De computer en onze samenleving: gaat dat wel goed samen?
De computer is niet meer weg te denken uit ons leven. Natuurlijk, de computer is heel handig om mee te werken. Maar voor al die mensen die niet met een computer werken: wat doen zij ermee en is dat eigenlijk wel verstandig? Kunnen sommige dingen niet beter op de ouderwetse manieren gedaan worden? De huidige generaties leren van jongs af aan al met een computer om te gaan. En kunnen zij niet beter andere dingen leren? Hieronder een aantal feiten op een rijtje.
Communicatie
Communiceren is al zo oud als de mensheid. Onze communicatie begon duizenden jaren geleden met het maken van geluiden. Later leerden wij praten en op afstand te communiceren door middel van rooksignalen en tam-tam geluiden. Weer later werden er postduiven ingezet en kwamen er koeriers te paard die op grote afstanden informatie over brachten. Die koeriers waren de basis van het huidige goede postsysteem. Uiteindelijk werd er ook een telefoon uitgevonden die ook in de loop der jaren is uitgegroeid tot een goed communicatie middel.
En toen kwam er de computer en het internet. Met dank aan het internet kunnen wij snel een email versturen, communiceren via MSN en we kunnen zelfs goedkoop bellen met dank aan het internet. Mogen wij dit een vooruitgang noemen? Zeker wel. Het is prettig dat je door middel van programma's als MSN direct kunt communiceren met mensen. Een stuk gemakkelijker dan rooksignalen is dit zeker. Een email versturen is ook reuze handig net zoals telefoneren over het internet.
Toch zijn er veel mensen die hier hun neus voor ophalen. De redenen die zij noemen zijn ook niet onredelijk: persoonlijke communicatie is veel prettiger, een brief of kaart ontvangen is veel leuker dan een email en het is allemaal veel eenvoudiger. Natuurlijk kunnen we zeggen dat een deel van deze mensen een computercursus nodig heeft. Maar zelfs na een eventuele computercursus blijft het communiceren over het internet voor een bepaalde groep niet leuk.
Door de komst van het internet wordt communiceren steeds praktischer maar wel onpersoonlijker. En dat is dan het struikelblok van deze groep mensen die niets willen weten van communicatie over internet. Gelukkig bestaan de andere manieren van communiceren ook nog steeds. Laten we hopen dat dat wel zo blijft. Het is toch ook niets als je bijna nooit meer persoonlijk contact hebt en alle communicatie over het internet verloopt. Het is ieder jaar toch weer leuk om een leuke handgeschreven kaart met je verjaardag en de kerst te ontvangen? Onderzoek wijst uit dat uiteindelijk het merendeel van de bevolking dit gelukkig blijft waarderen. Zo houden we een aantal mooie tradities in stand.
Informatie opzoeken
Met dank aan de snel werkende en handige zoekmachines heb je al een schat aan informatie zodra je maar één sleutelwoord hebt ingetypt. Ontzettend handig dus. Maar leer je zo nog wel wat als je bijvoorbeeld een werkstuk of presentatie in elkaar moet draaien? Blijft er wel wat hangen in je hoofd van al die snel gevonden informatie? Je hoeft geen boek meer door te spitten en geen lappen tekst op te slaan in je hoofd, terwijl door deze methode informatie juist langer blijft hangen. Alles kan klakkeloos overgenomen worden van het snelle internet. Kortom: is het informatie voor even of voor het leven?
Het grootste voordeel van het internet is natuurlijk de tijd. Het kost behoorlijk wat tijd om een boek door te lezen en tussendoor notities te maken omdat je anders misschien dingen vergeet. Hierna moet het werkstuk of de presentatie nog in elkaar gezet worden. Je bent er dus een aanzienlijke tijd mee bezig. En tegenwoordig is iedereen druk en hebben we allemaal weinig tijd. Het internet is dus een oplossing om snel aan de gewenste informatie te komen en tijd over te houden voor andere dingen. Het grote vraagstuk blijft nog steeds of al deze snelle informatie wel in het hoofd blijft hangen. Dit zal in sommige gevallen ook niet nodig zijn; in andere gevallen juist wel. Hopelijk is iedereen in staat voor zichzelf in te schatten wat wel en niet relevant is in de persoonlijke situatie.
Spelletjes
Vroeger was een potje ganzenbord of monopolie met het hele gezin gezellig. De hele avond werden er spelletjes gedaan en ondertussen gezellig geklets. Tegenwoordig worden de meeste spelletjes op de computer gedaan. Soms tegen één of meerdere andere personen maar vaak ook alleen tegen de computer.
Als je niemand in huis hebt die een spelletje met je wilt doen is dit natuurlijk een prima oplossing. Maar als er wel mensen in huis zijn die mee willen doen is het simpelweg gezelliger om een ouderwets bordspel of kaartspel te doen. Allemaal met een joystick in de hand zitten en geconcentreerd naar een beeldscherm starend is toch heel anders en veel minder ontspannend. En als iedereen om de beurt een rondje of een potje mag spelen is de gezelligheid er helemaal van af.
Tegenwoordig zijn er steeds meer ouderwetse bordspelletjes op de computer te spelen. En hier doet het hele gezin aan mee. Waarom niet het bordspel aanschaffen en met zijn allen om de tafel zitten? Veel gezelliger, en zo kijk je elkaar ook nog eens aan.... Zodra je met een computer speelt kijk je alleen maar naar het beeldscherm en de vraag is of dat goed is voor de onderlinge relaties en omgang.
Kinderen
In onze huidige maatschappij is het belangrijk dat kinderen van jongs af aan om leren gaan met computers. Later zullen ze hier tenslotte mee moeten werken op school en misschien zelfs wel van beroep. Dus van jongs af aan af en toe achter de computer zetten zodat ze spelenderwijs een computer leren kennen kan helemaal geen kwaad.
Waak er wel voor dat uw kind niet alleen maar achter de computer zit! Uiteindelijk is buiten spelen in de frisse lucht, de omgang met andere kinderen, een middag naar de kinderboerderij, mee naar de supermarkt en op bezoek gaan bij mensen thuis net zo belangrijk voor de toekomst van uw kind. Als uw kind alleen maar achter de computer zit leert uw kind belangrijke sociale ervaringen en gedragsregels niet. Dit is geen probleem als het kind jong is, maar later kan dit grote problemen opleveren.
Er zijn steeds meer kinderen dienaar schooltijd direct achter de computer duiken om spelletjes te spelen. Er zijn zat andere spelletjes zowel binnenshuis als buitenshuis te verzinnen die ook leuk zijn. Uw kind heeft tenslotte ook beweging nodig en dat krijgt hij of zij zeker niet achter de computer. Aan iedere ouder is het aan te raden om een tijdslimiet in te stellen waar het de computer betreft. Begin hier tijdig mee zodat uw kind van jongs af aan leert zijn of haar tijd ook aan andere dingen te besteden.
© 2009 - 2024 Zelda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderen en computersComputers zijn handig en niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Ook kinderen gaan steeds meer met computers we…
De computer, vroeger en nuDe computer is vandaag de dag onmisbaar in de dagelijkse maatschappij. Bijna iedereen heeft wel een computer. Heb je gee…
Gamen is goed voor jeVeel onderzoekers zijn het ermee eens dat games slecht voor je zijn, slecht voor je ontwikkeling en slecht voor je herse…