InfoNu.nl > Pc en Internet > Diversen > Wat is een gameverslaving?

Wat is een gameverslaving?

Wat is een gameverslaving? Een onderschatte verslaving is een gameverslaving. Spellen op de spelcomputers en op personal computers kunnen een te grote invloed hebben op het leven van voornamelijk jongeren. De computerspellen van tegenwoordig zijn zeer realistisch gemaakt en goed doorgedacht. Door veel tijd te investeren in deze spellen kunnen bepaalde doelen worden bereikt. De moderne spellen zijn hierdoor verslavend. Een onschuldig spelletje op de computer of bijvoorbeeld op de Xbox en Playstation kan uitlopen op een verslaving. Ongeveer éénvijfde van de jongeren heeft aanleg om een verslaving te ontwikkelen.

Hoeveel mensen zijn er verslaafd aan gamen?

Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 12.000 jongeren verslaafd. Het gaat hierbij om het online gamen. Met name in de leeftijd van 12 tot 17 jaar hebben de jongeren moeite om het gamen los te laten. Door het online gamen tegen anderen, wordt het meer dan gewoon een spelletje. Ze willen zichzelf namelijk van hun beste kant laten zien en status opbouwen.

Online gamen geeft grotere kans op verslaving

Iemand die online games speelt, heeft een grotere kans om verslaafd te raken. Dit blijkt uit onderzoek van Tony van Rooij. Hij heeft onderzoek gedaan naar leefwijzen, verslavingen en gerelateerde maatschappelijke ontwikkelingen. Uit het onderzoek blijkt dat 3 procent van de online gamers verslaafd is.

Door de ontwikkeling van de technologie zullen de spellen nog geavanceerder worden, en zal de kans op verslaving groter worden. Gamers die een druk sociaal leven hebben, hebben een kleinere kans om een game verslaving te ontwikkelen.

Wat kunnen ouders doen om een gameverslaving te voorkomen?

De verslaafde jongeren spellen vele uren per dag games, maar voornamelijk slechts één game. Ze slapen te weinig en kunnen het spelletje niet loslaten. De ouders kunnen een verslaving niet voorkomen, maar door duidelijke regels op te stellen, kan de kans op verslaving verkleind worden. Dit kan bijvoorbeeld door tijden af te spreken wanneer er wel en niet gespeeld mag worden. Daarnaast moet ook worden toegezien op de naleving. In het geval er al een verslaving is ontwikkeld, zal hij of zij proberen om toch te gaan gamen.

Hoe uit een gameverslaving zich?

De jongeren zijn in hun hoofd altijd bezig met de game, zelfs in het geval ze andere bezigheden hebben. Dit zal ten koste gaan van de prestaties op school, hun humeur en ze zullen te weinig slaap krijgen. Ze gaan zichzelf en hun omgeving verwaarlozen, want alles moet wijken voor de game. Ze nemen geen tijd meer voor andere zaken en zullen zelfs de hygiëne en hun gezondheid links laten liggen.

Wat te doen tegen een gameverslaving?

Vaak wordt deze vorm van verslaving onderschat. Er wordt te licht over gedacht, en het idee bestaat dat het geen echte verslaving is. Deze verslavingsvorm heeft bij afkickklinieken inmiddels wel de status gekregen van een verslaving. Belangrijk is om de verslaving niet te onderschatten en de verslaafde niet aan zijn lot over te laten.

De verslaafde ziet het probleem waarschijnlijk zelf niet, en zal hierdoor ook geen serieuze pogingen ondernemen om de verslaving tegen te gaan. Een verslaving tegen gaan is uitsluitend mogelijk als de verslaafde hier zich volledig voor wil inzetten.
© 2011 - 2019 Juul, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Een GameverslavingGameverslaving is een nieuwe soort van verslaving, omdat er pas sinds kort de mogelijkheden bestaan om extreem veel te g…
GameverslavingenGameverslavingenEr komen steeds meer signalen vanuit het werkveld die aangeven dat gameverslaving een opkomend probleem is. Echter wordt…
Het gevaar van een gamesverslavingVerslavingen zij nooit goed en dat geldt ook voor een gameverslaving. Dit betekent dat je niet meer kunt stoppen met het…
Internetverslaving: oorzaken, symtpomen & behandelingInternetverslaving is een nieuwe verslaving, die steeds vaker voorkomt. Internetverslaving kan verschillende vormen aann…
Wat doet gamen met je?Wat doet gamen met je?Gamen is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Veel jongens maar ook sommige meisjes gamen. Maar veel mensen verwa…

Reageer op het artikel "Wat is een gameverslaving?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Juul
Gepubliceerd: 12-05-2011
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!