Voordelen van online kopen

Voordelen van online kopen Het aanbod van goederen en diensten die je online, dus via internet, kunt kopen is enorm. Voordelen van online kopen zijn dat je kunt kopen op de momenten dat het jou uitkomt en het gemak dat je er niet voor de deur uit hoeft, omdat de bestelde artikelen ook nog eens thuis worden bezorgd. Een bijkomend voordeel van online kopen is dat het meestal voordeliger is dan het kopen van een product in een winkel.

Het gemak van online kopen

Het gemak van online kopen heeft diverse facetten. Of je nu in het weekend, om 22,30 uur in de avond of snel voor de lunch nog even wat wilt bestellen ofwel kopen, het kan allemaal. Webshops zijn 7 dagen per week, 24 uur per dag geopend. Steeds meer mensen vinden het gemakkelijker om bijvoorbeeld een grote televisie vanuit de luie stoel te bestellen en thuis te laten bezorgen, dan dat ze allerhande winkels moeten bezoeken. Webwinkels bezorgen normaliter de producten ook nog eens snel en netjes thuis, en dit tegen kostprijs of zelfs gratis. Onderzoek zelf altijd voordat je je online aankoop doet, hoe hoog de verzendkosten zijn en wat de verwachte levertijd is. Het is om teleurstellingen te voorkomen dus echt aan te raden om altijd voorafgaand aan het definitieve kopen, te onderzoeken hoe de bezorging ofwel verzending precies geregeld wordt.

Is online kopen echt goedkoper?

Het online kopen van artikelen of diensten is vaak goedkoper te realiseren dan wanneer je hetzelfde product in een echte winkel koopt. De belangrijkste reden hiervoor is dat een internetwinkel veel minder kosten hoeft te maken om zijn aanbod aan te bieden en te verkopen dan een echte winkel. Een echte winkel heeft hoge kosten op het gebied van huisvesting, energielasten en personeel, kosten die een webwinkel natuurlijk in mindere mate heeft. Bij een gelijke winstmarge en gelijke inkoopkosten, kan een webwinkel dus eenzelfde product gewoon goedkoper aanbieden. Daarnaast is het heel eenvoudig om de prijzen van producten online te vergelijken.

Prijzen en specificaties van artikelen online vergelijken

Via internet kun je heel gemakkelijk en snel de prijzen van aangeboden artikelen en diensten met elkaar vergelijken. Je kunt zelf de prijzen van gelijke artikelen bij diverse webwinkels met elkaar vergelijken, maar je kunt ook gebruik maken van vergelijkingswebsites zoals Kieskeurig en Vergelijk. Deze websites bieden een groot scala aan mogelijkheden.

Informatie over artikelen

Je kunt er beschrijvingen en eigenschappen van vele producten vinden, zowel op algemeen productniveau als op het niveau van een specifiek artikel.

Prijzen vergelijken

Je kunt de prijs van een bepaald product bij verschillende verkooppunten met elkaar vergelijken, waarbij ook kosten zoals de verzendkosten worden meegenomen in de vergelijking en vaak zelfs het voorradig zijn of niet van een artikel.

Vergelijkbare producten vergelijken

Je kunt ook zoeken naar vergelijkbare producten van verschillende merken, en deze dan op het gebied van specificaties en prijzen met elkaar vergelijken.

Betalen van online aankopen

Er worden door de verschillende webshops diverse mogelijkheden om je bestelde artikelen te betalen, aangeboden. Bij sommige webwinkels moet je vooraf betalen door middel van een bankoverschrijving, met iDEAL, met PayPal of met creditcard. Andere webshops bieden naast deze mogelijkheden ook de mogelijkheid om achteraf te betalen of te kiezen voor een rembourszending (wat overigens kostenverhogend werkt). Het achteraf betalen wordt door veel consumenten gezien als de meest veilige manier om hun aankopen te doen, want je betaalt pas nadat je het bestelde artikel ook daadwerkelijk ontvangen hebt. Vanuit de verkoper gezien is het echter niet vreemd dat deze vooraf betaling wenst, want uiteraard heeft deze ook al wat negatieve ervaringen gehad met het verzenden van artikelen die niet betaald worden. Overigens kan gerust gesteld worden dat een consument zelden geconfronteerd zal worden met een malafide verkoper, mits de consument wel zelf enige veiligheidsmaatregelen in acht houdt betreffende het online kopen en betalen. Hierover kun je meer lezen in het artikel over online kopen en veiligheid. Ook de betaalprocedures zelf via internet zijn echt veilig te noemen en hierover kun je meer lezen in het artikel over veilig online betalen.

Wettelijke voorschriften kopen op afstand en online kopen

Er zijn ook wetten betreffende het online kopen, die erop gericht zijn de consument te beschermen. Sinds 2001 is de wet ‘kopen op afstand’ van kracht. Zo is het in deze wet geregeld dat je als consument het recht hebt om aankopen via internet binnen 7 dagen na ontvangst terug te sturen. De verzendkosten van het retourneren zijn dan wel voor de koper zelf. De verkopende partij is dan ook verplicht het aankoopbedrag binnen 30 dagen terug op je rekening te storten. Ook moet het artikel uiterlijk binnen 30 dagen aan een klant geleverd worden; is dit niet zo dan kan de koop onmiddellijk worden afgelast. Dit geldt uiteraard niet als er vooraf een andere leveringstermijn is afgesproken. Ook moet de leverancier van het artikel bij de aflevering ervan enkele gegevens verstrekken, zoals zijn adres en gegevens over de garantie op de aankoop.
© 2010 - 2024 Annika_schrijft, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Internetbankieren, Rabobank komt met kleine iDealInternetbankieren, Rabobank komt met kleine iDealHet kopen op het internet raakt in ons land steeds meer ingeburgerd. Internetbankieren groeit in Nederland als kool. Als…
Banken & met Visa betalen via een internet kassaBanken & met Visa betalen via een internet kassaIn Nederland is iDeal de meest gebruikte betaalmethode voor online aankopen en online betalen. Maar iDeal heeft ook zijn…
Voordelen kopen via internet: de webwinkelVoordelen kopen via internet: de webwinkelKopen via het internet heeft een grote vlucht genomen. De webwinkel en online aankopen verslaan de traditionele winkels.…
De voor- en nadelen van online shoppenDe voor- en nadelen van online shoppenHet is in deze tijd niet meer weg te denken en we doen het steeds vaker: online shoppen. De webwinkels schieten de grond…

Betrouwbaar en veilig online kopenBetrouwbaar en veilig online kopenBijna iedereen die wel eens op het internet surft, heeft ook al eens online goederen of diensten aangeschaft. Over het a…
Online geld verdienen met dropshippingOnline geld verdienen met dropshippingDropshipping, een term die tot voor kort niet erg bekend was maar met de dag meer bekendheid krijgt. Dropshipping staat…
Bronnen en referenties
Annika_schrijft (211 artikelen)
Laatste update: 16-12-2019
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.