Een nieuwe digitale encyclopedie
Nu onze maatschappij meer en meer gedigitaliseerd wordt, heeft de particulier geen nood meer om dure encyclopedieën te kopen. Met één click met de muisknop ontvouwt zich de hele wereld voor je. Met de World Digital Library wordt nu alle mogelijke informatie met betrekking tot het culturele werelderfgoed voor de geïnteresseerde bezoeker beschikbaar gesteld.
Bekende encyclopedieën
Iedereen kent intussen
Wikipedia (1) die je in verschillende talen kan raadplegen, maar je kunt ook nog naar andere encyclopedieën in alle mogelijke talen op het internet surfen. Voor het Nederlandse taalgebied vinden we bijvoorbeeld Encarta (2) (die evenwel eind oktober van dit jaar zal sluiten) of Winkler Prince (3), maar ook meer specifieke encyclopedieën zoals encyclo (voor begrippen en definities)(4), de encyclopedie van de antropologie (5) of een muziekencyclopedie (6).
De World Digital Library
Nu werd er in Parijs een nieuw adres aan de lange lijst van internationale
encyclopedieën toegevoegd: de
World Digital Library is een project van het Amerikaanse Library of Congress en stelt in samenwerking met de Unesco en bibliotheken en archieven uit 32 landen informatie over het
culturele werelderfgoed ter beschikking. Uitermate geschikt voor leraars en wetenschappers maar ook voor de geïnteresseerde leek. Zo kan je manuscripten, kaarten, zeldzame boeken, partituren, beeld- en geluidsopnames, films, foto’s, architectuurtekeningen en ander specifiek cultureel materiaal bekijken.
Organisaties of
bibliotheken uit België nemen vooralsnog niet deel terwijl er toch wel één Nederlandse organisatie is terug te vinden, namelijk het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkskunde (7).
Bijzondere partners zijn bijvoorbeeld de nationale bibliotheken van Irak, Oeganda, China, Egypte (Alexandrië) en Servië. Grote bedrijven als Google en Apple sponsorden het project.
Zoeken
Bezoekers kunnen zoeken op plaats, tijd, onderwerp, type en partnerinstelling (de instellingen die participeren in het project). Interessant zijn de interactieve geografische clusters, een tijdbalk, geavanceerde beeldweergave en andere interpretatieve mogelijkheden. Bepaalde onderwerpen worden geïllustreerd door een video (‘curator video’).
Zo kan je er bijvoorbeeld oude Chinese manuscripten of de films van de gebroeders Lumière bekijken, naar een Schotse versie van ‘Amazing Grace’ luisteren, de partituur van Bizets ‘Carmen’ bestuderen of de onafhankelijksverklaring van de Verenigde Staten lezen.
Momenteel is de bibliotheek te raadplegen in zeven talen: Engels, Frans, Spaans, Portugees, Russisch, Chinees en Arabisch, maar vele andere talen vind je terug in de boeken, manuscripten, kaarten, foto’s en dergelijke meer.
Europeana
In 2009 ging op initiatief van de Europese Commisssie een gelijkaardig Europees project (Europeana (8) van start (met zoekmogelijkheid in 26 talen), maar door de toevloed aan bezoekers de eerste dagen werd de site snel niet meer bereikbaar.
Bij een kleine steekproef op beide bibliotheken bleek alvast dat de World Digital Library duidelijk nog in de beginfase zit met een beperkte hoeveelheid aan items terwijl in de Europese variant op het eerste gezicht meer mogelijkheden zijn. Zo kreeg ik bij de World Digital Library geen resultaat op de zoekterm ‘Beethoven’ terwijl er een heleboel informatie vrijkwam op Europeana. Te volgen en uit te testen dus…
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina
- http://nl.encarta.msn.com
- http://encyclopedie.staging.info.nl/home.asp
- http://www.encyclo.nl
- http://www2.fmg.uva.nl/encyclopedie_antropologie
- http://www.popinstituut.nl/Encyclopedia/Default.aspx
- http://www.kitlv.nl
- http://www.europeana.eu/portal