ExpressCard slot in laptops: waarvoor bruikbaar?

Een ExpressCard slot in uw laptop is met name interessant als u een bepaalde aansluiting mist. Denk dan bijvoorbeeld aan USB3.0, FireWire, eSATA of een Gbit LAN netwerk aansluiting. Door middel van een ExpressCard kunt u dan alsnog over deze aansluitingen beschikken. ExpressCards zijn de laatste generatie insteekkaarten voor laptops. Met deze kaarten kan een laptop worden voorzien van extra functionaliteit of aansluitingen. Insteekkaarten voor laptops zijn minder populair geworden daar moderne laptops tegenwoordig al voorzien zijn van de meest gevraagde opties als netwerkaansluiting, WiFi, en uitgang voor geluid. Daarnaast voldoen USB2.0 poorten meestal wel voor de overige aan te sluiten randapperatuur. Toch kan een ExpressCard slot in bepaalde gevallen nuttig zijn. Let wel op voordat u naar de winkel rent: niet alle laptops hebben een ExpressCard slot!

Verschillende afmetingen

Er zijn 34mm brede kaarten, de ExpressCard/34 standaard en 54mm brede kaarten, de ExpressCard/54 standaard. Alle ExpressCards zijn 5mm dik. In een 54mm slot passen ook de smallere 34mm kaarten. Andersom kan uiteraard niet. De lengte van een kaart kan verschillen, dit houdt in dat sommige kaarten dus verder uit de laptop kunnen steken dan anderen.

Hoe snel is een ExpressCard?

Een ExpressCard kan intern gebruik maken van twee verschillende interfaces: een directe verbinding over PCI Express x1 of USB2.0. In het eerste geval heeft de ExpressCard een beschikbare bandbreedte van 2,5Gbit/s. In het tweede aanzienlijk minder, 480Mbit/s, gelijk aan een normale USB2.0 aansluiting. ExpressCards die gebruik maken van de interne USB interface zijn eigenlijk prijstechnisch niet de moeite waard, daar er vaak een goedkoper alternatief is voor een normale USB poort.
Vanaf ongeveer 2010 is de backwards compatible, ExpressCard2.0 standaard, beschikbaar. Deze voorziet in 5Gbit bandbreedte. De USB3.0 aansluiting die anno 2011 langzaam beschikbaar komt in de allernieuwste laptop modellen, biedt 4,8Gbit bandbreedte en zal vermoedelijk het gebruik van ExpressCards nog verder terugdringen.

Wat kan je met een ExpressCard?

  • Gigabit LAN poort(netwerkkaart). Waarschijnlijk de meest interesante optie als uw laptop alleen een 100Mbit netwerkaansluiting heeft en u beschikt over een Gbit(1000Mbit) netwerk.Dit is zeker de moeite waard als u vaak met grote bestanden via het netwerk werkt en beschikt over een laptop die verder prima mee kan.
  • Firewire 1394 ExpressCard. Handig als u deze aansluiting nodig hebt voor bijvoorbeeld een digitale videocamera.
  • USB 3.0 ExpressCard. Met een ExpressCard voor USB3.0, heeft u de beschikking over een USB3.0 aansluiting die echter wel beperkt in snelheid is tot de 2,5Gbit/s van de ExpressCard interface. Desalnietemin een flinke verbetering als u anders alleen beschikt over een USB2.0 480Mbit en u bijvoorbeeld een externe harde schijf heeft met een USB3.0 aansluiting.
  • eSATA ExpressCard. De snelste mogelijheid om een externe harde schijf of externe SSD aan te sluiten als u laptop niet beschikt over een eSATA/USB3.0 aansluiting. Hierbij is de 2,5Gbit bandbreedte van de ExpressCard de maximaal haalbare snelheid, dit is meer dan voldoende voor een gewone externe harde schijf.

Ook mogelijk maar minder interessant, voornamelijk prijstechnisch:
  • SSD ExpressCard(solid state drive). Let op: veel van de verkochte SSD ExpressCards maken gebruik van de USB interface en zijn dan dus NIET sneller dan een normale USB stick! Het voordeel is wel dat deze kaarten helemaal of bijna helemaal in de laptop verdwijnen. Varianten die wel gebruik maken van de maximale 2,5Gbit bandbreedte zijn technisch gezien wel interessant. Helaas maakt de prijs ze weer minder aantrekkelijk, zeker vergeleken met de aanschaf van een gewone SSD.
  • WiFi
  • TV-kaart
  • Geluidskaart
  • Speciale hardware (niet interessant voor consumenten)

Koop tips

Een USB3.0 of FireWire Expresscard is al te vinden rond de 25 euro. eSata en GBit Lan Expresscards zijn zo'n 5 a 10 euro duurder. Het loont wel om even op internet te zoeken! Tussen de verschillende merken (en winkels) kan de prijs flink verschillen (met name voor de Gbit LAN kaarten). Kijk dan meteen hoever de kaart uitsteekt en naar het aantal aansluitingen. Er zijn bijvoorbeeld USB3.0 en FireWire kaartjes met 1 of 2 aansluitingen.

Handig om te weten

De voorgangers van ExpressCard, de 16-bits PC Card (of PCMCIA Card) en de latere uitbreiding tot de (32-bits) variant CardBus, zijn NIET compatible met de ExpressCard standaard. Wel zijn er adapter kaartjes beschikbaar waarmee een ExpressCard slot in een laptop nog kan worden gebruikt als CardBus slot. Meestal is het dan echter goedkoper om een nieuwe ExpressCard te kopen met dezelfde functionaliteit.
ExpressCards zijn ‘hot pluggable’, u kunt deze dus in het slot stoppen of verwijderen als de laptop aan staat zonder de hardware te beschadigen. Let op: een eSATA of USB3.0 ExpressCard uit het systeem halen met daarop bijvoorbeeld nog een in gebruik zijnde externe harde schijf is natuurlijk geen goed idee!

Conclusie

Heeft u een laptop van een paar jaar oud met een ExpressCard slot maar zonder een Gbit netwerkaansluiting, dan is een Gbit LAN ExpressCard waarschijnlijk de meest interessante optie. Als u een FireWire, USB3.0 of eSATA aansluiting mist dan kunt u hier prima in voorzien door middel van een ExpressCard.
© 2011 - 2024 Fluffy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorkom oververhitting van je laptopVoorkom oververhitting van je laptopLaptops of notebooks willen nog al eens uitvallen wegens oververhitting. Ook kun je last hebben van een luidruchtig blaz…
Welke soorten laptops zijn er op de markt?Welke soorten laptops zijn er op de markt?Het zoeken naar een laptop is voor velen een hele uitdaging. Er is een gigantisch aanbod: er zijn veel verschillende spe…
Accu van laptop of notebookAccu van laptop of notebookEen laptop of notebook is voorzien van een accu, zodat je er ook mee kunt werken zonder dat er directe stroomvoorziening…
Toshiba: het bedrijfToshiba: het bedrijfToshiba is een bedrijf dat gespecialiseerd is in elektrische apparaten en elektronica in het algemeen. Het staat wereldw…

Een laptop kan irritant veel lawaai makenEen laptop kan irritant veel lawaai makenLaptops kunnen meer geluid produceren dan je lief is. De hoeveelheid lawaai kan flink verschillen tussen de ene en de an…
SSD (Solid State Disk) wel of niet kopen?Wat is een SSD, ofwel een Solid State Disk? Hoe werkt een SSD en wat zijn de voor- en nadelen van een SSD? Is het kopen…
Fluffy (30 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Hardware
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.