Een nieuwe digitale encyclopedie

Nu onze maatschappij meer en meer gedigitaliseerd wordt, heeft de particulier geen nood meer om dure encyclopedieën te kopen. Met één click met de muisknop ontvouwt zich de hele wereld voor je. Met de World Digital Library wordt nu alle mogelijke informatie met betrekking tot het culturele werelderfgoed voor de geïnteresseerde bezoeker beschikbaar gesteld.

Bekende encyclopedieën

Iedereen kent intussen Wikipedia (1) die je in verschillende talen kan raadplegen, maar je kunt ook nog naar andere encyclopedieën in alle mogelijke talen op het internet surfen. Voor het Nederlandse taalgebied vinden we bijvoorbeeld Encarta (2) (die evenwel eind oktober van dit jaar zal sluiten) of Winkler Prince (3), maar ook meer specifieke encyclopedieën zoals encyclo (voor begrippen en definities)(4), de encyclopedie van de antropologie (5) of een muziekencyclopedie (6).

De World Digital Library

Nu werd er in Parijs een nieuw adres aan de lange lijst van internationale encyclopedieën toegevoegd: de World Digital Library is een project van het Amerikaanse Library of Congress en stelt in samenwerking met de Unesco en bibliotheken en archieven uit 32 landen informatie over het culturele werelderfgoed ter beschikking. Uitermate geschikt voor leraars en wetenschappers maar ook voor de geïnteresseerde leek. Zo kan je manuscripten, kaarten, zeldzame boeken, partituren, beeld- en geluidsopnames, films, foto’s, architectuurtekeningen en ander specifiek cultureel materiaal bekijken.

Organisaties of bibliotheken uit België nemen vooralsnog niet deel terwijl er toch wel één Nederlandse organisatie is terug te vinden, namelijk het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkskunde (7).

Bijzondere partners zijn bijvoorbeeld de nationale bibliotheken van Irak, Oeganda, China, Egypte (Alexandrië) en Servië. Grote bedrijven als Google en Apple sponsorden het project.

Zoeken

Bezoekers kunnen zoeken op plaats, tijd, onderwerp, type en partnerinstelling (de instellingen die participeren in het project). Interessant zijn de interactieve geografische clusters, een tijdbalk, geavanceerde beeldweergave en andere interpretatieve mogelijkheden. Bepaalde onderwerpen worden geïllustreerd door een video (‘curator video’).

Zo kan je er bijvoorbeeld oude Chinese manuscripten of de films van de gebroeders Lumière bekijken, naar een Schotse versie van ‘Amazing Grace’ luisteren, de partituur van Bizets ‘Carmen’ bestuderen of de onafhankelijksverklaring van de Verenigde Staten lezen.

Momenteel is de bibliotheek te raadplegen in zeven talen: Engels, Frans, Spaans, Portugees, Russisch, Chinees en Arabisch, maar vele andere talen vind je terug in de boeken, manuscripten, kaarten, foto’s en dergelijke meer.

Europeana

In 2009 ging op initiatief van de Europese Commisssie een gelijkaardig Europees project (Europeana (8) van start (met zoekmogelijkheid in 26 talen), maar door de toevloed aan bezoekers de eerste dagen werd de site snel niet meer bereikbaar.

Bij een kleine steekproef op beide bibliotheken bleek alvast dat de World Digital Library duidelijk nog in de beginfase zit met een beperkte hoeveelheid aan items terwijl in de Europese variant op het eerste gezicht meer mogelijkheden zijn. Zo kreeg ik bij de World Digital Library geen resultaat op de zoekterm ‘Beethoven’ terwijl er een heleboel informatie vrijkwam op Europeana. Te volgen en uit te testen dus…

  1. http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina
  2. http://nl.encarta.msn.com
  3. http://encyclopedie.staging.info.nl/home.asp
  4. http://www.encyclo.nl
  5. http://www2.fmg.uva.nl/encyclopedie_antropologie
  6. http://www.popinstituut.nl/Encyclopedia/Default.aspx
  7. http://www.kitlv.nl
  8. http://www.europeana.eu/portal
© 2009 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waddenzee Werelderfgoed in Fotopedia en Heritage AppWaddenzee Werelderfgoed in Fotopedia en Heritage AppHet Werelderfgoed Waddenzee had foto's in Fotopedia Heritage. Fotopedia en UNESCO bundelden een verzameling foto’s in ee…
Immaterieel werelderfgoed - Friese taal en cultuurImmaterieel werelderfgoed - Friese taal en cultuurImmaterieel erfgoed zijn gebruiken en traditionele feesten die onderdeel uitmaken van het leven van bepaalde groepen men…
Wiki, meer dan encyclopedie alleenWiki, meer dan encyclopedie alleenNet als in de zakenwereld vind je ook op internet een aantal bekende merken: Google, eBay of Amazon. Daartoe hoort ook W…
Molenaar als immaterieel erfgoedMolenaar als immaterieel erfgoedHet ambacht van molenaar is uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Het is in 2013 opgenomen op de Nationale Inventaris van…

Forum: functies en gebruikForum: functies en gebruikOp een digitaal forum kunnen mensen met verschillende mening met elkaar in discussie gaan. Het woord forum is gebruikt v…
Online Sudoku en Kakuro spelenOnline Sudoku en Kakuro spelenSinds de zomer van 2005 is het een grote rage: denkspelletjes als Sudoku en Kakuro. De winkels lagen er vol mee, de kran…
Vosje (460 artikelen)
Laatste update: 01-05-2012
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.