Het downloadverbod in Nederland
Vanaf 10 april 2014 geldt er een downloadverbod in Nederland. Dit is aan Nederland opgelegd door het Europese Hof van Justitie. Dit betekent dat men niet meer mag downloaden van illegale bronnen. Hiervoor gelde er een thuiskopieheffing die het illegaal downloaden financieel moet compenseren met auteursrecht houders. Dit wordt als onvoldoende gezien door het Europese Hof van Justitie.
Uitleg van het verbod
Jarenlang heeft Nederland het illegaal downloaden van auteursrechtelijk materiaal zoals, films, muziek, series, boeken, etc. gedoogd. Dit werd gedeeltelijk opgevangen door de thuiskopieheffing die werd geheven over de verkoopprijs van computers, lege cd's en dvd's, externe harde schijven, tablet, smartphone, etc. Eigenlijk alles wat het illegaal downloaden van auteursrechtelijk materiaal mogelijk maakt. Deze heffing is een compensatie voor de "schade" die het downloaden aanricht aan de muziekkanten, filmmakers en schrijvers, oftewel de houders van het auteursrecht.
Illegale bronnen
Met illegale bronnen bedoelt men bronnen die geen geld betalen voor het gebruik van auteursrechtelijk materiaal. Een aantal voorbeelden van het downloaden van illegale bronnen zijn:
- Torrents
- Nieuwsgroepen
- Clouddiensten die auteursrechtelijk materiaal aanbieden
Het is met deze wet verboden om gebruik te maken van zulke bronnen. Het aanbieden van auteursrechtelijk materiaal zonder daarvoor geld te betalen, wat op het internet ook wel uploaden wordt genoemd, was al verboden.
Consequenties
Wat voor consequenties heeft dit verbod nu werkelijk voor ons. In eerste instantie gaat er niet veel veranderen dit komt omdat er veel problemen zijn met de handhaving van deze regelgeving. De overheid heeft al aangegeven dit niet te gaan handhaven, omdat daar gewoonweg geen geld en mankrachten voor zijn. Daarom komt de handhaving in iemand anders haar handen terecht maar van wie? Naast de overheid heb je nog Stichting BREIN die de regelgeving zou kunnen handhaven. Het probleem hierbij is dat Stichting BREIN is opgericht om de illegale bronnen, zoals torrentsites, niet de gebruikers van illegale bronnen, aan te pakken door middel van civiele acties. Hierdoor is het nog niet duidelijk wie verantwoordelijk wordt voor de handhaving van deze wet. Daarom zijn er in eerste instantie nog geen merkbare verschillen voor gebruikers, de downloaders, van illegale bronnen. Ook al is het verboden om illegale bronnen te gebruiken. Wat er nu precies gaat gebeuren met de thuiskopieheffing is vooralsnog onduidelijk.
De berichten rond het downloadverbod speculeren dat de kamer geen verbod wil invoeren in Nederland, maar een groter legaal aanbod van betaalbare alternatieven wil creëren die automatisch het illegaal downloaden terugdringt. Hierover wil een meerderheid in de kamer een debat over voeren.
Alternatieven
Nu het gebruik van verschillende torrentsites en nieuwsgroepen verboden is zijn veel mensen opzoek naar betaalbare alternatieven. De alternatieven worden gelukkig steeds meer beschikbaar en betaalbaar. Sommige van de alternatieven zijn zelfs gratis te gebruiken.
Netflix
Voor het bekijken van films, series en documentaires is Netflix het meest voor de hand liggend. Hierbij moet er een maandelijks bedrag betaald worden om van Netflix gebruik te maken. Een abonnement op Netflix geeft toegang tot duizenden films, series en documentaires.
Spotify
Voor het beluisteren van muziek is het beste alternatief Spotify. Dit programma kan gratis gebruikt worden. Alleen als u zonder reclame en offline wilt luisteren moet u een abonnement nemen op Spotify. Met Spotify is het beluisteren van bijna alle muziek over de hele wereld mogelijk.
iTunes
Voor het downloaden van muziek zijn er tegenwoordig een aantal alternatieven die legaal zijn en redelijk betaalbaar. Het eerste goede alternatief is iTunes. Met dit programma is alle muziek te downloaden voor 99 cent per single.