 beschikbaar in Nederland. Het is een revolutionaire manier om muziek legaal te downloaden. Wat…
Waxje (14 artikelen)
Gepubliceerd: 12-06-2010
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.