Gratis spelletjes / retro-games op het internet / Digger

Gratis spelletjes / retro-games op het internet / Digger Gratis speletjes en retro-gaming op internet - Retro-gaming is het spelen van oude(re) computerspellen en videogames. De speler maakt daarbij gebruik van de klassieke computers zoals de 'Commodore 64 homecomputer' waar wereldwijd 30 miljoen stuks van zijn verkocht of de minder bekende 'Amiga 500' en oude videogame-consoles. Ook zijn emulatoren verkrijgbaar om de oude spellen op moderne computers te kunnen spelen, doch doordat de PC wordt aangedreven door besturingssysteem Windows, werkt het trager. Gelukkig zijn ook veel - zo niet alle - spelletjes uit de oude doos op software-niveau aangepast, zodat ze gespeeld kunnen worden op moderne computers. Veel van deze spelletjes kunnen gratis gedownload worden van het internet. Ik bespreek hier een door mij samengestelde top 3 van oude computerspellen en videogames.

Inhoud


Digger

Goud en diamanten

De onbetwistbare nummer 1 is voor mij Digger, ook wel Digdug genoemd die u hier kunt downloaden. Digger is in 1983 ontwikkeld door Windmill Software en het kon aangeschaft worden op floppy disk voor de IBM PC. Ik maakte halverwege de jaren '80 op de IBM computer van mijn broer voor de eerste keer kennis met het spel en ik was er meteen aan verslingerd. In het spel bestuurt de speler een goudgravertje - Digger genaamd - die alle goudklompen in de mijn moet opgraven wil hij doorgaan naar de volgende level. Iedere level bestaat uit een mijn met gangen en Digger kan nieuwe gangen graven om het goud te bemachtigen.

Ondertussen wordt hij achterna gezeten door zogenaamde Nobbins, die zich alleen kunnen verplaatsen door bestaande gangenstelsels en zelf geen nieuwe gangen kunnen graven. Na verloop van tijd kan een Nobbin transformeren in een Hobbin, die wel zelf gangen kan graven en linea recta de achtervolging inzet om Digger een kopje kleiner te maken. Digger kan zijn tegenstanders uitschakelen door onder een goudklomp door te graven, waardoor deze naar beneden valt en op een van zijn achtervolgers valt. Timing is hierbij van essentieel belang.

Als het goud van grotere hoogt naar beneden valt, dan worden het diamanten die extra punten opleveren indien ze worden opgehaald door Digger. Soms krijgt de speler een bonus aangeboden in de vorm van een kers. De kers staat bij de ingang waar de Nobbins uitkomen; uitkijken dus! Bij 'consumptie' van de kers, krijgt de speler een bepaalde tijd waarbij Digger de tegestanders kan uitschakelen door er tegenaan te lopen. Ook kan Digger een kogeltje of steentje afschieten door op functietoets 1 (F1) te drukken. Het duurt een tijdje voordat Digger weer in staat is te vuren. Als Digger een open 'oogje' heeft, dan is hij geladen. Iedere level wordt - vanzelfsprekend - moeilijker, doordat er meer gangen zijn waardoor Nobbins zich kunnen verplaatsen.

Nadeel van het spel is dat nadat de speler drie levens heeft verspeeld, hij weer bij level 1 moet beginnen. Pluspunt is dat het spel met twee spelers gespeeld kan worden.

Hoe speel je het spel?

Het doel van het spel Digger is om alle diamanten op het speelveld te verzamelen terwijl je vijanden ontwijkt en tunnels graaft. Hoewel er geen specifiek "einde" is voor het spel, kun je proberen om alle levels te voltooien of een zo hoog mogelijke score te behalen. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het spelen van Digger:

Verzamel diamanten
Het belangrijkste doel is om zoveel mogelijk diamanten te verzamelen. Diamanten verschijnen meestal wanneer je blokken graaft of vijanden vernietigt. Zorg ervoor dat je ze oppakt voordat ze verdwijnen.

Graaf slimme tunnels
Je kunt tunnels graven door blokken onder je te verwijderen. Plan je graafwerk zorgvuldig, zodat je vijanden kunt ontwijken en efficiënt bij de diamanten kunt komen. Houd altijd een ontsnappingsroute open.

Kijk uit voor vijanden
Er zijn verschillende vijanden in het spel die je proberen te vangen. De meest voorkomende zijn de hobblins. Vermijd contact met vijanden en gebruik je graafvaardigheden om ze te vernietigen door blokken op hen te laten vallen.

Gebruik power-ups
Er zijn power-ups verspreid over het speelveld die je kunnen helpen. Sommige power-ups maken je tijdelijk onoverwinnelijk tegen vijanden, terwijl andere je graafvaardigheden verbeteren. Probeer deze power-ups te verzamelen om je overlevingskansen te vergroten.

Let op de tijd
In sommige levels is er een tijdslimiet om de druk erin te houden. Wees snel maar voorzichtig bij het graven en verzamelen van diamanten. Vergeet niet dat je altijd kunt wachten tot de tijd afloopt om door te gaan naar het volgende level.

Verken strategisch
Elk level heeft zijn eigen unieke indeling van blokken en vijanden. Verken het speelveld zorgvuldig voordat je begint met graven. Probeer te bepalen waar de diamanten zich bevinden en plan je route prudent en met tactisch inzicht!.

Oefening baart kunst
Digger vereist enige oefening en behendigheid om het goed te spelen. Blijf spelen en leer de patronen van vijanden en de beste graafstrategieën kennen. Met de tijd zul je beter worden en hogere scores behalen.

Bron: Clker Free Vector Images, PixabayBron: Clker Free Vector Images, Pixabay

Space Invaders

Space Invaders is in 1978 ontwikkeld en geprogrammeerd door Toshihiro Nishikado voor Taito, Japan, en het is een van de beste klassieke spellen die direct na de release al enorm populair was. In 1980 kwam het spel in handen van Atari. In het originele spel bedient de speler een ruimtemachine die alleen verticaal kan bewegen en omhoog schiet, waar allerlei ruimtewezens in rijen langzaamaan naar beneden komen zakken. De speler moet voorkomen dat ze hem bereiken, anders verspeelt hij zijn leven. Af en toe vallen er ook voorwerpen (projectielen) naar beneden die de speler kunnen treffen. Gelukkig kan hij zich verschuilen achter een aantal blokken, ofschoon deze ook weggeschoten kunnen worden en hij nergens meer dekking kan zoeken.

Er worden nog regelmatig op veilingsite Ebay, Space Invaders videokasten te koop aangeboden (zie foto). Voor de liefhebber is het natuurlijk fantastisch zo'n kast in huis te hebben. Een echt collectersitem, maar goedkoop zijn ze niet. Een gemiddelde kast heeft vaak een beginbod van circa 300,-.

Het spel was aanvankelijk zo populair in speelhallen in Japan, dat er een tekort aan muntgeld (de Japanse Yen) ontstond. Er werden in allerijl munten bijgeslagen. Ook werden er verscheidenen incidenten van crimineel gedrag onder de jeugd gemeld, die koste wat het kost geld wilden bemachtigen om het spel te kunnen spelen. Een meisje was betrapt op het stelen van een paar duizend euro van haar ouders en een groep jeugdigen overviel een groenteboer zodat ze weer geld hadden om het spel te spelen. Vandaar nummer 2 in mijn lijst: het spel is zeker verslavend.

Nadeel van het klassieke spel is dat de 'tank' of ruimtevaartuig die de speler bedient, alleen heen en weer kan bewegen. Voordeel is het hoge tempo van het spel. De speler kan geen moment stilzitten. Een echte shooter! Download het spel hier.

Bron: Screenshot Pac ManBron: Screenshot Pac Man

Pac Man

De nummer 3 op de lijst is Pac Man, ofschoon ik twijfelde met het spel Donkey Kong (een grote aap die een meisje gevangen houdt, die de speler moet redden van een wisse dood- zie foto rechtsonder). In 1979 kwam het spel voor de eerste keer in Japan uit. Het werd in Amerika al vrij snel een hit en het is tot op de dag van vandaag populair. De naam van het spel was oorspronkelijk Puck Man. In Japan reageerde het publiek niet meteen enthousiast. Het spel kreeg zijn huidige naam toen het in Amerika werd uitgebracht, alwaar het vele harten wist te winnen.
Bron: Screenshot Donkey Kong Bron: Screenshot Donkey Kong
Het doel van het spel is om Pac Man door de gangen van het doolhof te leiden. Het kan niet zoals Digger gangen graven, het moet zich door de voorgegeven gangen verplaatsen. In de gangen moeten alle voorwerpen zijn opgegeten voordat de speler door mag naar het volgende niveau. Het klinkt gemakkelijker dan gedaan, want Pac Man wordt achtervolgd door spoken. Als een spookje Pac Man raakt, is hij dood en verspeelt hij een leven. Gelukkig voor Pac Man liggen er her en der ook energiegevende objecten die kan Pac Man in staat stellen de spookjes uit te schakelen door ze eenvoudigweg aan te raken. Vergelijk Digger die na het eten van een kers, zijn vijanden kan elimineren. Het spel kent nog veel meer mogelijkheden. Speel het en weet het! Klik hier voor het spel.

Voordeel van het spel is het hoge tempo, het is sneller dan Space Invaders, waardoor het spannend is en de speler in een roes terecht komt. Nadeel is weer dat de speler terug naar het eerste level moet, als hij zijn levens heeft verspeeld.
© 2009 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gratis Playstation (PS3) games downloaden en spelen op de PCGratis Playstation (PS3) games downloaden en spelen op de PCHet kan allemaal. Gratis Playstation, waaronder PS3 games, op de PC downloaden en spelen. Met een Playstation emulator k…
Mi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesMi2 spelcomputer: Prijs, downloaden games en specificatiesDe Mi2 is een leuke, nieuwe en voordelige spelcomputer, die de strijd aangaat met populaire handheld spelconsoles als de…
Gratis oude Nintendo Games downloaden en spelen op de PCGratis oude Nintendo Games downloaden en spelen op de PCGratis Nintendo games op je PC spelen? Het is heel goed mogelijk om gratis Super Nintendo (SNES), Nintendo (NES), Ninten…
Gratis Nintendo DS & 3DS games downloaden en spelen op PCGratis Nintendo DS & 3DS games downloaden en spelen op PCEen handleiding voor gratis Nintendo DS en 3DS games downloaden en spelen op de PC. Het wordt geprobeerd mogelijk te mak…

DatabasemanagementsystemenEen database of gegevensbank is een verzameling van gegevens. Een goede manier om een database te organiseren is het rel…
Rationele databasesRationele databasesEen database of gegevensbank is een verzameling van gegevens. Hiervan wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt bij de leerling…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cuncon, Pixabay (bewerkt)
  • Futrega. Digger. https://www.futrega.org/digger/ (ingezien op 20-5-2023)
  • http://www.digger.org/index.html
  • http://www.klov.com/game_detail.php?game_id=9662
  • http://www.80smusiclyrics.com/games/Pacman.htm
  • http://www.download-free-games.com/freeware_games/pacman.htm
  • Afbeelding bron 1: Clker Free Vector Images, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Screenshot Pac Man
  • Afbeelding bron 3: Screenshot Donkey Kong
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 20-05-2023
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.