Vloggen is het maken van een video-blog
Als je het woord vloggen noemt weet bijna iedereen wat het betekent. Het is ontzettend populair en wordt anno 2020 door veel mensen gedaan. Mensen filmen van alles en nog wat en vertellen daar veel bij. Vervolgens zetten ze hun filmpjes online op bijvoorbeeld YouTube of Vimeo. Vloggen moet men niet verwarren met bloggen, het is namelijk een variant hierop. Bij bloggen is sprake van veel tekst, bij vloggen is juist sprake van videobeelden.
Inhoud
Geschiedenis vloggen
Vloggen bestaat al vrij lang. Het is allemaal in Amerika begonnen en later overgewaaid naar onder andere Nederland. De termen vloggen (Nederlands) en vlogging (Engels) worden beide genoemd. Rond het jaar 2000 werd er in New York met vlogs geëxperimenteerd. Pas in de herfst van 2004 werd er in The New York Times voor het eerst een artikel over vloggen gepubliceerd en vanaf dat moment werd er overal steeds meer gevlogd.
Wat is vloggen precies
Bij vloggen filmt iemand iets wat hij of zij belangrijk vindt om het vervolgens met de hele wereld te delen. Eigenlijk is een vlog dus een digitaal dagboek dat met videobeelden wordt ondersteund. Vlog is trouwens een afkorting van video weblog.
Waarover vloggen
Veel mensen vertellen over wat hun dagelijks bezighoudt. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een vlog van maken. Stel je bent buiten met je hond aan het wandelen en er gebeurt onderweg iets grappigs. Of je wilt aan de rest van de wereld laten zien welke kunstjes je hond kan of wat voor nieuws je hem hebt geleerd. Je pakt je camera en begint met filmen. Tijdens het filmen vertel je aan je “kijkers” wat er precies gebeurt. Zo is Enzo Knol in 2013 ook begonnen en anno 2020 is hij nog steeds een bekende vlogger/Youtuber.
Waar worden vlogs nog meer voor gebruikt
Vlogs worden trouwens ook steeds meer gebruikt om een bedrijf te promoten. Verder zijn vlogs erg geschikt om bijvoorbeeld adviezen of tips en trucs over iets te geven.
- kledingadviezen
- beoordelen van make-up
- hoe je make-up het beste kunt opbrengen
- showen van stunts
- koken
- praten over games
- laten zien hoe je iets kunt maken. Op het internet zijn immers heel veel filmpjes over bijvoorbeeld knutselen te vinden.
Is vloggen voor iedereen geschikt
Iedereen kan vloggen, maar als je het vervelend of moeilijk vindt om voor een camera te spreken, kun je beter goed nadenken of dit wel iets voor jou is. Het kan namelijk in je nadeel werken als je erg onzeker overkomt. Een vlog moet ook niet te lang zijn, want dan raken de mensen hun interesse kwijt en kijken ze niet verder naar je. Maar als je niet zo goed bent in schrijven of weinig tijd hebt, maar graag iets wilt laten zien, dan is vloggen juist weer ideaal. En voor de mensen die niet van lezen houden – en daardoor jouw blog niet tot zich zouden nemen – is jouw vlog juist weer ideaal. Via de site Freevlog krijg je gratis instructies hoe je videoblogs kunt opzetten.
Geld verdienen
De een verdient bakken met geld met het maken van zijn vlogs, terwijl een ander bijna niets verdiend. Wil jij ook veel geld met je filmpjes verdienen, dan moet je ervoor zorgen dat er veel naar je filmpjes wordt gekeken. Het is daarvoor belangrijk dat je filmpjes origineel zijn en natuurlijk erg opvallen in het enorme aanbod. En je moet natuurlijk ook een beetje geluk hebben en ervoor zorgen dat je veel abonnees op je Youtube-kanaal krijgt/hebt.
Welke camera is geschikt
Het maakt eigenlijk niet uit met welke camera je een vlog opneemt. Het is maar net waarnaar je voorkeur uitgaat. Sommige mensen vloggen gewoon met hun smartphone, terwijl anderen juist weer met een kleine compacte camera vloggen. Wel is het handig om een kleine en lichte camera te gebruiken en dat je camera de mogelijkheid heeft om in Full HD of Ultra HD (K4-kwaliteit) op te nemen. Daarmee krijg je namelijk haarscherpe beelden.
Bewerkingsprogramma's
Nadat je een leuk item hebt gefilmd, ben je er natuurlijk nog niet. Je kunt de film op je computer bewerken met speciale programma's en dan op het internet plaatsen. Ook zijn er apps voor videobewerking voor een smartphone en tablet. Deze zijn te downloaden in de Appstore/Google Playstore.
De verschillende bewerkingsprogramma's voor op je computer die je kunt gebruiken voor je vlogs zijn onder andere:
- Sony Vegas
- Magix Video de luxe
- Pinnacle studio
Nederlandse vloggers
Nederland kent heel wat vloggers. De één is bekender dan de ander. Er zijn een aantal vrouwelijke vloggers die in hun vlog alles over fashion, lifestyle of make-up of laten zien. Daarnaast worden er ook vlogs over eten gemaakt. En sommige vrouwelijke vlogger, maken een vlog over van alles en nog wat. Maar het zijn natuurlijk niet alleen maar vrouwen die vloggen. Nikki de Jager met NikkieTutorials en Enzo Knol met Knolpower zijn anno 2020 bekende vloggers, maar er zijn natuurlijk ook nog andere vloggers die best wel bekend zijn:
- Mascha met Vloggloss
- Vera met VeraCamilla
- Monica Geuze (zij vlogt over van alles en nog wat)
- Elise Boers met Tiger Elize
- Rutger Vink met Furtjuh
- Giel de Winter, Thomas van der Vlugt en Stefan Jurriens met Stuk TV
- Jordi van den Bussche met Kwebbelkop
Tips voor het vloggen
Als je graag wilt vloggen is het heel belangrijk dat je het gedrag van iemand anders niet overneemt. Je kunt je natuurlijk wel door die andere persoon laten inspireren, maar blijf jezelf! En zorg voor goede kwalitatieve vlogs. Een vlog waarvan het beeld slecht is, zal niet snel worden bekeken.
Lees verder