Betrouwbaar en veilig online kopen
Bijna iedereen die wel eens op het internet surft, heeft ook al eens online goederen of diensten aangeschaft. Over het algemeen zijn kopers bij webwinkels tevreden over de gang van zaken, dus over de manier van bestellen en betalen alsmede over de verzending. Echter het valt ook wel eens tegen en incidenteel gaat het echt mis. Hier kun je meer lezen over hoe je er zelf zoveel mogelijk aan kunt doen om een kat in de zak te voorkomen bij het online kopen van producten.
Verantwoord en veilig online kopen
In eerste instantie moet je er dus zelf zo veel mogelijk aan doen om verantwoord en veilig online artikelen of diensten te kopen. Uiteraard is het niet jouw verantwoordelijkheid dat er ook oplichters en malafide webwinkels en andere online verkopers zijn, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus neem je eigen voorzorgsmaatregelen. Je kunt hier meer lezen over hoe je kunt voorkomen dat je zaken doet met webwinkels die onbetrouwbaar zijn, maar ook over hoe je zo veilig mogelijk je online aankopen kunt doen en dus kunt voorkomen dat eventuele derden er in slagen zich meester te maken van jouw gegevens, zoals pincodes, creditcardnummers en wachtwoorden.
De veiligheid van je computer en de website
Om veilig online te kunnen kopen, moeten om te beginnen je computer en internetverbinding aan een aantal eisen voldoen. Denk hierbij aan een wachtwoordbescherming bij een draadloze internetverbinding, een virusscanner en een firewall. Voor wat betreft de website waar je gaat winkelen geldt dat deze met name voldoende bescherming moet bieden tegen frauduleuze praktijken van derden, op het moment dat je in de betalingsfase zit. De naam van de website, de URL, moet op dat moment beginnen met https en onderaan in de balk moet je het hangslotje zien. Daarnaast moet je je er ook echt van overtuigen dat je je nog op dezelfde website bevindt als toen je de producten kocht.
Bescherm je persoonlijke gegevens
Uiteraard moet je wanneer je online gaat kopen je persoonlijke gegevens invullen, en wanneer je gaat betalen komen hier nog extra vertrouwelijke gegevens bij. Wanneer je echter met een betrouwbare webwinkel te maken hebt en je internetverbinding en computer zijn veilig, dan kan er niet veel meer mis gaan wanneer je bijvoorbeeld je creditcardgegevens invult. Geef echter nooit zomaar via mail of per telefoon persoonlijke en vertrouwelijke gegevens prijs, bijvoorbeeld als je naar aanleiding van een bestelling wordt gebeld of gemaild met een vraag hierover. Dit geldt voor alle persoonlijke gegevens, variërend van je geboortedatum tot wachtwoorden en van je creditcardnummer tot je pincode. Wanneer je deze gegevens online invult op een veilige website, dan worden deze gegevens namelijk versleuteld verzonden naar de juiste geadresseerde. Wanneer er per mail of telefoon om wordt gevraagd, dan kun je echt niet beoordelen of je gegevens wel goed terechtkomen en wat er daarna mee kan gebeuren.
Eerste indruk van betrouwbare en onbetrouwbare webwinkels
Helaas is het niet mogelijk om via een eerste indruk altijd een juist oordeel te vellen over de betrouwbaarheid van een online verkoper. Een eerste regel is: wanneer je twijfelt, ga dan direct naar een andere website om te shoppen. Achteraf zou namelijk kunnen blijken dat het maar goed is dat je die goede deal die je zag aan je voorbij hebt laten gaan, en dat een ander je creditcard niet geplunderd heeft. Enkele aandachtspunten waarmee je een eerste indruk kunt vormen, zijn overigens:
- In de regel kun je er wel van uit gaan dat webwinkels die algemeen bekend zijn, over het algemeen ook betrouwbaar zijn. Je kunt bijvoorbeeld via een zoekmachine zoeken naar opmerkingen over een online verkoper.
- Daarnaast kun je er bijvoorbeeld ook van uitgaan dat verkopende particulieren of zaken op eBay ook goed te beoordelen zijn qua betrouwbaarheid. Dit is zo omdat eBay met een feedbacksysteem werkt. Kopers geven verkopers feedback en andersom, en de positieve feedback wordt bij iedere verkoper in een percentage weergegeven, evenals de opmerkingen.
- Ook kun je ervan uitgaan dat webwinkels die het keurmerk Thuiswinkel Waarborg hebben, betrouwbare zakenpartners zijn. Wanneer je dit logo bij een webwinkel ziet en je vertrouwt het toch niet helemaal, check dan op de website van Thuiswinkel of deze webwinkel echt lid is. Overigens kun je op de website ook meer informatie vinden over aan welke eisen en voorwaarden de leden moeten voldoen om lid te mogen worden.
Onbetrouwbare webwinkels en online verkopers
Bij sommige onbekende websites kun je het beste altijd direct vertrekken, omdat de kans groot is dat je anders van een koude kermis thuis komt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan websites in slecht Engels die je gouden bergen beloven en waarbij de gegevens over de eigenaar van de webwinkel ontbreken. Ben verder ook altijd op je hoede voor phishing!
Phishing websites en mails
Er zijn niet alleen kwaadwillende lieden die mailen om jou informatie te ontfutselen, maar ook malafide bedrijven die een complete website erop inrichten om jouw vertrouwelijke informatie in handen te krijgen. Een dergelijke website lijkt vaak sprekend op een website die je wel kent, en de naam van de afzender van een dergelijke mail lijkt vaak sprekend op de naam van een echt bedrijf. Laat echter je alarmbellen rinkelen wanneer er om vertrouwelijke informatie wordt gevraagd, onafhankelijk van welke reden er ook voor wordt gegeven.
Online verkopers die hun afspraken niet nakomen
Naast alle goed werkende webwinkels en de helaas enkele voorkomende webwinkels en websites die er alleen maar op uit zijn om jouw gegevens of geld te ontfutselen, zijn er natuurlijk ook webwinkels die zich zakelijk gezien niet aan afspraken houden, net zoals dit ook bij echte winkels voorkomt. Op dit punt word je gelukkig door de wet beschermd, namelijk door de wet Kopen op afstand, waarover je meer kunt lezen op de website van
ConsuWijzer.
Het beste is het echter om voordat je online een aankoop doet, goed te checken wat de voorwaarden zijn van de online verkoper. Let speciaal op de voorwaarden en kosten betreffende de levering, service en garantie en neem ook de kleine lettertjes met daarin voorwaarden en dergelijke van de verkoper door, zeker wanneer het een onbekende verkoper is of een verkoper waarbij je nog nooit gekocht hebt. Maak ook altijd een afdruk van het scherm met je koopgegevens. Ook al meldt men altijd dat je een mail met de gegevens krijgt, wanneer deze mail niet wordt verstuurd of niet aankomt, dan heb je toch de belangrijke informatie zwart op wit staan.