Winkelen op internet
Nog nooit was het zo gemakkelijk om geschikte producten te vinden, hun prestaties en prijzen online te vergelijken en ze goedkoop aan te schaffen. Winkelen op internet betekent vooral geld besparen, zonder stress en ontspannen winkelen, zonder de beperking van openingstijden.
Online kopen en besparen
Online winkels, veilinghuizen, portals voor product- en prijsvergelijkingen. In de voorbije jaren heeft er een fundamentele verandering plaatsgevonden. Terwijl lokaal gevestigde handelaren voortdurend teruglopende omzetten moesten melden, draaiden bedrijven op internet zonder ophouden op volle toeren. Winkelen op het internet brengt een aantal
voordelen met zich mee:
- een uitgebreid assortiment op het web;
- betaalbare prijzen;
- de mogelijkheid om de klok rond te winkelen.
Deze 3 zaken geven een grote meerwaarde aan online winkelen. Al lang worden niet meer alleen laaggeprijsde artikelen op het internet gekocht. Ook duurdere producten zoals reizen of auto's kunnen consumenten online afnemen, en daarbij kan men tot meerdere duizenden euro's
geld besparen.
Online vergelijken is geld besparen
Tot de klassiekers van winkelen op het internet behoren boeken, muziek en electronische apparaten zoals mobiele telefoons of computers. Lage prijzen, ruime keuze, snelle levering en de aanwezigheid van vertrouwde en gerenommeerde online winkels maken het online aanschaffen van deze producten bijzonder aantrekkelijk. Maar niet alleen tastbare producten kunnen consumenten (en zakelijke klanten) online kopen. Ook met betrekking tot
beltegoed,
verzekeringen en financiële producten kan de klant door online te vergelijken en te kopen geld besparen.
Producten en prijzen online vergelijken
Maar waarom is shoppen op het internet zo populair? Dat is vooral te danken aan de mogelijkheid om online de prijzen van vele leveranciers met elkaar te kunnen vergelijken. De prijs van een product kan immers sterk variëren. Dat geldt niet alleen voor de prijs van een televisie of mobieltje, maar juist ook in de tarieven. Elektriciteitprijzen, autoverzekeringen en creditcards; Prijsvergelijking is er voor de meest uiteenlopende toepassingsgebieden. Het helpt om overzicht te krijgen en om de beste leveranciers te traceren. En producten die u online kunt vergelijken kunnen uiteraard ook worden gekocht op het internet.
Veilig inkopen
Veel consumenten zijn onzeker bij het winkelen op Internet. En dát terwijl online shoppen op zich een absoluut veilige aangelegenheid is, mits u zich aan enkele basisregels houdt. Op die manier heeft winkelen op het internet in de afgelopen jaren ook steeds meer vertrouwen gewonnen bij de koper. Vergelijkt men de markt met die van 10 jaar geleden dan beseft men al snel: winkelen op internet heeft steeds meer aan betekenis gewonnen, voor de koper, voor de verkoper, voor de hele economie.
Terwijl "gewone" handelszaken in toenemende mate problemen kenden en vele ervan hun deuren noodgedwongen moesten sluiten, kenden winkels op het internet een continue groei. De keuze aan online winkels en veilingen neemt steeds meer toe, en deze winkels kenden ook in tijden van economische en
financiële crisis een voortdurende toeloop. Een teken dat de consument de voordelen van winkelen op het internet erkend heeft en deze vorm van inkopen steeds meer vertrouwt.
Hoe kan je veilig betalen op internet?
Zoveel winkels en shoppingplatforms als er op het internet bestaan, zo talrijk zijn ook de mogelijkheden van online betalen:
- vooruitbetaling;
- creditcard;
- betaling achteraf;
- Paypal;
- iDeal (realtime overboeking);
- Click and Buy
Sommige aanbieders van online betaaldiensten hebben zich in de afgelopen jaren bijzonder gemanifesteerd. Afhankelijk van de aanbieder waarbij je winkelt, moet je letten op de
betaalmogelijkheden welke die aanbiedt.
Zoals overal in de samenleving zijn er ook op internet lieden met minder frisse bedoelingen. Mar gelukkig bieden diverse websites aan gebruikers praktische tips waarmee zij de grootste gevaren van online winkelen eenvoudig kunnen vermijden.
Voer je persoonlijke gegevens zoals een creditcardnummer of bankrekening in, dan moet je ervoor zorgen dat dit via een versleutelde SSL-verbinding gebeurt. In dat geval kunnen die gegevens niet worden onderschept door derden en misbruikt. Of dat het geval is, kan gemakkelijk worden vastgesteld: in de adresbalk van uw browser begint de URL dan niet met http:// maar met https://.
Wat zijn mijn rechten als consument?
Wie als Nederlander iets via internet bij een bedrijf in een ander EU-land koopt, geniet dezelfde consumentenbescherming als de inwoners van het betrokken land zelf. Die rechtsbescherming geldt niet alleen in de 27 aangesloten landen, maar ook in Noorwegen en IJsland.
Wij zijn aankoop op internet in een van deze landen ongedaan wil maken, kan zich beroepen op een
afkoelingsperiode van tenminste 7 werkdagen waarbinnen de koop geannuleerd kan worden. Aanbieders op het internet zijn veplicht om de koper bij aflevering van het artikel op die mogelijkheid te attenderen. Indien de leverancier verzuimt om zijn koper over deze afkoelingsperiode te informeren, dan geldt zelfs een verlengde termijn van 3 maanden.