Nintendo's Mario

Nintendo's Mario Mario is een van de bekendste figuren binnen de Game-wereld. Mario is zelfs de mascotte van het merk Nintendo, maar hoe komt het dat deze Italiaanse loodgieter zo populair is geworden?

Het ontstaan van Mario

Mario is ontworpen door gamedesigner Shigeru Miyamoto en was als eerste te zien in 1981 in het spel Donkey Kong. Toen heette hij nog geen Mario, maar Jumpman. Na het grote succes van dit spel en verdere successen van Mario werd Mario de Mascotte van Nintendo. Mario is verschenen in meer dan 200 games. Hieronder staan de belangrijkste genoemd.

De ontwikkeling van Mario

Nadat Mario als Jumpman zijn debuut maakte in het spel Donkey Kong is Mario erg veranderd. Het spel waar hij het eerste te zien was, was een arcade spel. De weergave van deze arcadespellen is een stuk slechter dan we nu tot onze beschikking hebben. Mario was daarom in het begin eigenlijk alleen een poppetje met een rood overal, een rode pet en een grote snor. Naarmate de technologie het toe liet ontwikkelde Mario zich. Ondertussen is Mario een 3d-figuur dat haast niet meer te herkennen is als je het vergelijkt met het origineel. Hij heeft natuurlijk nog wel een rood overal, een rode pet en een grote snor.

Mario in de hoofdrol

Twee jaar na zijn debuut in Donkey Kong kreeg Mario zijn eigen spel. Dit spel was Super Mario Bros. Hierna volgende nog vele spellen waarin Mario een belangrijke rol had. Hieronder een lijst van de belangrijkste spellen.

Lijst van belangrijke Mariospellen

 • Super Mario Bros
 • Super Mario All-Stars
 • Super Mario World
 • Super Mario Land
 • Mario Kart
 • Mario Party
 • Mario Golf
 • Mario Tennis
 • Paper Mario
 • Mario & Luigi
 • Mario Smash Football
 • Super Mario Galaxy

Op vele van deze spellen zijn weer uitbreidingen gemaakt. Zo zijn er bijvoorbeeld tien verschillende versies van Mario Party (Mario Party 2, Mario Party DS, enz)

Omschrijving Mario

Mario is een loodgieter die leeft in het zogenaamde Mushroom Kingdom. Hij is 1,55 meter groot en heeft een broertje genaamd Luigi. Luigi komt in veel van de spellen voor en is altijd iets groter dan zijn oudere broer. Ook Luigi is een loodgieter en beide broertjes hebben Italiaanse trekjes.

De stem van Mario

Charles Martinet spreekt voor Nintendo de stem in van Mario. Dit doet hij ook voor andere personage van Nintendo, zoals Luigi (de broer van Mario) , Wario (aartsrivaal van Mario) en nog vele anderen.


De naam van Mario

Mario heeft zijn naam te danken aan de eerste directeur van Nintendo in Amerika. Deze heette Mario Segali. Er waren veel gelijkenissen tussen het poppetje uit de videogame en de directeur dat ze hem ook Mario hebben genoemd. De achternaam van Mario is ook Mario. Hij heet dus Mario Mario. Samen met zijn broertje Luigi heten ze ook de Mario Bros.


Mario op de TV

Naast het voorkomen in videogames komt Mario ook voor in sommige video’s. Vaak wordt dan gekozen voor een tekenfilm, maar soms wordt Mario ook gespeeld door acteur, zoals in “The Super Mario Bros. Super Show” gebeurde.
© 2008 - 2024 Dribbel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van Mario BrosDe geschiedenis van Mario BrosLees hier alles over de boeiende geschiedenis van Super Mario Bros. Hier vind je alles over de eerste games en de ontwik…
Wat is Nintendo Amiibo?Wat is Nintendo Amiibo?Na het grote succes van de gameuitgever Activision met de Skylandersfranchise was het natuurlijk een kwestie van tijd vo…
Mario Kart 64: ultieme klassieker voor Nintendo 64 of WiiMario Kart 64: ultieme klassieker voor Nintendo 64 of WiiMario Kart 64 geldt nog altijd als één van de meest populaire spellen die Nintendo ooit op de markt heeft gebracht. Het…
Nintendo Classic Mini: NES en SNESNintendo Classic Mini: NES en SNESIn 2016 startte Nintendo haar Classic Mini-serie: kleine varianten van homeconsoles die ze eerder uitbrachten, met tient…

Een GameverslavingGameverslaving is een nieuwe soort van verslaving, omdat er pas sinds kort de mogelijkheden bestaan om extreem veel te g…
Travian: Overzicht Gallische, Germaanse en Romeinse troepenTravian is een online game, waar je kunt kiezen uit de Romeinen, de Germanen en de Galliërs. Een uitvoerige beschrijving…
Dribbel (56 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2008
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.