Kopen en verkopen via Marktplaats

Alles wat je zoekt of kwijt wilt slechts een klik bij je vandaan. Marktplaats is niet voor niets de meestgebruikte koop- en verkoopsite. Geen moeilijke toestanden met veilingen, je hoeft niet te registreren als je dat niet wilt en vaak ontdek je leuke spulletjes voor nog leukere prijzen. En als je tijd genoeg hebt, kun je er bijna je werk van maken. Maar dan moet je oog hebben voor de handel. De meeste gebruikers van Marktplaats zijn mensen zoals jij en ik: je hebt nog goede spullen die je niet meer nodig hebt, of je zoekt iets tegen een aantrekkelijke prijs. En dat is tevens de kracht van deze site, want nagenoeg elke particuliere advertentie staat voor goede en eerlijke handel. Natuurlijk zijn er overal profiteurs en oplichters, maar als je een paar zaken in acht neemt kun je zeker zijn van de betrouwbaarheid van degene waar je zaken mee doet:

Kopen

Let op de foto´s

Hoe professioneler de foto oogt, hoe meer kans er is dat er iemand achter zit die ook professioneel verkoopt. Dit betekent vaak hogere prijzen omdat diegene zelf inkoopt alvorens weer te verkopen en in een enkel geval worden producten mooier voorgesteld dan ze zijn. Advertenties met foto´s die in huiselijke sfeer zijn gemaakt zijn meestal de beste deal.

Telefoonnummer

Als er een telefoonnummer bij een advertentie staat is de adverteerder dus bereikbaar en daarom ook vaak betrouwbaar. Gaat het om grote bedragen, heb dan altijd vooraf telefonisch contact. Door een kort gesprekje krijg je direct al een indruk van de verkoper.

Betaling

Contant bij aflevering is de veiligste manier, ook omdat je dan het gekochte artikel goed kunt bekijken voordat je betaalt. Maar wanneer je afspreekt dat de verkoper het opstuurt zul je vooraf moeten betalen. Vraag voordat je betaalt het telefoonnummer en adres van de verkoper en geef je eigen gegevens om te laten zien dat ook jij betrouwbaar bent. Bij twijfels kun je via sites als www.wieowie.nl of www.zoeknummerinfo.nl controleren of de verkoper werkelijk degene is voor wie hij zich uitgeeft. Hoe goed een verkoper ook het gekochte artikel inpakt, er is altijd een kans dat het beschadigd raakt tijdens het transport. Besef dit goed en wees bereid dit risico te nemen. Woont een verkoper minder dan 75 kilometer bij je vandaan, dan loont het zich om het artikel zelf op te halen als je over een auto beschikt en het een artikel betreft dat schade van transport kan ondervinden.

Garantie

Op deze manier kopen heeft enige risico´s, garantie wordt bijna nooit gegeven. Kijk dus goed of het artikel inderdaad is wat jij er van verwacht. Blijkt dat je iets hebt gekocht dat kapot is, meldt dit dan bij Marktplaats. Je kunt de verkoper er op aan spreken, maar de kans dat het iets oplevert is zeer klein. Dat is het risico dat je neemt als je voordelig spullen wilt kopen.

Verkopen

Je advertentie

Wat hierboven is geschreven over kopen gaat ook op als je wilt verkopen. Maak goede duidelijke foto´s, stel je te verkopen zaken niet mooier voor dan ze zijn, wees eerlijk, dit voorkomt gezeur achteraf en verhoogt je betrouwbaarheid als verkoper. Geef zoveel en zo volledig mogelijke informatie. Als je 10 keer per dag dezelfde vragen moet beantwoorden, is je advertentie niet duidelijk.

Bereikbaarheid

Zorg dat je goed bereikbaar bent met een normaal emailadres, beantwoord je emails het liefst binnen 12 uur en probeer zo volledig mogelijk de vragen te beantwoorden

Prijsstelling

Wees redelijk met wat je vraagt, door wat rond te kijken kun je zien wat anderen voor vergelijkbare producten vragen en wat men er voor over heeft. En staat een artikel veelvuldig op Marktplaats, dan is het aanbod groter dan de vraag en dat is slecht voor je prijs. Heb je iets unieks, dan kun je meer vragen. Mensen zijn altijd uit op koopjes, je zult geen nieuwprijs kunnen verwachten. Wil je rijk worden, dan moet je toch echt een andere manier zoeken of iets unieks kunnen aanbieden (in het laatste geval is Ebay wellicht een betere optie).

Betaling en levering

Als je een overeenkomst met een koper hebt, houd je aan je afspraken. Bij vooruitbetaling bevestig je als de betaling is ontvangen en wanneer je gaat verzenden. Als je via TNT verzendt, geef de ontvanger dan de barcode van het pakket zodat hij op www.tracktrace.nl kan zien waar het pakket zich bevindt en wanneer hij het kan verwachten. Wanneer het verkochte artikel wordt opgehaald, maak dan geen afspraken over latere betalingen, contant bij aflevering en anders niet.

Een verkopers account aanmaken

Een account aanmaken op Marktplaats is makkelijk, je registreert je en kunt direct beginnen. Voor verkopen heb je deze account nodig, voor kopen niet. Registreerde gebruikers zijn betrouwbaarder dan niet geregistreerde. Door op "alle advertenties van deze adverteerder" te klikken kun je ook snel inschatten of het een professionele verkoper betreft of niet. Zie Marktplaats als de vervanging van de ouderwetse advertentie, het is een middel om contact te leggen, geen webshop.
© 2008 - 2024 Maryonee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marktplaats: voor extra inkomsten of besparen op uitgavenMarktplaats is de bekendste advertenties website in Nederland. Iedereen kan er artikelen te koop aanbieden, te koop vrag…
Kopen en verkopen op MarktplaatsKopen en verkopen op MarktplaatsOp Marktplaats.nl vinden kopers en verkopers elkaar al sinds 1999. Waar de één zijn spullen kwijt wil, heeft een ander z…
Veel geld verdienen met MarktplaatsIedereen de spullen over heeft, kan ze verkopen op het internet. Spullen die vroeger op de zolder terecht kwamen, en uit…
Spullen verkopen op Marktplaats zonder te investerenSpullen verkopen op Marktplaats zonder te investerenVeel Nederlanders verdienen geld door spullen op het internet te verkopen. U kunt niet zomaar spullen gaan opkopen en di…

Linux voor gewone thuisgebruikersEr wordt veel zin en onzin geschreven over Linux, het gratis besturingssysteem. In dit artikel wil ik niet uitwijden ove…
Zylom: online spelletjes spelenZylom: online spelletjes spelenZylom is een Nederlandse website waar je online spelletjes kunt spelen en (meestal tegen betaling) downloaden.
Maryonee (5 artikelen)
Laatste update: 28-08-2009
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.