App "Be My Eyes": Help een blinde en speel hun ogen

App "Be My Eyes": Help een blinde en speel hun ogen Dankzij veel hulp(middelen), aanpassingen en begeleidingsvormen is een blinde of slechtziende persoon perfect in staat om een zelfstandig leven te leiden. Hulp vragen blijft echter soms onontbeerlijk. Zo wil iemand met een visuele handicap bijvoorbeeld weten hoe lang de melk nog houdbaar is, wat er op het computerscherm staat, wat de inhoud is van een bepaald potje enzovoort. Dankzij de app "Be My Eyes" zijn mensen met een visuele handicap in staat om op afstand hulp te vragen aan ziende vrijwilligers. Dit verloopt via een live videoverbinding waarbij de app automatisch helpers aan hulpzoekenden koppelt. De app is dan ook van bijzonder grote waarde voor blinden en slechtzienden.

Voordelen van app 'Be My Eyes'

Oorspronkelijk is de app Be My Eyes van Deense makelij, maar ondertussen is de app al in vele andere talen beschikbaar. De app is op 15 januari 2015 in het Nederlands verschenen, dankzij Daniël Huughe van Appwijzer die de vertaling verzorgd heeft en tevens ambassadeur is van Be My Eyes. Een ander groot voordeel van de app is dat ziende mensen helpen en geen computer met software dit probeert te doen. Dit geeft namelijk vaak foute resultaten. Je hoeft bovendien niemand te kennen, want de app stuurt zelf je hulpverzoek door naar tien ziende vrijwilligers en de eerste persoon die opneemt, mag zijn hulp aanbieden. Deze vrijwillige helpers hebben zich spontaan opgegeven omdat ze met plezier willen helpen, ook 's avonds laat of 's nachts bijvoorbeeld. Vrijwilligers voelen zich hiermee goed omdat ze iemand helpen en bovendien meer leren over mensen met een visuele handicap. Blinden en slechtzienden zijn ook blij, want zij krijgen de gevraagde hulp. De app houdt verder rekening met de taal die iemand spreekt. Een blinde of slechtziende persoon die Nederlands spreekt, krijgt hulp van iemand Nederlandstalig indien deze helper beschikbaar is. Extra talen toevoegen is net als de werking van de app zelf bijzonder eenvoudig. Dit impliceert dat als iemand Nederlandstalig niet kan helpen, je bijvoorbeeld automatisch hulp aangeboden krijgt van een Engelstalige vrijwilliger. Voorts is de app-code open source; deze vind je op GitHub. Na het vragen van hulp bestaat er ook een optie om misbruik te melden, zodat het systeem in staat is gebruikers te bannen.

Instellingen

Be My Eyes draait op iOS- en Android-systemen:
  • iOS: https://apps.apple.com/us/app/be-my-eyes-helping-blind-see/id905177575
  • Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bemyeyes.bemyeyes

Na het downloaden van de app Be My Eyes moet je eerst een profiel aanmaken in de app. Dit kan zowel via Facebook als via een e-mailadres. De app vraagt vervolgens éénmalig bij het opstarten of je ziend of blind bent. Ziende personen zijn automatisch helper. Heb je dit per ongeluk fout gedaan, log dan uit en stel het opnieuw in. Via de knop "Instellingen" helemaal onderaan log je uit. Je kunt een profielnaam kiezen die de app toont wanneer je hulp vraagt of krijgt; niemand krijgt elkaars volledige naam en e-mailadres te zien. De taal is in principe standaard ingesteld op het Nederlands, maar de taal later aanpassen of talen toevoegen vormt geen enkel probleem.

Praktisch

Een blinde persoon legt indien mogelijk iets op een neutrale plaats wanneer hij hulp vraagt. Dit voorkomt dat de ziende persoon een kijkje krijgt in de privé-omgeving van de visueel gehandicapte persoon. De blinde of slechtziende persoon moet soms wel een halve minuut wachten op hulp. De app stuurt namelijk een verzoek naar de server en deze verzendt op zijn beurt een hulpsignaal uit naar tien vrijwilligers die vanzelfsprekend tijd nodig hebben om de oproep te beantwoorden. De app gebruikt vervolgens de camera van de achterzijde van je smartphone, waardoor helpers je gezicht ook niet hoeven te zien. Alle informatie is na te vragen, maar de persoon met visuele handicap dient er uiteraard wel op te letten dat hij geen persoonsgevoelige informatie zoals bankgegevens, paswoorden, rekeningnummers en andere persoonlijke gegevens doorgeeft.

Helpers nodig

Om het succes van de Be My Eyes-app te garanderen, zijn voldoende helpers vereist. Je kunt zelf helpen en mensen motiveren om helper te worden. De helper krijgt een idee over de leefwereld van blinden en slechtzienden en helpt waar en wanneer hij kan. Dit is belangrijk zodat alle blinden en slechtzienden op ieder moment van de dag hulp kunnen krijgen. Helpers dienen enkel de Be My Eyes-app te installeren op hun smartphone en kunnen dan al aan de slag.

Des te meer helpers er zijn, des te groter de kans dat iemand blind of slechtziend hulp krijgt wanneer dit nodig is.

Voorts zien helpers in de app hun niveau en het aantal punten, zodat ze zien hoeveel hulp ze reeds geboden hebben. Ze zijn een ware expert als ze veel blinden en slechtzienden hebben geholpen. Ze krijgen daarnaast ook een waardering van de blinde of slechtziende persoon, zodat minder ervaren gebruikers bijvoorbeeld aan ervaren helpers gekoppeld worden en vice versa.


Een blinde of slechtziende persoon helpen is nog nooit zo eenvoudig geweest. Dankzij de app Be My Eyes leen je kortstondig je ogen uit.


Extra voordelen van Be My Eyes

Naast de hierboven genoemde voordelen heeft Be My Eyes nog enkele extra voordelen:
  • De app is wereldwijd beschikbaar en ondersteunt veel verschillende talen, waardoor hulp wereldwijd toegankelijk is.
  • De gebruiksvriendelijke interface maakt het eenvoudig om hulp te vragen en te ontvangen.
  • De app heeft geen kosten voor gebruikers, zowel helpers als hulpbehoevenden kunnen de app gratis gebruiken.

Privacy en veiligheid

Privacy en veiligheid zijn belangrijke aandachtspunten bij het gebruik van Be My Eyes:
  • De app zorgt ervoor dat persoonlijke gegevens van de gebruikers beschermd worden en niet openbaar toegankelijk zijn.
  • Er zijn strikte richtlijnen en maatregelen om misbruik te voorkomen, en gebruikers kunnen misbruik melden via de app.
  • De communicatie tussen de hulpvrager en helper is veilig en privé, wat de vertrouwelijkheid van de hulpvraag waarborgt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Witte stok: Herkenningsstok, taststok, steunstokWitte stok: Herkenningsstok, taststok, steunstokEen (zwaar) slechtziende of blinde persoon maakt gebruik van een witte stok, ook wel blindenstok genoemd, om zich veilig…
Omgangstips met blinden en slechtziendenOmgangstips met blinden en slechtziendenHet omgaan met iemand die blind of slechtziend is, kan voor mensen zonder visuele beperking soms een uitdaging lijken. T…
Skiën voor blinden en slechtziendenSkiën voor blinden en slechtziendenVeel mensen die blind of slechtziend zijn, vinden veel plezier en uitdaging in sport. Skiën is een van de mogelijkheden…
Blind of slechtziend: Informatie over visuele handicapBlind of slechtziend: Informatie over visuele handicapIedereen heeft wel eens een slechtziende of blinde persoon ontmoet. Door de vergrijzing van de samenleving neemt het aan…

Brailleleesregel voor (zwaar) slechtzienden en blindenBrailleleesregel voor (zwaar) slechtzienden en blindenEen blinde of (zwaar) slechtziende persoon maakt gebruik van zijn oren (spraak) en/of zijn vingers (braille) om teksten…
Hoe word je een bekende YouTuber?Hoe word je een bekende YouTuber?De bekendste YouTuber van Nederland is waarschijnlijk wel Enzo Knol en door zijn grote succes kan hij leven van de filmp…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JESHOOTS, Pixabay
  • Appwijzer, 13 januari 2015
  • http://www.appwijzer.be/app/Be_My_Eyes_special.html
  • http://www.bright.nl/be-my-eyes-app-leen-je-ogen-uit-aan-blinden?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+bright_mobile+%28B+R+I+G+H+T+-+mobile%29
  • http://www.onemorething.nl/2015/01/be-my-eyes-help-blinde-iphone-gebruikers-via-een-videoverbinding/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-09-2024
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.