Het downloadverbod in Nederland

Het downloadverbod in Nederland Vanaf 10 april 2014 geldt er een downloadverbod in Nederland. Dit is aan Nederland opgelegd door het Europese Hof van Justitie. Dit betekent dat men niet meer mag downloaden van illegale bronnen. Hiervoor gelde er een thuiskopieheffing die het illegaal downloaden financieel moet compenseren met auteursrecht houders. Dit wordt als onvoldoende gezien door het Europese Hof van Justitie.

Uitleg van het verbod

Jarenlang heeft Nederland het illegaal downloaden van auteursrechtelijk materiaal zoals, films, muziek, series, boeken, etc. gedoogd. Dit werd gedeeltelijk opgevangen door de thuiskopieheffing die werd geheven over de verkoopprijs van computers, lege cd's en dvd's, externe harde schijven, tablet, smartphone, etc. Eigenlijk alles wat het illegaal downloaden van auteursrechtelijk materiaal mogelijk maakt. Deze heffing is een compensatie voor de "schade" die het downloaden aanricht aan de muziekkanten, filmmakers en schrijvers, oftewel de houders van het auteursrecht.

Illegale bronnen

Met illegale bronnen bedoelt men bronnen die geen geld betalen voor het gebruik van auteursrechtelijk materiaal. Een aantal voorbeelden van het downloaden van illegale bronnen zijn:
  • Torrents
  • Nieuwsgroepen
  • Clouddiensten die auteursrechtelijk materiaal aanbieden

Het is met deze wet verboden om gebruik te maken van zulke bronnen. Het aanbieden van auteursrechtelijk materiaal zonder daarvoor geld te betalen, wat op het internet ook wel uploaden wordt genoemd, was al verboden.

Consequenties

Wat voor consequenties heeft dit verbod nu werkelijk voor ons. In eerste instantie gaat er niet veel veranderen dit komt omdat er veel problemen zijn met de handhaving van deze regelgeving. De overheid heeft al aangegeven dit niet te gaan handhaven, omdat daar gewoonweg geen geld en mankrachten voor zijn. Daarom komt de handhaving in iemand anders haar handen terecht maar van wie? Naast de overheid heb je nog Stichting BREIN die de regelgeving zou kunnen handhaven. Het probleem hierbij is dat Stichting BREIN is opgericht om de illegale bronnen, zoals torrentsites, niet de gebruikers van illegale bronnen, aan te pakken door middel van civiele acties. Hierdoor is het nog niet duidelijk wie verantwoordelijk wordt voor de handhaving van deze wet. Daarom zijn er in eerste instantie nog geen merkbare verschillen voor gebruikers, de downloaders, van illegale bronnen. Ook al is het verboden om illegale bronnen te gebruiken. Wat er nu precies gaat gebeuren met de thuiskopieheffing is vooralsnog onduidelijk.

De berichten rond het downloadverbod speculeren dat de kamer geen verbod wil invoeren in Nederland, maar een groter legaal aanbod van betaalbare alternatieven wil creëren die automatisch het illegaal downloaden terugdringt. Hierover wil een meerderheid in de kamer een debat over voeren.

Alternatieven

Nu het gebruik van verschillende torrentsites en nieuwsgroepen verboden is zijn veel mensen opzoek naar betaalbare alternatieven. De alternatieven worden gelukkig steeds meer beschikbaar en betaalbaar. Sommige van de alternatieven zijn zelfs gratis te gebruiken.

Netflix

Voor het bekijken van films, series en documentaires is Netflix het meest voor de hand liggend. Hierbij moet er een maandelijks bedrag betaald worden om van Netflix gebruik te maken. Een abonnement op Netflix geeft toegang tot duizenden films, series en documentaires.

Spotify

Voor het beluisteren van muziek is het beste alternatief Spotify. Dit programma kan gratis gebruikt worden. Alleen als u zonder reclame en offline wilt luisteren moet u een abonnement nemen op Spotify. Met Spotify is het beluisteren van bijna alle muziek over de hele wereld mogelijk.

iTunes

Voor het downloaden van muziek zijn er tegenwoordig een aantal alternatieven die legaal zijn en redelijk betaalbaar. Het eerste goede alternatief is iTunes. Met dit programma is alle muziek te downloaden voor 99 cent per single.
© 2014 - 2024 Aron, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Films, muziek en games downloadenFilms, muziek en games downloadenOver de hele wereld downloaden mensen hun muziek, films en games. Het downloaden van films en games word als illegaal be…
Microtorrent, de torrent downloaderMicrotorrent, de torrent downloaderAls je op zoek bent naar een goede bittorrent client, dus een programma dat torrents download, dan is utorrent de geschi…
Downloaden: het programma Azureus-VuzeDownloaden: het programma Azureus-VuzeAzureus-Vuze is een downloadprogramma om torrents te downloaden. Het programma is zowel bekend onder haar oude naam Azur…
Gratis e-books downloaden door middel van torrentsGratis e-books downloaden door middel van torrentsNee, dit is geen opsomming van bekende sites met precies dezelfde selectie aan gratis boeken zoals je ze overal op het i…

Twitch: hoe begin je een stream op Twitch?Twitch: hoe begin je een stream op Twitch?Twitch.tv is een website waar je je games kunt streamen. Mensen kunnen dan zien hoe jij je game speelt en met je communi…
Aron (60 artikelen)
Laatste update: 02-07-2014
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.