Digitaal studeren: de basisbenodigdheden

Digitaal studeren: de basisbenodigdheden Tegenwoordig zijn we steeds meer afhankelijk van computers, mobiele telefoon en andere vormen van elektronica. Als je op school zit, is een computer tegenwoordig onmisbaar om je huiswerk te doen. Niet iedereen heeft er veel geld voor over, of heeft er veel verstand van. En als je een computer aanschaft, welke programma’s heb je dan nodig? Er is een breed scala aan mogelijkheden voor je softwarepakket. Veel scholen bezitten over voldoende computers, zodat je niet altijd verplicht bent om er zelf een aan te schaffen.

De noodzaak van een computer

Veel mensen kunnen tegenwoordig niet meer zonder een computer of een mobiele telefoon. Het wordt steeds populairder om een smartphone, laptop of tablet te bezitten. Bijna iedere scholier heeft op school toegang tot een computer en bijna iedereen heeft thuis een computer met een aansluiting op het internet. Met een computer kunnen omgaan in deze tijd is essentieel als je studeert en ook als je na je opleiding gaat werken zul je waarschijnlijk gaan werken met een computer. Ook al vind je het lastig of heb je er niet zoveel interesse in, het kan je leven een stuk aangenamer maken als je iets op ICT gebied weet.

Hardware

Als je een computer of laptop wilt aanschaffen, zorg dan dat deze geschikt is voor wat je er mee wilt doen. Wat gangbaar is voor de hoeveelheid geheugen is 3 tot 4 gigabyte. De processor is de centrale besturingseenheid van een computer die de programma-instructies uitvoert. De processor moet een dual- of quadcore zijn om de meest gebruikte software op redelijke snelheid te laten functioneren. Het zou handig zijn als de computer Windows Vista of Windows 7 kan draaien. Mocht je niet veel geld hebben voor een computer, informeer dan eens bij je school of daar mogelijkheden zijn. Veel scholen schaffen om de zoveel tijd nieuwe computers aan en zijn bereid de oude computers voor een laag bedrag aan studenten te verkopen. Het verloop van computers ligt hoog, omdat ze snel zijn verouderd.

Computer op school gebruiken

De meeste scholen gebruiken Microsoft Word als tekstverwerker en andere gerelateerde taken. Op sommige onderwijsinstellingen hebben ze Apple Macs met tekstverwerkingspakketten. Er is in de school meestal wel een computerlokaal of een bibliotheek aanwezig, waar computers staan die met een printer verbonden zijn. Zo kun je het document dat je op een USB-stick hebt gezet gemakkelijk uitprinten. Tegenwoordig moeten er toch nog opdrachten op papier worden ingeleverd. Laat je goed informeren welk systeem het beste is voor jouw vakgebied. Meestal valt de keuze op een Microsoft Windows-systeem of een Apple Macintosh.

Software

Houd rekening met de software die op school aanwezig is. Als een document is opgesteld met behulp van Microsoft Word 2007, kan het waarschijnlijk niet worden gelezen door Word 97 tot 2003. Het is wel mogelijk een Word 2007 document op te slaan in Word 97 tot 2003. iWorks voor Apple Macintosh dateert uit 2007 en is waarschijnlijk niet bruikbaar met oudere AppleWorks-software. Schaf je een computer aan zonder een tekstverwerker, kijk dan welke programma’s er verkrijgbaar zijn en wat ze kosten. Misschien kun je in de winkel korting krijgen op bijvoorbeeld Microsoft Office Word 2007 omdat dit tegenwoordig niet meer op een nieuwe pc staat. Dit is het meest geavanceerde pakket en heeft vele tekstverwerkingsfuncties. Ook levert dit programma handige spreadsheets, databases en een wat eenvoudiger tekstverwerkingspakket.

Andere nuttige computersoftware pakketten voor je studie kunnen zijn:

Spreadsheetprogramma's

Microsoft Excel en Lotus 1- 2- 3 helpen je gegevens te registreren, berekeningen te maken en schema's te plannen. Lotus 1-2-3 is een digitaal rekenbladprogramma wat nu een onderdeel van IBM is. In juni 2013 heeft IBM besloten het programma niet meer te verkopen. Microsoft Excel wordt tot versie 2002 gewoon Excel genoemd, vanaf versie 2003 heet het Microsoft Office Excel. Dit is de marktleider op gebied van rekenbladsoftware.

Presentatie software

Het populairste presentatiepakket is Microsoft PowerPoint dat deel uitmaakt van Microsoft Office. Dit pakket helpt je bij het geven van een presentatie op een computerscherm of via een beamer, een projector die aangestuurd wordt via de computer. De presentatie is eenvoudig te maken in dia’s. Je kunt je digitale presentatie ook per e-mail versturen of op internet zetten.

Illustratiesoftware

Er bestaan vele mogelijkheden aan software voor illustraties, zoals Adobe Photoshop en Illustrator, Macromedia en Fireworks. Ze helpen je afbeeldingen en tekeningen te maken en te bewerken die je vervolgens in je document kunt plaatsen.

Programma's voor desktoppublishing

Dtp-programma's als Adobe Indesign, Quark Express of Microsoft Publisher hebben de voor lay-out en publicatie vereiste functies voor een overzichtelijke en verzorgde lay-out van je scriptie.

Internetbrowsers

Computers met Windows zijn normaal gesproken voorzien van Internet Explorer. Mozilla Firefox is echter gratis, makkelijker in gebruik en het wordt regelmatig geüpdatet. Andere goede browsers zijn Safari, Opera en Google Chrome. Internet Explorer is de meest gebruikte browser

E-mail

Waarschijnlijk maakt je school een e-mailaccount voor je aan die je kunt gebruiken voor je studie. E-mailprogramma's downloaden e-mails op je computer en zijn voorzien van goede ingebouwde filters die ongewenste e-mails en spam uit je inbox houden. Het is eigenlijk een soort opslagplaats voor e-mail die los staat van je inbox. Daarnaast heeft het een ingebouwde spellingscontrole wanneer je een e-mail schrijft.

Beveiliging

Het is ook belangrijk om je computer goed beveiligd te hebben tegen virussen, spyware, hackers en andere computervirussen. Dit kun je doen door middel van een antivirusprogramma, een antispywaresysteem en een firewall. Bekende veiligheidsprogramma’s zijn McAfee en Norman. Er zijn ook gratis internetbeveiligingsprogramma’s beschikbaar. Dit wordt sterk afgeraden, omdat sommige van deze programma’s virussen overbrengen op je computer en dan geld in rekening brengen om dat virus te verwijderen.
© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken met OfficeWerken met OfficeIedereen kent het programma Office, en ook heel veel mensen gebruik het programma thuis, op school of op het werk. Offic…
Een cursus Excel volgenEen cursus Excel volgenExcel is een spreadsheetprogramma dat onderdeel uitmaakt van het pakket Windows MS Office. Excel wordt ook wel MS Excel…
Microsoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstMicrosoft Virtual PC is uitgekomen: een prima uitkomstEr bestaat ook een zeer krachtige virtuele omgeving voor Windows en het heet Microsoft Virtual PC 2007. Microsoft Virtua…
Abiword om gratis je teksten te verwerkenAbiword om gratis je teksten te verwerkenTeksten verwerken, songteksten schrijven, alles kan met deze gratis tekstverwerker. Met Abiword kun je bovendien gratis…

Choozz enquetes invullen voor geldChoozz is een site waar je enquêtes kunt invullen van verschillende onderwerpen. Maar is dit nou wel zo betrouwbaar? En…
Wat is binair: Over bits, bytes, nullen en enenWat is binair: Over bits, bytes, nullen en enenWe hebben allemaal gehoord over de bits en bytes waar een computer mee werkt. En dat een computer eigenlijk alleen nulle…
Bronnen en referenties
  • Boek: succesvol studeren voor dummies: ISBN 9789043019026
  • www.wikipedia.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 30-09-2016
Rubriek: Pc en Internet
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.