Chrome OS: Download gratis Google Chrome OS

Google Chrome OS is het besturingssysteem van de toekomst. Geen programma's of bestanden meer op je computer maar alles online, waardoor je er overal bij kunt. Geen langzaam opstartende pc en geen dure afhankelijkheid meer van Windows. Google Chrome OS belooft voor een paar tientjes een revolutie in 2010. Wanneer je handig bent met Linux kun je nu al de bètaversie downloaden maar ook voor het publiek is een gratis testversie van Chrome OS beschikbaar. Hoe kun je Chrome OS gratis downloaden?

Wat is Google Chrome OS?

Google Chrome OS is een besturingssysteem van Google dat in 2010 op de markt zal komen en dan de strijd aan wil gaan met Microsoft Windows. De belangrijkste filosofie is dat het gebruik van een computer grotendeels internet-based is en dat alle functies daaraan bij voorkeur verbonden zouden moeten zijn. Je hebt niet echt applicaties nodig op een vaste pc maar kunt bijvoorbeeld ook varianten op Word, Excel of Powerpoint online aanbieden. Ook nu doet Google dat al op kleinere schaal: Nu al zijn er gratis Google alternatieven voor Office beschikbaar op Internet. Chrome OS belooft dan ook dat je webbrowser voortaan je operating system zal zijn en omgekeerd. Dat de webbrowser Google Chrome zal gaan functioneren als een operating system (OS) ofwel besturingssysteem onder de naam Google Chrome OS ofwel Google Chrome Operating System.

Hierdoor wordt de mobiliteit en flexibiliteit van computergebruikers natuurlijk enorm verhoogd, want je kunt dan vanaf elke mogelijke locatie bij al je bestanden en gegevens. En dat is een enorm voordeel met de opkomst van alle laptops en mobieltjes met Internet erop. Back-ups zijn niet meer nodig en ook upgrades op je pc zijn grotendeels verleden tijd. Ook zal je computer natuurlijk veel sneller opstarten, wanneer er niet meer zoveel nutteloze programmatuur en data bestanden op te vinden is.

Aan de andere kant wordt de beveiliging van je gegevens met Chrome OS nog relevanter dan het altijd al was. En de werkzaamheid van Google Chrome OS is volledig afhankelijk van de beschikbaarheid van een werkzame Internet verbinding. Meerdere back-up servers, die 100% operationaliteit garanderen zijn dus een must om dit concept te laten slagen en het vertrouwen van de consument daarin voor de toekomst te winnen.

Google Chrome OS nu al downloaden en proberen in de open source versie?

Google heeft altijd de filosofie gehad dat open source trajecten belangrijk waren om de kwaliteit van producten en systemen te optimaliseren. Ook hier geeft Google ontwikkelaars de kans om mee te kijken in de keuken en te komen met suggesties voor verbetering van de originele ontwerpen van Chrome OS. Google verstrekt dan ook nu al informatie maar biedt ook geïnteresseerden de gelegenheid om de bètaversie te downloaden en te proberen.

Die testversie is te vinden op Chromium Org (zie bronvermelding) en is kosteloos te downloaden vanaf de site. Dit is niet echt een soft bètaversie voor leken maar een serieuze test-set up voor diegenen, die willen en kunnen meedenken over de doorontwikkeling. De systeemeisen voor Linux zijn de volgende:
  • Ubuntu (Hardy Heron 8.04 of nieuwer, Karmic 9.10 aanbevolen)
  • Een account met root-access
  • Tien gigabite aan disk-space
  • Een 64-bit systeem (32 bit is mogelijk maar kan runtime errors met zich meebrengen)
  • Een software pakket (zie hiervoor de Linux building instructies op de website zelf)
  • De source-code (ook hiervoor zijn specifieke instructies op de website opgenomen)

Google Chrome OS: download voor dummies in de testversie ofwel bètaversie

Ook voor het publiek is een testversie van Google Chrome OS beschikbaar, waarbij je niet echt het programma op je computer zet maar een soort virtuele weergave daarvan kunt uitproberen voor ongeveer een kwartier. Je kunt alle functionaliteiten echt lekker uitproberen via een zogenaamde Virtual Box.

Eerst moet je het image-bestand downloaden en daarna kun je de Virtual Box (geschikt voor Windows, Apple, Linux) downloaden. Een uitgebreide instructie vindt je op de website van Chip Download, waarvan de link hieronder in de referentielijst is opgenomen. Natuurlijk kun je niet alles op deze manier uittesten maar je krijgt wel een heel aardig idee van hoe het er allemaal uitkomt te zien. Ook via VM-ware is eenzelfde variant te downloaden.

Voor de rest van ons is het wachten tot later in 2010. Voor degenen, die echt niet kunnen wachten op Google Chrome OS, zijn er dus meerdere mogelijkheden om nu al passief of actief kennis te maken met Chrome OS.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Google's browser ChromeGoogle maakte in 2008 zijn eigen browser namelijk Google Chrome, maar waarom deden ze dat en hoe komt het dat Chrome zo…
Advertenties blokkeren in Google ChromeAdvertenties blokkeren in Google ChromeWord je ook altijd zo gek van de pop-ups bij spelletjes, advertenties op je nieuwspagina of reclame tijdens je favoriete…
Google Chrome downloaden en installeren, zo gepieptGoogle Chrome downloaden en installeren, zo gepieptGoogle Chrome is een van de browsers van Google. Surfen op het web gaat sneller met Google Chrome, maar dat is niet alle…
Hoe laat je Chrome je instellingen onthouden?Hoe laat je Chrome je instellingen onthouden?Raakt Google Chrome telkens weer je browserinstellingen kwijt? En moet je die dus telkens opnieuw instellen? En zit je o…

Philips SDC5100 het geniale laptopkussen?!Philips SDC5100 het geniale laptopkussen?!Een laptop is een superhandig ding en daarom ook door heel wat mensen gebruikt. Alleen ontdekken deze mensen al snel dat…
De computer en onze samenleving: gaat dat wel goed samen?De computer is niet meer weg te denken uit ons leven. Natuurlijk, de computer is heel handig om mee te werken. Maar voor…
Bronnen en referenties
  • Getting and Building a Chromium Based OS : www.chromium.org/chromium-os/building-chromium-os
  • Betaversie voor consumenten: http://download.chip.eu/nl/Google-Chrome-OS_6266046.html?tab=5
Reactie

Stefan Groot, 08-01-2010
Hey google

kan ik met de OS ook inlogen op mijn eigen website?
ik wil graag de OS hebben maar heb gehoord dat ik mijn website niet op kan om in te loggen.
hoe zit dat nou?
kunt u mij dat vertellen?
ziet er wel heel goed uit

waarom moet ik nu al Windows gebruiken om op mijn website in te loggen Google chrome doet het niet krijg dan rare tekens.

groetjes stefan Reactie infoteur, 08-01-2010
Beste Stefan,

Als het goed is kun je met Google Chrome OS prima toegang krijgen tot je eigen websites. Ik zou ook niet weten hoe een besturingssysteem dit zou kunnen verhinderen? Wanneer je hier inderdaad een probleem mee hebt en houdt kun je via de demo-versie van OS (die je neem ik aan hebt gedownload en geinstalleerd) Google benaderen om eventuele bugs in deze variant aan hen door te geven. Google stelt juist deze demo-versie beschikbaar om samen met de consument te kunnen werken aan een betere versie om live mee de markt op te gaan.

Veel succes!
Sterretje999

Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 17-01-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.