Gewelddadige games. Geweld tegen meisjes en vrouwen

Gewelddadige games. Geweld tegen meisjes en vrouwen Games zijn populair, maar games hebben ook nadelen. Games kunnen nog zo populair zijn maar het wordt nooit een goede zaak als er geweld tegen kinderen of meisjes of dieren (bijvoorbeeld) gepromoot wordt. Het spel Bully werd in verschillende landen verboden omdat de game zich eigenlijk richt op het aanleren van het zo vals mogelijk pesten van medeleerlingen. Weer andere games bevatten zoveel geweld tegen meisjes dat je je afvraagt wat dat nou eigenlijk voor waarde toevoegt aan een game.

Functioneel geweld in games

Geweld in games kan functioneel zijn, zoals in shooters of in oorlogsspellen, of in games waarin je de held moet uithangen om criminaliteit te bestrijden. Als het geweld niet functioneel is maar het om pure wreedheden gaat, gaat bij menigeen een alarmbelletje rinkelen. De spellen van GTA (Grand Theft Auto) staan er bijvoorbeeld om bekend dat de (altijd mannelijke) karakters in de game, excessief veel geweld tegen vrouwen en meisjes gebruiken. Het gaat om extreem fysiek geweld, wat gepresenteerd wordt als de normaalste zaak van de wereld en ook om extreem verbaal geweld waarbij meisjes continu 'teef' of 'slet' genoemd worden. Ook hebben meisjes in deze game maar een type rol, en dat is seksuele handelingen aanbieden en verrichtten bij mannen. De karakters die je als speler in Grand Theft Auto spelen kunt, hebben altijd een mannelijke rol. Je kunt in dit game dus zelf geen vrouw of meisje spelen. In die zin loopt GTA nog steeds enorm achter.

De minderwaardige rol van meisjes in games

Geweld tegen meisjes en vrouwen in Grant Theft Auto is stereotiep, en in de game nodig om punten te krijgen. Spelers worden dus (onder andere) beloond in de game om anderen als afval te behandelen. Er is veel kritiek op dit aspect van de game. Ondanks dat is er nog nooit veel aan het concept veranderd. Het game is daardoor in de loop der jaren wel steeds verder afgevlakt want het is bij elke nieuwe uitgave meer van hetzelfde. Het is optioneel om geweld te gebruiken maar nog steeds noodzakelijk om punten of geld te verdienen. Geweld wordt dus beloond. Er zijn inmiddels veel meer games op de markt die dit te simpele concept overstijgen.

Fantasie uitleven

Mensen die het allemaal wel best vinden dat er geweld gebruikt wordt tegen een bepaalde groep, bijvoorbeeld meisjes of kinderen, gebruiken meestal als argument dat het geweld alleen maar gebruikt wordt om je fantasie uit te leven. Als je ervan uitgaat dat games mede tot doel hebben om fantasieën te beleven, is het best wel een trieste voorstelling van zaken zijn als je geweld fantasieën moet uitleven in games. Is het dan werkelijk de fantasie van elke jongen om 'een psychopaat te zijn'? Of is dit de voorkeur van de makers van de game?

Optioneel geweld

De spelers hebben geen keus en spelen gewoon wat de makers voor ze bedacht hebben. In de game zit een optie om geen geweld te gebruiken, maar de meesten spelers zullen het geweld zeker gebruiken als het geweld wordt beloond met extra punten of in-game geld, dus als gamer heb je eigenlijk weinig keus om het uit te proberen. Dit is een stukje maatschappelijke opvoeding waar de meeste ouders vaak geen kijk op hebben. Misschien dat GTA toch nog eens de creativiteit uit de kast haalt om spelers te belonen met positieve acties.

Ouders die gamen

Gewelddadige games zijn om meerdere reden niet geschikt voor kinderen jonger dan 18 jaar. Maar zelfs als je je kind games laat spelen als het al 18 jaar of ouder is, dan nog is het belangrijk dat je als ouders weet wat er in dit soort games gebeurt en dat je met je kind bespreekt wat psychopathie is (een mens zonder geweten die andere mensen (of dieren) als gebruiksvoorwerpen behandelt en niet als wezens met gevoelens) en dat je kind ervan doordrongen moet zijn dat jij het geweld tegen vrouwen en meisjes of anderszins, in dit soort games, negatief en smakeloos vindt. Als je je rol als opvoeder serieus neemt hoort dit erbij. Je kunt de game meespelen of meekijken, zodat je weet waar het over gaat.

Geweld en seks in games

Een behoorlijk aantal games zijn gewelddadig, en/of bevatten seks en in menige game worden meisjes als voorwerpen gebruikt die na (seksueel) gebruik worden vermoord of in elkaar geslagen door mannen. De personen die deze games spelen, spelen dus psychopaten, en de psychopathische daden worden in de game beloond met punten of andere beloningen in de game. Als men er van uitgaat dat games nou juist fantasieën verbeelden die we in het echt niet ongestraft kunnen uitvoeren, dan hebben de makers van deze games blijkbaar de overtuiging dat elke jongen een machtige psychopaat zou willen zijn. Dit zegt waarschijnlijk meer over de makers van de games dan over de spelers, die hebben immers geen keus. Veel ouders zijn zich echter niet eens bewust wat er zich in games afspeelt en waar hun kinderen mee geconfronteerd worden. Een overzicht van games waarin het voorkomt dat spelers in-game beloningen beloningen ontvangen om meisjes onder andere seksueel te gebruiken en ze daarna in elkaar te slaan, te wurgen of dood te steken of te executeren, zijn bijvoorbeeld:
 • Grand Theft Auto (alle series van GTA)
 • Max Payne
 • Deus Ex
 • Dishonered
 • Red Dead Redemtion
 • Hitman
 • Mafia
 • Assassins Creed
 • Binary Domain
 • The Witcher
 • Saints Row
 • The Godfather
 • Farcry
 • Fallout
 • Thief
 • Shellshock
 • Justcause
 • The Saboteur
 • Sleeping Dogs
 • Darkness
 • Metro

Racistische stereotypen

In de game Far Cry 3 komen nogal wat voorbeelden van racistische stereotypen voor. Nu zitten films en games wel vaker vol met stenotypen maar het is toch zinvol om met kinderen te praten over dit soort rollen in games. In Resident Evil 5 en Hyrute Warriors komen zwarte karakters voor waarbij negatief gedrag gekoppeld wordt aan een donkere huidskleur.

FeministFrequency

Als je wilt zien om welk soort geweld het gaat kan je het filmpje Tropes Versus Women bekijken. Dit is echt de moeite waard als je op de hoogte wilt zijn van het geweld in bovengenoemde games en waarom dit schadelijk is voor jonge kinderen, maar feitelijk lijkt het schadelijk schadelijk voor iedereen, met name voor het zelfbeeld van meisjes en andeer groepen mensen. De beelden kunnen heftig zijn en komen uit games die gespeeld mogen worden vanaf 18 jaar en ouder. Het probleem is dat het vaak voorkomt dat jongere kinderen deze games toch spelen. Je bent daar als ouder echter wel verantwoordelijk voor. Je vindt informatie over de rol van vrouwen en meisjes in videogames op YouTube op het kanaal van: FeministsFrequency

Lees verder

© 2008 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Computergames en kinderenComputergames en kinderenSinds de jaren 80 zijn ze niet meer uit de samenleving weg te denken, computergames. Het begon allemaal heel eenvoudig,…
Zijn gewelddagige games slecht voor kinderen?mijn kijk opZijn gewelddagige games slecht voor kinderen?Gamemakers zien niet graag bevestigd dat er een relatie is tussen geweld in games en geweld in het echte leven. Er is ve…
Gamen voor volwassenenGamen voor volwassenenOver kinderen en het spelen van games valt genoeg informatie te vinden. Waarom kinderen spelen, leeftijdsindicaties en w…

Cashback, korting op je internetaankopenCashback, korting op je internetaankopenWebshoppen is hot in Nederland, nu is er ook de mogelijkheid korting te sparen over je internetaankopen
Ebooks (internetboeken)Ebooks (internetboeken)Een steeds groter wordend fenomeen op internet is het ebook. Boeken worden online gratis of tegen betaling aangeboden in…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
 • http://www.pcgamespecial.nl/?itemid=1248
 • http://tweakers.net/nieuws/40674/gewelddadige-spellen-hebben-invloed-op-gedrag.html
 • http://www.bebo.com/Profile.jsp?MemberId=4830405456
 • http://www.crimelibrary.com/notorious_murders/young/bulger/8.html
 • http://james-patrick-bulger.gonetoosoon.co.uk/
 • Het parool,
 • Interviews met mevrouw X en mevrouw Y
 • Televisie Docu Second Life
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 14-04-2017
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.