Een Gameverslaving

Gameverslaving is een nieuwe soort van verslaving, omdat er pas sinds kort de mogelijkheden bestaan om extreem veel te gamen. Het klik vaak als een uit de hand gelopen hobby, maar dat is het zeker niet. Het kan grote gevolgen hebben en dat beseffen de meeste mensen zich nog niet.

Verslaving

Bij een gameverslaving denken mensen vaak dat dit minder gevaarlijk is dan een andere verslaving zoals een gokverslaving of drugsverslaving. Bij een studie naar gameverslaving is echter gebleken dat een gameverslaafde heel erg veel lijkt op een persoon met een andere verslaving.


Enorme Aanbod

Een van de redenen waardoor er zo veel gameverslaving voorkomt is het feit dat er zo veel aanbod is. Het is heel gewoon om veel tijd aan het gamen te besteden, maar bij sommigen loopt dit uit de hand. Bijna in ieder huishouden is tegenwoordig een spelcomputer te vinden en in de meeste is daarnaast ook nog een gewone computer aanwezig waar ook mee gegamed kan worden.


Misverstand over leeftijd

Er bestaat een misverstand over de leeftijd die gameverslaafden hebben. Veel mensen hebben het idee dat het bij gameverslaafden gaat om jongeren die de hele dag achter de computer hangen. Gameverslaving kan echter ook bij jonge kinderen en volwassenen voorkomen.

Kenmerken / Symptomen

Hieronder staan een aantal kenmerken die een gameverslaafde kan vertonen.

Het verwaarlozen

Omdat een gameverslaving vaak gecombineerd gaat met veel tijd besteden aan het spelen van games, zal er minder tijd overblijven voor andere dingen. Zo zie je vaak dat sociale contacten buiten de game-wereld verwaarloosd worden. Hierbij kun je denken aan vrienden en familie, maar ook werk en school. Het komt ook veel voor dat iemand die verslaaft is aan games minder tijd besteed aan het verzorgen van zijn lichaam. Ze eten minder en wassen zich minder.

Drugs

Het niet kunnen stoppen met gamen kan heel erg vermoeiend zijn. Hierdoor zijn gameverslaafden extra gevoelig voor stimulerende drugs. Deze drugs worden veel gebruikt om de prestaties te verhogen. Ook zal een gameverslaafde snel veel energiedrank, sigaretten en koffie gebruiken.

Eigen wereld

Een gameverslaafde zal zo diep in het spel zitten dat deze game-wereld belangrijker wordt dan de echte wereld. Hierdoor kan de persoon op een aparte manier gaan denken. Het kan ook lijden tot ernstige gezondheidsproblemen omdat de persoon te weinig tijd neemt voor de verzorging van zichzelf.

Ontkenning

Ondanks dat het een verslaving is kan een gameverslaafde gemakkelijk een korte periode stoppen. Dit kan lijden tot het ontkennen van verslaafd zijn. Het belangrijkste argument zal dan zijn dat de gameverslaafde denkt te kunnen stoppen als hij dat wil. Dit zal hem een korte tijd misschien lukken, maar op lange termijn vaak niet. Daarvoor moeten de meeste verslaafden in behandeling.


Behandeling van Gameverslaving

Er zijn in Nederland een aantal mogelijkheden om een gameverslaving te behandelen. Je kunt zelf kiezen hoe je het laat behandelen, maar zorg er tenminste voor dat de gameverslaafden met de volgende personen in contact komt:
  • Andere (ex-)gameverslaafden. Deze kunnen de ervaringen delen en via groepstherapie veel voor mekaar betekenen
  • Specialisten op het gebied van (Game)verslaving. Denk hierbij aan psychologen en dergelijke die zich gespecialiseerd hebben in verslavingen. Hier zal de gameverslaafde de beste hulp krijgen.
© 2008 - 2024 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Internetverslaving: oorzaken, symtpomen & behandelingInternetverslaving is een nieuwe verslaving, die steeds vaker voorkomt. Internetverslaving kan verschillende vormen aann…
Wat is een gameverslaving?Wat is een gameverslaving?Een onderschatte verslaving is een gameverslaving. Spellen op de spelcomputers en op personal computers kunnen een te gr…
GameverslavingenGameverslavingenEr komen steeds meer signalen vanuit het werkveld die aangeven dat gameverslaving een opkomend probleem is. Echter wordt…
Het gevaar van een gamesverslavingVerslavingen zij nooit goed en dat geldt ook voor een gameverslaving. Dit betekent dat je niet meer kunt stoppen met het…

Wat doet een screensaver?Wat doet een screensaver?Een screensaver komt voor in alle soorten en maten. Van leuk rondzwemmende visjes, een compilatie van je laatste vakanti…
Nintendo's MarioNintendo's MarioMario is een van de bekendste figuren binnen de Game-wereld. Mario is zelfs de mascotte van het merk Nintendo, maar hoe…
Dribbel (56 artikelen)
Gepubliceerd: 07-05-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.