Wat is Spotify en wat kun je er mee?

Spotify is sinds mei 2010 beschikbaar in Nederland. Het is een revolutionaire manier om muziek legaal te downloaden. Wat is het precies en wat kun je er mee?

Muziekdienst

Spotify is een populaire muziekdienst op internet. Na Frankrijk, Finland, Spanje, Zweden en Groot Brittannië en Noorwegen is Nederland sinds half mei 2010 het zevende land waar de dienst beschikbaar is. Wereldwijd heeft Spotify al meer dan vijf miljoen leden. Anders dan bij andere muziekdiensten is Spotify volkomen legaal. Het van oorsprong Zweedse bedrijf heeft een licentieovereenkomst gesloten met Buma Stemra, de muziekrechtenorganisatie in Nederland. Daarnaast zijn overeenkomsten gesloten met uiteenlopende muziekmaatschappijen en platenlabels. De inkomsten worden gegenereerd door tussendoor reclames uit te zenden. Als je tien euro per maand betaalt, kun je gebruik maken van allerlei privileges zoals het stopzetten van de tussentijdse reclame en het beluisteren van je afspeellijsten zonder internetverbinding.

Met Spotify kun je muziek streamen via het internet. Normaliter download je de muziek (vaak illegaal) via het net. Je kunt kiezen uit een bijna onuitputtelijke bron van muziek en dit via je IPod, computer of mobiele telefoon afspelen. De bronnen worden iedere week aangevuld.

Drie versies

Er zijn drie versies van Spotify op de markt: de ‘open’ versie is gratis. Je kunt er per maand zo een twintig uur muziek mee beluisteren. Je krijgt dan wel reclames tussendoor, vaak afbeeldingen van artiesten en muziekanten. Voor het luttele bedrag van euro 4,99 heb je het zogenaamde Spotify Unlimited abonnement. Hiermee kun je ongelimiteerd muziek downstreamen, zonder lastig gevallen te worden door advertenties tussendoor. Dan is er nog het Spotify Premium abonnement. Dit kost tien euro per maand. Ook hierbij blijf je gespaard van advertenties tussendoor. De geluidskwaliteit bij het Spotify Premium abonnement is aanzienlijk beter dan bij het Spotify Unlimited abonnement: bij het laatstgenoemde gaat het om 160 kbps, bij het eerstgenoemde maar liefst 320 kbps.

8 miljoen muziekbestanden

Via Spotify kun je maar liefst 8 miljoen muziekbestanden downstreamen. Je kunt net zoveel muziek downstreamen als je zelf maar wilt. Overal en altijd. Delen van muziekbestanden is ook heel makkelijk: je stuurt een link met een track of afspeellijst naar je vrienden en zij hebben dan ook direct de mogelijkheid te muziek te beluisteren.

Via Spotify kun je niet alleen naar muziek luisteren, je kunt er ook van leren. Terwijl je luistert, kun je via de tab biografieën meer te weten komen over de muziek waar je op dat moment naar het luisteren bent. Om dit mogelijk te maken heeft Spotify een overeenkomst gesloten met de All Music Guide, de kenners van muziek. Je kunt bijvoorbeeld informatie te weten komen over muzikale stijlen, de invloeden van muziek, de opnamegeschiedenis, de bandleden en zo verder.
Ook via Facebook kun je muziek delen. Je kunt je medefacebookers een link met een track of afspeellijst sturen door de link in een bericht te droppen, vervolgens met de rechtermuisknop te klikken. Hierdoor deel je direct je tracks of afspeellijsten.

Zoeken in Spotify

Je kunt op drie verschillende manieren zoeken via Spotify: de eerste optie is rechtsreeks in de catalogus zoeken. Ga op de site van Spotify naar zoeken en type je zoekopdracht in. Binnen no time heb je de resultaten op je scherm. Je gedownstreamde muziekbestanden en de muziek die je eventueel via een abonnement hebt gekocht, kun je ook makkelijk terugvinden. De Spotifybibliotheek geeft een overzichtelijk beeld van je eerdere acties. Als je muziekbestanden hebt gedeeld, komen ze bij je terecht via de Spotify-inbox. Dit is de inbox waar je alle muziek terugvindt die andere gebruikers met je hebben willen delen.

Meer informatie vind je op Spotify.com.
© 2010 - 2024 Enroute, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is iTunes Match?IPhone-fabrikant Apple lanceerde onlangs zijn muziekdienst iTunes Match. Wat is dit voor een dienst?
Films, muziek en games downloadenFilms, muziek en games downloadenOver de hele wereld downloaden mensen hun muziek, films en games. Het downloaden van films en games word als illegaal be…
recensieSoundcloud vs. SpotifyWelk muziekprogramma is nou beter? Soundcloud of Spotify? Het is een eeuwige discussie waar nooit een conclusie uit zal…

Hoe valse zoekertjes te herkennen?Hoe valse zoekertjes te herkennen?Oplichters, tweedehandssites zitten er vol van, wie zich laat oplichten is meestal een heleboel geld kwijt. Het is niet…
Winkelen op internetWinkelen op internetNog nooit was het zo gemakkelijk om geschikte producten te vinden, hun prestaties en prijzen online te vergelijken en ze…
Enroute (48 artikelen)
Laatste update: 16-12-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.