Wat doet een screensaver?

Wat doet een screensaver? Een screensaver komt voor in alle soorten en maten. Van leuk rondzwemmende visjes, een compilatie van je laatste vakantie of een simpele bewegende tekst. Aangeraden wordt om altijd een screensaver geïnstalleerd te hebben voor de momenten waarop je je computer gedurende langere tijd niet gebruikt. Maar waarom dan?

Wat is een screensaver?

Een screensaver is een instelling op je computer die ervoor zorgt dat je computer na een bepaalde tijd geen externe input meer gekregen te hebben een programma met bewegend beeld start. Je kan zelf instellen óf je een screensaver wilt, en na hoeveel tijd onaangeraakt te zijn je wilt dat je computer de screensaver opstart.

Wat is het nut van een screensaver?

Voor de verbeterde technieken van monitoren was een screensaver bedoeld om inbranden van het beeldscherm te voorkomen. Voordat bijna iedereen overstapte op de platte LCDschermen hadden bijna alle computers een CRTscherm. CRT staat voor Cathode Ray Tubes. Deze schermen hadden beeldbuizen die erg gevoelig waren voor inbranden. Wanneer de beeldschermen namelijk lang niet gebruikt werden, en er dus een lange tijd hetzelfde beeld op het scherm zichtbaar was, konden zij inbranden. Wanneer een beeldscherm inbrandt raken de luminoforen op de plaats van het stilstaande beeld vermoeid, dit resulteert in een permanente zweem van dit stilstaande beeld. Er is niet echt een middel beschikbaar om inbranden weer ongedaan te maken.

Ondanks dat men tegenwoordig bijna geen risico meer loopt op inbranden blijven screensavers populair. Niet alleen hebben zij een esthetische waarde - wie wil er nu geen stromende waterval in zijn pauze op zijn beeldscherm? - maar zij vervullen ook een beveilingsfunctie. Je kunt namelijk instellen dat er een wachtwoord gevraagd wordt wanneer je de computer uit de screensaver stand wilt halen. Dit voorkomt dat nieuwsgierige neuzen geen toegang tot jouw computer hebben wanneer je een bakje koffie aan het halen bent.

Instellen van een screensaver

  1. Open je configuratiescherm
  2. Klik op de map 'beeldscherm'
  3. Er wordt een scherm geopend met een aantal tabbladen. Klik op het tabblad waar 'schermbeveiliging' op staat
  4. U kunt nu kiezen uit een (gedownloade) screensaver uit de lijst
  5. U kunt ook instellen hoelang het duurt voordat de screensaver aangaat
  6. Klik wanneer alle instellingen goed zijn op "ok"

Wanneer je wilt dat je computer om een wachtwoord vraagt wanneer je weer achter je computer bezig gaat vink dan het hokje voor "Met wachtwoord beveiligen" aan.

Er is ook speciale screensaver software waarmee je een persoonlijke en unieke screensaver kunt maken.

Alternatief voor de screensaver

Om energie te besparen kan je er ook voor kiezen om je computer op standby te laten gaan wanneer je hem een bepaalde tijd niet gebruikt. De computer zal dan echter wel weer even 'wakker wordt tijd' nodig hebben wanneer je hem weer wilt gaan gebruiken.
© 2008 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heb je nog wel een screensaver nodig?Heb je nog wel een screensaver nodig?Veel mensen hebben nog een screensaver of andere schermbeveiliging. Vroeger gebruikte je deze meer dan nu, lijkt het. Wa…
ICE-contacten instellen op je telefoon voor noodgevallenICE-contacten instellen op je telefoon voor noodgevallenWat als u terechtkomt in een noodsituatie en u bent buiten bewustzijn? Hulpdiensten willen contact opnemen met uw famili…
Energie besparen - computerEnergie besparen - computerJe computer verbruikt meer stroom als verwacht. Met slechts een paar stappen kan je dit al een stuk terugbrengen, wat je…
Een GameverslavingGameverslaving is een nieuwe soort van verslaving, omdat er pas sinds kort de mogelijkheden bestaan om extreem veel te g…
Melod (654 artikelen)
Laatste update: 13-07-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.