Online shoppen: wereldwijd winkelen
Kopen via internet is makkelijk, maar is het ook veilig? Waar moet je op letten als je je aankopen wereldwijd gaat doen via het net? Welk betalingssyteem online is erkend? Veilig betalen op het internet, hoe doe je dat? Als je spullen koopt in Amerika, moet je dan invoerrechten betalen? En wat zijn de verzendkosten? Komt fraude vaak voor of kom je met gezond verstand een heel eind in de wereld van online shoppen? Een overzicht:
De laatste mode aanschaffen in Parijs via internet
Het klinkt voor iedere shop-liefhebber (shop-liefhebster) als muziek in de oren: met een paar klicks de laatste mode bestellen in Parijs vanuit je luie stoel. Wat zeg ik? Parijs? Dat kan natuurlijk ook New-York zijn, Tokio of Sydney! Even bij de beroemde Harrods in Londen een paar schoenen aanschaffen en de nieuwste parfums via Maimi. Via het net kan alles!
Online shoppen is vooral handig
Online shoppen is ideaal, handig, makkelijk en snel! Met een paar klicks:
- Maak je een keuze uit het enorme wereldwijde aanbod van artikelen,
- Kan je kiezen uit de meest uiteenlopende prijzen,
- Zoek je spullen uit die het liefst niet in Nederland verkrijgbaar zijn en
- Binnen een paar werkdagen worden de spullen keurig bij je thuis afgeleverd.
Fraude en miskopen op het internet
Iedereen kent wel een verhaal van iemand, waar de aankopen via het internet op een klein drama zijn uitgelopen. Of spreekt uit eigen ervaring. Vandaar ook de vraag: is shoppen via het internet wel veilig? Kan het veiliger? En waar moeten we op letten als we graag wereldwijd willen winkelen?
Online shoppen, waar moeten we op letten?
Voordat je daadwerkelijk tot een betaling overgaat op het net, moet je de volgende zaken even goed doornemen:
- Hoe ziet de site waar je je aankopen bij wil doen er uit?
- Ziet de site er overzichtelijk uit?
- Staat op de site alle informatie vermeld die je wil weten? (Bezorgkosten, retouren, accepteren ze Euro´s )
- Staat op de site een contactadres vermeld, het liefst met vermelding van een bestaand telefoonnummer?
- Heeft de site een goed werkend winkelmandjes systeem?
- Bestaan er reacties van eerdere kopers over de site waar jij nu je aankopen bij wil doen?
- Bieden ze op de site een goed online betalingssysteem aan zoals Paypal?
- Staat op de site duidelijk de "security information" en "policy" vermeld?
- Let op de site op de symbolen van grote creditcard providers.
Google voor meer informatie
Als je twijfelt over het bestaande adres of telefoonnummer van de site waar jij graag je aankopen bij wil doen, kan je even "googlen". Afhankelijk van het resultaat kan je alsnog besluiten tot het doen van een aankoop of juist beslissen om er van af te zien.
Kopen via spam?
Goederen en spullen die je aangeboden worden via spam of via junkmail: nooit doen! Koop nooit iets via spam of junkmail! Geef nooit je creditcards en/of bankrekeningnummers door aan sites die je via spam of junkmail hebt ontvangen!
Twijfel bij online shoppen
Om de een of andere reden gaat er een alarmbel bij je af, terwijl je op het punt staat iets aan te schaffen via het net. Je twijfelt. Je kan het puntje niet helemaal op de "i" zetten, maar je vraagt je af of de site wel helemaal betrouwbaar is. In het geval van twijfel: niet doen! Geef niet je creditcards en/of bankrekeningnummer door aan een site die je niet vertrouwt!
Online shoppen, goedkoop of duur?
Wereldwijd winkelen hoeft niet altijd goedkoper te zijn. Check meerdere sites of de goederen die jij zo graag wil hebben, niet ergens anders goedkoper zijn. Houdt daarbij rekening dat:
- De verzendkosten bovenop de totaalprijs komt,
- Er vanuit (bv) Amerika invoerrechten betaalt moeten worden aan de postbode of koerier.
Wereldwijd winkelen in Amerika
Kijk voordat je tot aanschaf gaat van een site in Amerika of ze misschien ook een site in Europa hebben. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten! Online aankopen doen via een site in Amerika betekend altijd invoerrechten betalen aan de postbode of koerier! Breng de kosten omlaag door te kijken of "Amerika" een site in Europa heeft!
Films kopen in Amerika: Amerikaanse codering!
Let goed op voordat je films en DVD´s gaat aanschaffen via een Amerikaanse site! De Amerikaanse codering op films en DVD´s is een andere dan de Europese codering bij films en DVD´s!
Bezorgen ze in Nederland?
Om grote teleurstellingen te voorkomen: check op de site (FAQ) waar je graag je aankopen wil doen, of ze ook bezorgen in Nederland (worldwide shipping).
Online betalen via een erkend systeem
Als het even kan, kies voor betalingssystemen die erkend zijn, zoals:
- Paypal,
- Google Checkout of
- iDeal.
Online betalen met een creditcard
Online betalen met een creditcard, waar moet je op letten? Let heel goed op als je op een site met een creditcard wil betalen of je naar een "Secure Server" wordt geleid. Dat is te herkennen aan de URL: bovenaan dit artikel staat: htpp://infonu (blabla). Bij betalingssystemen staat er achter deze "htpp:// " een extra "s" van Security, dus: htpps:// .
Geef nooit je creditcard details door in een mail
Geef nooit je creditcardsdetails door aan iemand van de site waar jij je aankopen bij wil doen via een mail! Als je van iemand van de site waar jij je aankopen bij wil doen, een mail hebt ontvangen met de vraag of je jouw creditcards details nogmaals zou willen doorsturen via de mail: nooit doen! Alleen betalen met je creditcard via een erkend systeem! Een emailtje is niet een erkend betalingssysteem!
Money orders, checks of cash
Als de verkoper van een site aandringt dat jij als koper betaalt met:
- Money orders,
- Checks of
- Cash
zijn meestal verkopers die iets te verbergen hebben. Ga niet tot de aanschaf van goederen over bij deze verkoper! Als de verkoper vervolgens beweert dat hij in zijn land geen account kan aanmaken bij een bank: iedereen met een internetverbinding kan een account aanmaken bij een bank! Trap er asjeblieft niet in!
Online shoppen: veilig betalen
Enkele tips voor iedereen die graag wereldwijd wil winkelen via het internet: betaal veilig!
- Voordat je iets aanschaft op een site, check of ze geld teruggeven en wat hun regels exact zijn bij het retourneren van goederen!
- Zoek op de pagina van de site waar je afrekent naar een gesloten hangslot of naar een ongebroken sleutel. Dubbelklik op deze symbolen van veiligheid om zeker te weten dat het beveiligingscertificaat eiegndom is van de site waar jij je aankopen bij wil doen. Check heel goed of de datum niet is verlopen!
- Laat je nooit verleiden door e-mails waarin je verzocht wordt om je gegevens en creditcarddetails door te geven. E-mails zijn GEEN erkende betalingssytemen! Grote bedrijven en grote sites zullen NOOIT aan hun klanten via een mail vragen naar persoonlijke gegevens en/of creditcarddetails!
- Controleer je bankafschriften nauwkeurig. Heb je met een creditcard op een site betaalt en de afrekening klopt niet, meld dit dan onmiddelijk aan je creditcardmaatschappij! Veel creditcards hebben een verzekering tegen internetfraude en kunnen je tegemoet komen met de kosten!
- Let heel goed op kleine bedragen die zijn afgeschreven op je bankafschriften: fraudeurs met gestolen creditcardsgegevens doen vaak kleine aankopen. Zie je iets verdachts? Onmiddelijk je creditcardmaatschappij waarschuwen!